Kako svojega psa pripraviti na zimo?

251

Pozna jesen in zima s seboj prineseta hladnejše temperature in vremenske pojave, kot so veter, žled in sneg. Toda to ne pomeni, da lahko s svojim kužkom vse do pomladi ostanete v stanovanju, na toplem. Pomembno je, da se v vsakem vremenu s svojim kužkom odpravite na sprehod in mu nudite dovolj aktivnosti, ne glede na letni čas. Nekateri kužki so, tako kot ljudje, ljubitelji zime, spet drugi je ne marajo. Vseeno je pomembno, da ima vaš pes dnevno rutino, ne glede na vremenske razmere zunaj.

Pomembno je, da se v vsakem vremenu s svojim kužkom odpravite na sprehod in mu nudite dovolj aktivnosti, ne glede na letni čas.

Bodite dobro pripravljeni na mraz in zimske razmere

Četudi je vaš kuža velik ljubitelj snega in v njem brezkompromisno uživa, to še ni razlog, da mu lahko dovolite, da je ves dan zunaj na nizkih temperaturah. Tako kot visoke temperature je tudi mraz lahko škodljiv za pse. Lahko se namreč zgodi, da se psiček zunaj na mrazu podhladi. Najbolje je, da pri svojem veterinarju preverite, koliko časa lahko vaš ljubljenec preživi zunaj pri temperaturah pod ničlo.

Ne glede na to, ali vam je zima in zimske temperature ljuba, smo za vas izpostavili nekaj stvari, s katerimi lahko svojega kužka pripravite na zimo in mu tudi v hladnejših mesecih zagotovite dovolj aktivnosti, zdravja in dobrega počutja.

Razmislite o nakupu plašča/oblačila za psa

Obstaja veliko kužkov, ki imajo zelo kratko dlako, nimajo podlanke ali pa imajo kratke tačke. Takšni so predvsem baseti, korgiji, jazbečarji in ostale majhne pasme. Ti kužki so zaradi svoje nizke postave še bolj v stiku s snegom in hladom. Poleg tega lahko nekatera zdravstvena stanja psom preprečujejo ali otežujejo normalno uravnavanje telesne temperature. Zato pulover ali plašč takim psom ne more škoditi, kvečjemu jim lahko zimsko sprehajanje naredi bolj udobno in bolj veselo.

Naučite se, kako pozimi varno opravljati sprehode

Sprehod v zimi in mrazu ne rabi biti nevaren in nepredvidljiv. Pomembno je, da pred razmerami, kot so veter, dež, sneg in led, zaščitite sebe in svojega ljubljenčka. Preden se odpravite v naravo, se prepričajte, da ste vi in vaš kuža pravilno opremljeni – to vključuje, če je potrebno, pasje škornje in gel za odtajanje ledu, ki je varen za vašega kužka. Pri sprehodu uporabite oprsnico, namesto ovratnice, da preprečite vlečenje vašega psa. Za povodec uporabite takega v enem kosu in ne izvlečnega – flexy. S tem bo vaš sprehod varnejši.

Ko se sprehajate, se izogibajte nevarnostim, kot je zamrznjen ribnik in poskrbite, da ostanejo oblačila vašega psa suha. Pomembno je, da dobro poznate telesno govorico vašega psa. Če se kuža na sprehodu trese in drhti ter ne želi nadaljevati sprehoda, potem je zanj morda prehladno.

Pozorni bodite, da vaš kuža nikoli ne poliže antifriza ali kemičnih spojin za odtajevanje ledu s cest. To mu lahko povzroči bolečo smrt. Vsakič mu ravno zaradi kemičnih spojin ki jih najdemo pozimi na cesti, z mlačno vodo izperite tačke.

Poiščite alternative za vadbo

Včasih zimske razmere, kot so led, sneg in močan mraz preprečijo, da bi lahko svojemu kužku nudili vse potrebne aktivnosti. Vseeno led in mraz nista izgovor za to, da ostanete ves dan v hiši. Svojega psa peljite ven, toliko da poteši svoje osnovne potrebe.

Preostali čas, ki ga preživite v stanovanju, pa se s svojim ljubljencem igrajte igro vlečenja, skrivanja ali ga z delom njegove hrane nahranite preko sestavljank za hrano. Ob vsem skupaj bodite previdni,da se na drseči preprogi ne poškodujete in da ne storite večje škode po stanovanju.

Naredite vaš dom prijazen za vašega psa

Ko zunaj pritiska mraz in nasploh v bolj mrzlih predelih leta, preživimo s svojimi hišnimi ljubljenci več časa v stanovanju. Pomembno je, da ste prepričani, da je vaše stanovanje prijazno vašemu kužku.

Morda sploh ne veste, da imate v svojem domu sobne rastline, ki so lahko za vašega hišnega ljubljenca strupene. Poleg tega lahko goreče sveče in grelniki prostorov opečejo vašega psa. Zato ne pozabite nadzorovati svojega kužka, ko so ti predmeti v uporabi.

Natrenirajte svojega psa, da opravi potrebo tudi v snegu

Mnogo psov ne mara snega, sploh če ga niso navajeni in če njihovo telo ni prilagojeno za zimske temperature. Zaradi zapadlega snega lahko stranišče vašega psa postane zanj nedostopno. Pomagate mu lahko tako, da tam, kjer vaš kuža običajno opravlja potrebo, z lopato očistite sneg.

Na zimo pripravite tudi tačke in ušesa

Zanimivo je, da mnogo skrbnikov svojim kužkom ne osuši nog in ušes, ko se vrnejo iz sprehoda. Pozimi je to izjemnega pomena. Sneg, ki se zatakne med blazinice stopal in znotraj ušes, lahko tam ostane še zelo dolgo potem, ko se je vaš kuža vrnil v zaprti prostor. Če ima vaš kuža viseča ušesa, mu jih vedno osušite, saj lahko taljenje snega v ušesih privede do bolečih vnetij ušes. Ko vstopite iz zunanjega prostora v notranji, psa temeljito obrišite z brisačo.

Suha kuža

Pozimi je zaradi kombinacije gretja v stanovanju in mrzlega, suhega zraka zunaj, koža vašega psa izpostavljena izsuševanju. Suha kuža in dlaka lahko povzročita, da se vaš kuža prične gristi in praskati. S tem si povzroči tako imenovane »vroče točke« oz. žarišča.

Če suhe kože ne zdravimo ali je preprečimo, lahko zaradi grizenja in lizanja nastanejo kraste in rane. Vse to lahko preprečite tako, da redno krtačite svojega kužka in uporabljate šampon, primeren za suho kožo. Prav tako vam lahko vaš veterinar svetuje in priporoči dodatke za boj proti tej težavi.

Poskrbite za povečan vnos kalorij

Vaš pes bo pozimi pri aktivnostih porabil več kalorij kot v toplejših delih leta.Vaš pes bo pozimi pri aktivnostih porabil več kalorij kot v toplejših delih leta. To še posebej velja za kratkodlake in gole pse. Hrana z višjo vsebnostjo beljakovin je dobra zimska izbira. Kužku lahko pozimi nudite več bolj hranilne prehrane. Nikoli pa ne pozabite na vedno svežo skledo vode. Če svojemu kužku pozimi nudite več kalorične hrane, to ne pomeni, da mu morate količinsko povečati obrok. Pomembno je, da ohranite količino hrane, ki jo običajno zaužije vaš kuža in da povečate le kalorični vnos.

Ne glede na temperature, ki so pozimi nekoliko nižje, vedno poskrbite, da bo vaš kuža dobil vse, kar potrebuje. Kljub temu, da vas zunaj zebe in vam je neprijetno, privoščite svojemu kužku vsaj nekaj dnevnih aktivnosti. Ostali čas, ki ga preživite znotraj, pa porabite za kvalitetno druženje.

Drobne Deja

Viri:
https://www.akc.org
https://www.dogsnaturallymagazine.com
https://www.battersea.org.uk