Pasja igra in zakaj je tako pomembna

pasja-igra-in-zakaj-je-tako-pomembnaPsi v veliki večini vse življenje ostanejo mladičkasto igrivi. Vsak trenutek so pripravljeni na igro z lastnikom ali pasjim prijateljem. Obstaja veliko načinov igre, pri kateri pa je venomer treba upoštevati pasji bonton, saj se zabavno tekanje, lovljenje in grizenje lahko kmalu sprevržejo v resen prepir med dvema štirinožcema.

Za odgovornega pasjega skrbnika se spodobi, da pozna telesno govorico psov in jo tudi v interakciji z drugimi psi pravilno prebere ter interpretira. Pogosto se zgodi, da lastnik narobe razume pasje vabilo k igri, pa naj bo to renčanje, lajanje, prekopicevanje ali »priklanjanje«; seveda pa je tudi obratno lahko problem: agresivno in grozeče vedenje psa ljudje spregledajo in ga ne popravljajo, zaradi česar lahko pride do konflikta.

Vsakemu pasjemu lastniku dobro znan priklon je univerzalno pasje povabilo k igri. Je nezamenljiv znak, da se naš kuža želi igrati, kar pa razumemo tako ljudje kot psi. S tem namreč kuža sporoča, da ni agresiven in da morebiten lajež ali renčanje, ki sledita priklonu, niso grožnje. Tudi ščipanje, ugrizi in prevali so le zabaven del igre in ne napad na nasprotnika. Pa še zanimivost:  študija iz leta 2008 je dokazala, da pasji mladički v igri zmago pogosto prepustijo samičkam!

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Vira: www.mnn.com in
www.petplace.com

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek