Vzrejni pregled

2910

vzrejni-pregledPrihaja čas jeseni in s tem čas rednih vzrejnih pregledov. Vzrejni pregledi in telesna ocenjevanja so pomemben del v vzreji. Strokovne komisije na teh pregledih odločijo, ali bo naša psička ali pes primerna oziroma primeren za nadaljnjo vzrejo.

Vzrejne komisije

Za vsako od pasem je določena vzrejna komisija, ki odloča o primernosti psic in psov za nadaljnjo vzrejo. Nekatere bolj zastopane pasme imajo svojo vzrejno komisijo običajno v okviru pasemskih klubov, medtem ko se večina drugih pasem združuje v klube, kjer je zastopanih več pasem. Celoten seznam vseh vzrejnih komisij najdete na uradni spletni strani Kinološke zveze Slovenije. 

Vzrejni pravilnik

Vzrejni pravilnik določa minimalne pogoje za udeležbo psa ali psice na vzrejnem pregledu. Pravilniki se med seboj malenkost razlikujejo glede na specifike pasme, vendar so si v osnovi večinoma zelo podobni. Vsak pes ali psica mora biti pred prvim vzrejnim pregledom vpisan oziroma vpisana v slovensko rodovno knjigo (SLR). Na vzrejni pregled se je treba predhodno prijaviti ustrezni  vzrejni komisiji in priložiti zahtevane dokumente, kot so fotokopija rodovnika in fotokopija telesne ocene iz ocenjevanja zunanjosti. Slednjo lahko v nekaterih primerih pridobite na samem vzrejnem pregledu ali pa priložite fotokopijo ocene zunanjosti z razstav v Republiki Sloveniji. Obvezno je treba priložiti tudi vse zahtevane veterinarske izvide. Na nekaterih vzrejnih pregledih je mogoče nekaj teh pregledov opraviti na licu mesta, večino njih pa boste morali opraviti pred prijavo na vzrejni pregled. Za pritlikave pasme boste tako lahko na vzrejnem pregledu opravili tudi pregled oči in pogačic, medtem ko boste morali izvide zahtevnejših pregledov, kot so slikanje kolkov in komolcev, UZ srca in podobno, opraviti že prej.

Vzrejna komisija določi le minimalne zahteve, ki so potrebne za pridobitev vzrejnega dovoljenja, vsekakor pa to ne pomeni, da je vse to dovolj. Vsak odgovoren vzreditelj bo poskrbel za čim več informacij glede zdravja svoje psičke ali plemenjaka, saj ta odločilno vpliva na potomce. Enako velja za značaj psice/psa. Vse premalo se poudarja pomen značajskih lastnosti vzrejnih psov in njihove psihofizične primernosti za vzrejo.

Na samo presojo o primernosti psa za vzrejo tako vplivajo:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nika Krivec

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek