11 nujnih stvari, ki jih morate imeti v prvi pomoči za pse

1362

Ker nikoli ne vemo, kaj se bo zgodilo, je dobro biti pripravljen. Ko kampiramo, dopustujemo, ali se le sprehajamo in igramo v naravi, je dobro, da imamo, tako kot za ljudi, tudi za pse pri roki prvo pomoč. In katere so osnovne in najnujnejše stvari, ki jih mora prva pomoč za kužke vsebovati? Pa poglejmo.

 1. Dokumentacija: knjižica cepljenj, zdravstvena evidenca in telefonske številke za klic v sili

Ko se zgodi nesreča, je dobro, da imamo vse te podatke na enem mestu. Predvsem zato, ker nam to olajša delo in skrajša čas odzivnosti.

 1. Vodikov peroksid

Če vaš pes poje nekaj strupenega, je potrebno s peroksidom sprožiti bruhanje. Vendar se pred uporabo, najbolje že ob nakupu, z veterinarjem posvetujte o načinu uporabe in doziranju.

[members_only]
 1. Antibiotično mazilo

Če ste radi v naravi, je priporočljivo, da imate pri sebi mazilo, ki deluje antibiotično. Taka mazila lajšajo bolečine in celijo rane ob urezih, praskah in okužbah. Prav tako zavirajo vdor bakterij.

 1. Povoji, škarje, gumijaste rokavice

V nujnih primerih povoji rešujejo življenja. Lahko jih uporabimo ob zlomih, urezninah in ostalih krvavitvah. Če pri sebi nimamo povojev, s škarjami razrežemo oblačila in preprečimo zaplete. Dobro je imeti tudi lepilni trak, ki vse skupaj zalepi in ob morebitnem primanjkljaju povojev služi kot nadomestek.

 1. Mokri robci

Mokri robci se morda ne zdijo nujni v prvi pomoči, a zamislite si, da se vaš kuža, v sili olajša na zadnjem sedežu vašega avtomobila. Prav tako so priročni za čiščenje šap, ušes, oči in dlake.

 1. Brisača ali odeja

Če je vaš kuža poškodovan ali paničen, ga nežno zavijte v odejo. To mu bo pomagalo umiriti nervozo, prav tako bo vam omogočilo lažji pregled poškodbe. Dobro je, če je odeja ali deka iz mikrofibre, ki je izjemno vpojen material. Odeja ali brisača pa služita tudi takrat, ko je trava ali podlaga, kjer želite poležati svojega psa, prevroča ali premrzla.

 1. Zložljive posode za hrano in vodo

Če se odpravite na daljši pohod ali potovanje, je taka posoda nepogrešljiva. Lahko jo zložite in enostavno pospravite, s tem pa ne zasede preveč prostora in jo je lažje prenašati naokoli.

 1. Voda in majhni paketi hrane ali priboljškov

Vsakokrat, ko se odpravite na pot, spakirajte še steklenico vode za kužka, če se morda znajdete v situaciji, kjer voda ni dostopna ali pitna.

 1. Nujna zdravila

S svojim veterinarjem se dogovorite, da vam predpiše dodatno količino zdravil, v primeru, da le-te pozabite doma, ali da jih zmanjka med potovanjem. Prav tako je dobro imeti tablete proti diareji in zdravila proti klopom in bolham.

 1. Dodaten povodec, ovratnica in vrečke za iztrebke

Če vaš kuža zboli, boste potrebovali nekoliko več vrečk za iztrebke. Prav tako je vedno dobro imeti dodaten povodec in ovratnico, v primeru da se strgajo ali kako drugače uničijo.

 1. Knjiga o prvi pomoči

Ko ste spakirali vse najnujnejše stvari za prvo pomoč, ne pozabite na knjigo o prvi pomoči, ki vam bo dala vse odgovore na vprašanja in trenutne situacije. Kaj hitro se lahko zgodi, da boste na kraju, kjer internet ni dostopen in bo tak priročnik prišel še kako prav.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: 
dogtime.com
www.humanesociety.org