Primerna prehrana za pse z občutljivim želodcem

2183

Prebavne motnje in težave pri psih niso redkost. Simptome, kot so občasno bruhanje, tekoče blato in prekomerne pline lahko povzročijo različne stvari.

Nekateri kužki razvijejo prebavne težave, ker njihova hrana vsebuje preveč maščob ali ne vsebuje dovolj vlaknin. V nekaterih primerih pa lahko prebavne težave kažejo na prisotnost nekaterih zdravstvenih motenj.

Nekateri kužki razvijejo prebavne težave, ker njihova hrana vsebuje preveč maščob ali ne vsebuje dovolj vlaknin. V nekaterih primerih pa lahko prebavne težave kažejo na prisotnost nekaterih zdravstvenih motenj (na primer pankreatitisa, preveč bakterij ali črevesne zajedavce).

Vsak kužek ima individualne potrebe, kar pomeni, da je popolna hrana za enega psa lahko slaba izbira za drugega. Glede na vzrok prebavnih težav vašega psa lahko sprememba prehrane pomaga ublažiti njihove simptome.

Za vas smo izbrali nekaj nasvetov o prebavi vašega kužka in o tem, kako izbrati najboljšo hrano za občutljiv želodec vašega psa.

Je hrana, ki jo zaužije vaš kuža, kriva za njegov občutljiv želodec?

Pogosti prehranski krivci za slabo prebavo vključujejo preveč beljakovin, premalo vlaknin in višek maščob. Večina primerov alergij na pasjo hrano vključuje reakcijo na beljakovine, kot so piščanec, govedina in jajce. Večina psov z alergijami na hrano ima običajno še druge simptome, kot je ponavljajoča se okužba kože ali ušes.

Preobčutljivost za hrano je pogostejša, kot so alergije na hrano. Preobčutljivost se lahko pojavi na katerokoli sestavino v hrani, ko pes težko prebavi določeno sestavino.

Kako hraniti psa z občutljivim želodcem?

Če se zgodi, da vaš kuža občasno bruha ali ima diarejo, vas ne rabi skrbeti. Če pa se to dogaja pogosto, vsak dan, je priporočljivo, da ga pregleda veterinar.  Če se zgodi, da vaš kuža občasno bruha ali ima diarejo, vas ne rabi skrbeti. Če pa se to dogaja pogosto, vsak dan, je priporočljivo, da ga pregleda veterinar.

Poleg hrane obstajajo številni vzroki za prebavne motnje, kot so črevesni zajedavci in virusne okužbe, ki jih je potrebno izključiti, preden se osredotočite na prehrano vašega psa.

Blaga dieta

Če ima vaš kuža ponavljajoče se prebavne težave, razmislite o začasnem prehodu na blag način prehranjevanja. Psi z razdraženim želodcem, običajno dobro prenašajo kuhanega piščanca in riž. Pri odpravljanju diareje pa odlično pomaga buča.

Veterinar vam lahko predpiše tudi probiotik, ki je običajno na voljo v obliki praška ali tekočega dodatka. Probiotiki pomagajo obnoviti zdravo populacijo bakterij v črevesju. S tem se izboljša tudi prebavna funkcija črevesja.

Razmislite o prehodu na hrano za pse z občutljivim želodcem

Na trgu je veliko ponudnikov hrane za pse z občutljivim želodcem. Če ste izgubljeni v množici ponudnikov, povprašajte za nasvet svojega veterinarja.

Ko izbirate hrano za kužka z občutljivim želodcem, bodite pozorni, da dietna hrana za vašega kužka vsebuje:

  • Veliko vlaknin, kot sta psilij ali pesna kaša, ki preprečujeta nastanek mehkega blata.
  • Nizke količine maščobe. Maščobe so težko prebavljive in so vzrok mnogih želodčnih težav pri vašem kužku.
  • Veliko probiotikov za spodbujanje koristnih bakterij v črevesju.

Pomembno je, da je na embalaži ali deklaraciji hrane navedeno, da prehrana ustreza standardom, ki jih Slovenija odredi za kakovost pasje prehrane. Te smernice zagotavljajo, da je bila hrana razvita pod strokovnim nadzorom. S tem se zagotovi tudi varnost in kakovost sestavin. Na etiketi naj bo tudi navedeno, da je hrana v določeni življenjski fazi vašega psa prehransko popolna. To zagotavlja, da prehrana vsebuje ustrezne količine beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin, maščob, vitaminov in mineralov, ki jih vaš kuža potrebuje za normalen razvoj.

Vedno upoštevajte navodila za prehod vašega ljubljenčka na novo hrano. To storite postopoma in po nasvetu strokovnjaka s tega področja.

Poskusite z izločevalno dieto

V mnogih primerih prehod na novo hrano v nekaj dneh odpravi težave z želodcem pri vašem kužku.V mnogih primerih prehod na novo hrano v nekaj dneh odpravi težave z želodcem pri vašem kužku. Če pa se simptomi pojavljajo tudi po več poskusih različnih diet in menjavi hrane ali se celo pojavi alergija na določeno hrano, bo morda potrebna strategija za izločanje hrane, ki bi lahko vašemu kužku škodovala.

Izločevalna dieta vključuje prehod vašega hišnega ljubljenčka na hrano na recept. Ta je posebej oblikovana za hišne ljubljenčke z alergijami na hrano. Predpiše vam jo lahko veterinar, ki lahko o potrebi prehoda na tako hrano tudi presoja.

Pri izločevalni dieti za določeno obdobje izločite vse morebitne alergene – beljakovine, ogljikove hidrate in ostale motilce prebave vašega kužka. V tem času psa hranite izključno z veterinarsko določeno hrano.

Večina preizkušanj hrane traja 8 tednov. S tem se omogoči odpravljanje prebavnih vnetij in okužb. Vsa dvomljiva živila in priboljški se v tem obdobju umaknejo. S tem se prepreči naključna izpostavljenost alergenom. Po zaključku preizkušanja neke vrste hrane vam lahko veterinar priporoči, da se vrnete na staro prehrano. S tem preverite, ali se bodo simptomi vrnili. Če se simptomi vrnejo, vas bo veterinar usmeril na drugačen način prehranjevanja. Nekoliko prilagojen način prehranjevanja psov z občutljivim želodcem je potreben, da se za vedno izognemo alergenom, ki povzročajo nered v črevesju vašega kosmatinca.

Bodite potrpežljivi

Kadarkoli se odločite za spremembo v prehrani vašega ljubljenca, je najbolje, da hrano počasi uvajate v obdobju 7–10 dni. Nenadna sprememba prehrane lahko pri psih poslabša prebavne težave in oteži zdravljenje prvotnih težav. Med preizkusno dobo vztrajajte pri prehrani, odrejeni s strani vašega veterinarja. Če ne boste dosledni, se lahko zgodi, da težave vašega kužka postanejo večje.

Zdravje vašega psa je tako pomembno, kot je zdravje vsakega posameznega člana vaše družine. Zato poskrbite, da bo vaš kuža vesel, srečen in radoživ.

Vedno pa imejte v mislih, da ima vsak kužek svoje edinstvene potrebe. To pomeni, da nobena univerzalna prehrana ni primerna za prav vse pse s prebavnimi težavami.

Morda boste morali preizkusiti več različnih diet in prehranjevalnih režimov, preden boste našli tako, ki ustreza vašemu hišnemu ljubljencu. Zavedajte se, da se spremembe v prehrani, tako pri ljudeh kot tudi pri živalih ne zgodijo čez noč. Ta postopek lahko traja več tednov ali mesecev. A nagrada, ki vas čaka na koncu, je za vas in vašega kužka veliko vredna.

Drobne Deja

Viri:
https://www.akc.org
https://www.thefarmersdog.com
https://www.purepetfood.com