Zaščita pred klopi

2548

Ko vreme postaja čedalje bolj ljubeznivo in se dnevi nezadržno daljšajo, je najlepši del dneva za mnoge vodnike psov prav sprehod po gozdu, travniku ali ob reki. Vendar pa iz takih sprehodov pogosto domov prinesemo kakšno bitje ali dve več, kakor bi si želeli. To so sovražniki vseh ljubiteljev izletov v naravo – klopi.

Klopi so nadloga, ki prenašajo vrsto bolezni, zato je pomembno, da kužke pred njimi primerno zaščitimo.

Ti drobni paraziti se prisesajo na človeško ali pasjo kožo in se hranijo z našo krvjo. To pa še ni najhujši del – pri tem prenašajo tudi cel kup bolezni, ki so lahko izjemno nevarne za nas ali našega štirinožnega spremljevalca.

Zaščita proti klopom za pse

Poznamo več vrst zaščite proti klopom za pse, od teh so najpogostejše in najbolj dostopne:

  • ampule
  • ovratnice
  • elektronski obeski
  • spreji
  • dodatki k prehrani.

Dobimo jih v veterinarskih ambulantah ali pa v trgovinah z opremo za male živali oziroma spletnih trgovinah. Pri nakupu kateregakoli izdelka moramo biti zelo previdni in natančno prebrati navodila na embalaži ter se posvetovati s prodajalcem. Različni produkti vsebujejo različne aktivne sestavine, ponavadi pa je tudi odmerek odvisen od velikosti in teže, včasih pa tudi od dolžine dlake psa.

Nanos ampule

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 Andreja Fegeš

 

Viri:

www.siol.net
www.odkrito.svet24.si
www.akc.org
www.cdc.gov