Zakaj pasje tačke dišijo po ‘kokicah’?

408

Ste že kdaj opazili, da imajo tačke vašega psa vonj po ”kokicah’? Če se z vašim kužkom pogosto crkljate na kavču ali zjutraj na postelji, ste gotovo že zaznali ta ljubek vonj po ‘kokicah’ na tačkah, ki vas je gotovo presenetil. Sama sem namreč tako prišla do tega spoznanja, in enostavno nisem mogla verjeti, da je vonj identičen vonju pečenih ‘kokic’. Na trenutke sem se celo želela prepričati, da se to zdi samo meni in, da sem čudna. Zato sem se lotila globljega raziskovanja, kjer sem ugotovila, da z mano ni prav nič narobe ter, da je vonj ‘kokic’ na pasjih tačkah povsem resničen in celo strokovno utemeljen.

Ali potenje pripomore k vonju tačk?

Ali veste, da se psi ne potijo na enak način kot ljudje? Medtem, ko imamo ljudje po celotnem telesu razporejene žleze znojnice, preko katerih se hladimo in izločamo znoj, pa pri psih ni tako. Psi imajo žleze znojnice le na njihovih smrčkih in blazinicah na tačkah. Enako kot imamo ljudje potne dlani, ko smo nervozni, imajo psi potne njihove tačke. Kljub temu pa je funkcija žlez znojnic pri psih precej omejena in ne opravlja glavne vloge ohlajanja telesa, kot pri ljudeh. Psi namreč še vedno najbolj učinkovito znižujejo vročino z izrazitim sopenjem. Vseeno pa delovanje žlez znojnic, kljub njihovi okornosti, med drugim pripomore k specifičnemu vonju tačk.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri:
www.dailymail.co.uk
dogdiscoveries.com
www.goodvetandpetguide.com