Kako psu pravilno odstranimo klopa?

0
852

Vrnili ste se s prijetnega sprehoda po gozdu, se skupaj s psom udobno namestili na kavč, prižgali televizijo, počohali prijatelja za ušesi in … zatipali klopa! Sledi običajna panika … Kako ga uspešno odstraniti, ne da bi del klopa ostal v psu? S čim ga prijeti? Kako ga najlažje potegniti ven? Ga je pametno prej s čim namazati?

Ključno za vsakega lastnika kužka je, da kužka po sprehodu dobro pregledamo za klope.

Pregled psa za klope po sprehodu v naravi

Ključno za vsakega lastnika kužka je, da kužka po sprehodu dobro pregledamo za klope. Pregled za klope je ključen za zdravje vašega kužka, saj boste s hitro najdbo in odzivom preprečili prenos morebitnih bolezni, ki jih le-ta lahko prenaša.

Pregled začnite na vratu in pri glavi ter nadaljujte na strani pa do konca trupa. Bodite pozorni še posebej na predele okoli ušes, oči in vratu. Prav tako je pomembno dobro pregledati tudi pregibe tac in njegov trebuh. Pri samem pregledu za klope si lahko pomagate s pasjim glavnikom, sploh, v kolikor ste lastniki dolgodlakih psov, pri katerih je klopa veliko težje opaziti.

Prav tako je pomembno, da se tudi mi dobro pogledamo za klope po sprehodu, da ne prenesemo klopov v hišo in posledično tudi na kužka.

Kako in s čim pravilno odstranimo klopa?

Klopa najlažje odstranimo s klasično pinceto ali posebno pinceto za klope, ki je naprodaj v vseh trgovinah za male živali. Klopa ni priporočljivo vleči ven s prsti, saj s tem ne bi ogrozili samo kužka, ampak tudi sebe. V kolikor pa se odločimo za vleko ven s prsti, uporabimo rokavice.

Pred odstranitvijo klopa ne mažemo z ničimer, saj lahko s tem povzročimo, da klop v telo kužka spusti okuženo slino, s katero lahko nanj prenese klopno bolezen. Dlako kužka razpremo in primemo klopa s pinceto tik ob koži, da ga bomo lahko v celoti odstranili. Ko klopa primemo, ga ne stiskamo in ga nato naravnost z eno potezo povlečemo iz kužka. Kako, s kakšnim prijemom, pa najlažje odstranite klopa, vam bo razložila veterinarka Živa Viktoria Turk v spodnjem videu.

Oglejte si video in se naučite pravilno odstraniti klopa pri psu:

Kaj storiti, ko klopa izvlečemo iz kužka?

Najboljše je, da ga odstranimo v prvih štiriindvajsetih urah od ugriza, saj je takrat možnost okužbe s klopnimi boleznimi najmanjša. Klopa nato najboljše potopimo v alkohol v nepredušno posodo ali ga spustimo v stranišče. Seveda pa ni priporočljivo, da ga spustimo nazaj v naravo, saj lahko zopet ugrizne kužka in lahko nanj prenese kakšno od klopnih bolezni. Če pa je od ugriza minilo več časa, za vsak primer klopa shranimo v nepredušno zaprto embalažo (na primer epruvetko ali kaj podobnega), da ga bodo veterinarji v primeru simptomov okužbe pri vašem psu lahko testirali.

Mesto ugriza klopa

Mesto ugriza po odstranitvi klopa lahko razkužimo z razkužilom. Lahko pa ta predel namažete tudi z antibiotičnim mazilom in ga s tem zaščitite pred morebitno okužbo. V kolikor opazimo na tem predelu spremembe in spremembe v obnašanju kužka, je obvezen obisk veterinarja, da ga testira za morebitne klopne bolezni in pravočasno ukrepa.

Preventivna zaščita proti klopom

Na trgu je relativno veliko ponujenih zaščitnih sredstev, ki ščitijo pred ugrizom klopov. V to skupino spadajo:

  • Insekticidne ovratnice.
  • Ampule in kapljice.
  • Pudri in spreji.
  • Elektronski odganjalci.
  • Zdravila proti zunanjim zajedavcem (žvečljive tablete, inekcije).
  • Naravna zaščitna sredstva(eterična olja, neemovo olje, kokosovo olje, svež zdrobljen česen, kis).

Priporočljivo je, da se pred uporabo posameznih zaščitnih sredstev posvetujemo z veterinarjem. V kolikor opazimo stranske učinke po uporabi zaščitnih sredstev, kot so na primer rdečica, utrujenost in podobno, sta obisk veterinarja in zamenjava zaščitnega sredstva proti klopom nujna. Ne glede na to, katero zaščitno sredstvo uporabimo, pa se je potrebno zavedati, da nobena zaščita ni 100 % zanesljiva in so pregledi kužka po vsakem sprehodu prav tako nujni.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.dogsnaturallymagazine.com
https://www.akc.org/

 

Še več praktičnih video-nasvetov najdete na našem Youtube kanalu.