Kako psa navaditi hoje na povodcu?

2433

Ste ravnokar posvojili kužka, pa ne veste, kako ga navaditi umirjene hoje na povodcu? Se sprašujete, kako bi svojega psa navadili, da veselo hodi na povodcu, se ustavi, ko se vi ustavite, zavije in obrne takrat, ko to vi želite?

Vaš kužek potrebuje ustrezno ovratnico in primeren povodec. Ponudba ovratnic in povodcev na trgu je velika. Pomembno je, da izberete primerno opremo, ki ustreza tako kužku kot vam.

Marsikdo meni, da psi že po naravi vedo, kako se vesti na povodcu. A temu ni tako. To je namreč veščina, ki jo je potrebno trenirati. Vsak pes, ne glede na velikost, starost in življenjski slog, bi moral obvladati osnovne veščine hoje na povodcu. Ravnanje s povodcem in navajanje psa nanj je kar zahtevna stvar, a je obenem tudi zabavna in vredna truda.

Morda se vam zdi, kot da ima vsak svojo idejo o tem, kako psa pravilno navaditi hoje na povodcu. Če ste pri tej stvari popolni začetnik, je najboljši vir informacij izkušen trener psov.

Preden začnete, ne pozabite:

 • Vaš kužek potrebuje ustrezno ovratnico in primeren povodec. Ponudba ovratnic in povodcev na trgu je velika. Pomembno je, da izberete primerno opremo, ki ustreza tako kužku kot vam.
 • Na začetku je dobro, če imate ob sebi priboljšek ali kakšno drugo nagrado, ki jo ima vaš pes rad.
 • Uporabljajte veliko spodbudnih besed, bodite nežni.

Kakšno ovratnico in povodec potrebujete?

Prva stvar, ki jo morate storiti je poskrbeti, da ima vaš kužek primerno opremo za učenje hoje na povodcu.

Ovratnica

Na trgu obstaja veliko vrst ovratnic, primernih za pse. Vrsta ovratnice je odvisna od psa, ki ga imate. Pomembno je, da ne uporabljate ovratnic, ki so potencialno nevarne za vašega ljubljenca in mu lahko povzročijo škodo.

 • Standardne, običajne ovratnice. Večina skrbnikov svojim kužkom nadene običajno ovratnico, saj je to vse, kar kuža potrebuje. Danes običajne ovratnice vse bolj izpodrivajo oprsnice. Hitro se lahko zgodi, da ima kuža neprimerno ovratnico. Zaradi tega se lahko poškoduje, ovratnica se mu lahko sname. Ko kupujete ovratnico za svojega psa, bodite pozorni na njeno velikost. Velikost, ki ustreza telesu vašega kužka, je pravilna takrat, ko je med vratom vašega psa in ovratnico prostora za en prst.
 • Viseče, bodeče ovratnice. Te so običajno narejene iz kovinske verige in obroča na vsakem koncu. Če kuža vleče na povodcu, začne ovratnica zaradi zanke, ki nastane pritiskati na vrat kužka. Te ovratnice se ne priporočajo in so za pse škodljive. Tudi, če je vaš kuža zelo močen in neubogljiv, take ovratnice ne bi smeli nikoli uporabljati. Pomembno je, da svojemu kužku ne škodujete, ampak mu v primeru negativnega, odklonskega vedenja, poiščite pomoč strokovnjaka s tega področja.
 • Oprsnica, jermen. Oprsnice so pogosta prva izbira skrbnikov za svoje kužke. Oprsnice so psom prijaznejše kot standardne ovratnice. Oprsnice so običajno narejene iz širokih jermenov, ki psom zagotavljajo udobje. Pomembno pa je, da za svojega kužka izberete primerno, ne premajhno ali preveliko. Ob nakupu se posvetujte s strokovnjakom s tega področja.

Povodec

Izbira med povodci je nekoliko manjša, kot izbira ovratnic. Vseeno obstaja kar nekaj različnih vrst povodcev.

Glavna stvar, ki si jo je potrebno zapomniti pri povodcu, je ta, da mora biti dovolj trden, da se ne zlomi, če pes vleče. Prav tako je pomembno, da se povodec prilega skrbnikovi roki. Verjemite, da ob morebitnem vlečenju ali nevljudnem obnašanju vašega kužka ne želite imeti v roki premajhnega, prevelikega ali pretežkega povodca.

 • Standardni povodec. Na voljo je v najrazličnejših slogih in materialih. Običajno je to vrv ali ravni pas, s katerim psa pripnete na ovratnico. Dolžina je odvisna od vaših želja. Ob nakupu se posvetujte z za to izobraženim osebjem. Skrbniki, ki še niso imeli kužka, naj učenje hoje na povodcu pričnejo s standardnim povodcem in šele, ko obvladajo to prvino, preidejo na izvlečni povodec ter ostale povodce.
 • Izvlečni povodec. Izvlečni povodec (pravimo mu tudi “flexi”) je navit znotraj predalčka, ročaja, za katerega držite. Običajno so narejeni tako, da lahko pes sam s svojo težo izvleče dolžino, skrbnik pa lahko kdaj želi zaklene, zaskoči povodec, da kuža hitreje razume ukaz ali se ustavi.

Obstajajo pa tudi povodci, ki so primerni za različne pasje športe. Na voljo so povodci za tek. Narejeni so tako, da si tekač povodec zavije okoli telesa ali roke. To so izvlečni povodci, ki psu in skrbniku omogočajo bolj udoben tek.

Učenje hoje na povodcu

Ko pričnete z učenjem hoje na povodcu, je pomembno, da pričnete s krajšimi sprehodi, in sicer večkrat na dan.Ko pričnete z učenjem hoje na povodcu, je pomembno, da pričnete s krajšimi sprehodi, in sicer večkrat na dan. Pri večini pasjih športov se pse uči hoditi na levi strani skrbnika. Če ne nameravate tekmovati v nobenem športu in vam je ljubše, da vaš pes stoji na vaši desni strani, je to popolnoma vaša izbira. Pomembno je le, da psa naučite, da stoji vedno na eni strani in ne menjuje strani, če mu vi tega ne dovolite.

Seveda pa obstaja vrstni red dejanj, s katerimi lahko svojega psa učinkovito naučite hoditi na povodcu. Tako kot pri mnogih stvareh v življenju, sta red in disciplina pri vzgoji psa zelo pomembna. Nikar ne hitite iz prvih korakov na naslednje, dokler ne obvladate prejšnjih korakov. Pred vami je nekaj osnovnih korakov učenja hoje na povodcu.

 1. Pričnite s preprosto namestitvijo ovratnice na vašega psa. Pustite ga, da z njo prosto teka naokoli. Ves čas ga imejte pod nadzorom. Če je vašemu kužku ob nošnji ovratnice neprijetno, ga poskusite pozitivno spodbuditi, uporabite priboljške, pohvale in njemu ljube predmete.
 2. Psu namestite tudi povodec in ga peljite na sprehod po stanovanju. To mu bo pomagalo, da se navadi na povodec in ovratnico v varnem, znanem okolju. Če vaš kuža hodi, ne da bi vlekel, ga pohvalite in nagradite.
 3. Ko vaš kuža spozna opremo, mu je všeč in jo želi nositi, ga peljite ven na sprehod. Če se zgodi, da prične vaš kuža na povodcu vleči, skakati in siliti v ospredje, ga nežno, neboleče povlecite nazaj in se ustavite. Na kratko ga povlecite in izrecite besedo: “NE.”

Če želite, da vaš kužek ponotranji umirjeno hojo na povodcu, je pri tem pomembna vsakodnevna rutina. Trening hoje na povodcu trenirajte večkrat na dan, na različnih mestih in v različnih situacijah.

Nekaj nasvetov za uspeh:

 • Treningi naj bodo v začetku kratki, a pogosti.
 • Bodite dosledni. Če vaš kuža vleče na povodcu, mu vsakič dajte jasno vedeti, da to ni prav.
 • Preden psa pripnete na povodec, naj na to mirno počaka. Že od začetka naj bo jasno, da ste šef vi.
 • Držite se rutine in psa sprehajajte vedno ob približno isti uri.
 • Ne skrbite, če trening hoje na povodcu pri vašem kužku traja dlje kot pri drugih. Vsak kužek je individualen in ima svoje potrebe in želje.

Predvsem pa je poglavitno to, da ob učenju hoje na povodcu svojega kužka ne izpostavljate nevarnostim. K treningu pristopajte sproščeno, pozitivno naravnani in veseli. Zavedajte se, da je čas preživet z vašim ljubljenčkom dragocen. Vse kar boste vanj vložili, se vam bo obrestovalo ob skupnem druženju in raziskovanju.

Drobne Deja

Viri:
https://pets.webmd.com/
https://www.akc.org
https://www.petexpertise.com/