Zakaj psi bruhajo

27321

Veterinar pregleduje psaBruhanje se pri psih lahko pojavi zaradi različnih vzrokov in je lahko resen opozorilni znak, da je s psom nekaj narobe. Če pes bruha le občasno in v manjših količinah (recimo enkrat vsakih nekaj mesecev in še takrat le enkrat v dnevu), to še ni razlog za preplah. Če pa se bruhanje pojavlja pogosteje, če pes bruha hrano po obroku, če bruha žolč, če je v izbljuvku prisotna kri in če bruhanje traja več dni, je nujno, da čim prej obiščete veterinarja.

‘Normalno’ bruhanje pri psu

Bruhanje pri psu smatramo kot ‘normalno’, če se pojavi enkrat in kot posledica nelagodja v želodcu. Takšno bruhanje po navadi prepoznamo po tem, da pes bodisi izbruha cel obrok (ker se je prehitro ali preveč najedel), bodisi bruha po tem, ko je zaužil večje količine trave. Iskanje in uživanje trave je pri psih pogost način samopomoči, ko se slabo počutijo. Uživanje trave pri psih povzroči bruhanje, kar lahko vodi do olajšanja. To nagonsko vedenje je obenem znak, da se pes slabo počuti in bi morali biti nanj pozorni.

Bruhanje, ki opozarja na resne zdravstvene težave

Kadar pes bruha večkrat zapored oziroma večkrat v enem dnevu in se bruhanje v dvanajstih urah ne umiri, je potrebno obiskati veterinarja. Če bruhanje spremlja tudi driska, je veterinarsko pomoč potrebno poiskati čim prej, saj lahko takšna izguba tekočin hitro vodi v dehidracijo.

Opazujte psa in si zapomnite čim več pomembnih podatkov, ki bodo veterinarju pomagali postaviti diagnozo:

 • Kako pogosto se pojavlja bruhanje in kdaj (po obroku, pred obrokom?) – veterinarju bo v pomoč tudi, če mu opišete dnevno rutino hranjenja in sprehodov, ter pojav bruhanja smiselno umestite v ta časovni razpored
 • kakšne strukture in barve je izbljuvek – gre za zlatorumeno žolčno tekočino ali temnejšo, gosto, neprebavljeno hrano? Kadar pes tudi več ur po obroku bruha neprebavljeno hrano, lahko to nakazuje na obstrukcijo prebavil.
 • Ali je v izbljuvku prisotna kri?
 • Ali pes kljub bruhanju redno hodi na blato? Kakšno je blato?
 • Ali pes pije, ima apetit?
 • Kako se obnaša, je živahen ali apatičen?
 • Ali obstaja možnost, da je pes pojedel kaj, kar bi lahko povzročilo bruhanje? Ali je na kakšno hrano alergičen, ima netoleranco? Ali obstaja možnost zastrupitve?

Veterinarju zagotovite kar največ možnih informacij, ki mu bodo pomagale oceniti za kakšno težavo gre. Ne škodi niti, če se posvetujete s sosedi in drugimi pasjimi sprehajalci iz soseske, ki bodo vedeli ali se podobni simptomi pojavljajo tudi pri drugih psih, ali je morda vzrok virusne narave ali pa gre morda za zastrupitve. Več informacij kot boste imeli, prej bo lahko veterinar postavil zanesljivo diagnozo in psu ustrezno pomagal.

Pogosti vzroki za bruhanje

 1. Prenajedanje ali prehitro zaužitje hrane

Številni psi svoj dnevni obrok zaužijejo zelo hitro, zaradi česar jim je potem lahko slabo, obstaja pa tudi možnost zasuka želodca. Poleg hitrosti zaužitja hrane, je lahko problematična tudi količina. Kadar se bruhanje pojavi v nekaj minutah po obroku (in le po obroku), je lahko vzrok za bruhanje prav količina in hitrost zaužite hrane. Številni veterinarji zato priporočajo, zlasti pri mladičkih in starejših psih, da dnevni obrok razdelite v več manjših porcij. Hranjenje imejte vedno pod nadzorom, psu ponudite majhno količino hrane in mu tisto, česar ne poje takoj, umaknite. Številni skrbniki poročajo tudi, da je pomagala tudi zamenjava hrane za lažjo oziroma takšno za občutljive želodčke. Za pse, ki so nagnjeni k goltanju hrane, pa se dobijo posebne posodice, ki upočasnijo njihovo hranjenje.

 1. Zaužitje človeške hrane, neužitnih stvari ali strupov

Bruhanje je naraven odziv telesa na tujke in toksine. Kadar pes zaužije kaj česar ne bi smel, se njegovo telo odzove z bruhanjem. V primeru zastrupitve oziroma zaužitja strupenih snovi je bruhanje najboljši način, da strup izloči iz telesa, vendar le, če se pojavi kmalu po zaužitju. Če sumite, da je vaš pes pojedel kaj strupenega, ga nemudoma odpeljite k veterinarju.

 1. Prazen želodček

Pes lahko bruha tudi, ko je njegov želodec prazen in je lačen. Nekateri psi zjutraj bruhajo rumeno-belo peno, če je od zadnjega obroka minilo precej časa. To rešimo tako, da psu zvečer, pred spanjem, ponudimo manjšo količino hrane.

 1. Netoleranca na hrano in spremembe v prehrani

Hitre, nenadne spremembe prehrane lahko psom povzročijo prebavne težave. Najpogosteje se pojavi diareja, neredko pa jo spremlja tudi bruhanje. Vsakršno menjavo hrane (tudi, če prehajate na bolj kakovostno hrano), je potrebno izvesti postopoma, v nekaj tednih. Samo tako se bo pasje telo privadilo novim hranilom. Če se bruhanje pojavi kljub postopni zamenjavi hrane in traja še tudi po tem, ko bi pes moral biti hrane že vajen, gre lahko za netoleranco na katero od sestavin. Posvetujte se z veterinarjem.

 1. Pregretje

Psi slabo prenašajo visoke temperature, zato lahko v primeru pregretja nastopi bruhanje, ki je eden izmed prvih znakov vročinskega udara. Ker v poletni vročini izredno hitro nastopi dehidracija, je takšno bruhanje izredno nevarno. Poskrbite, da bo vaš pes poleti v senci oziroma na hladnem, ter da bo imel na voljo zadostne količine pitne vode.

 1. Paraziti

Tudi črevesni paraziti lahko povzročijo bruhanje in drisko. Z redno uporabo zdravil za razgliščevanje in doslednim opazovanjem pasjih iztrebkov za morebitne sledi parazitov, boste preprečili ta vzrok bruhanja.

Kaj storiti, ko se pojavi bruhanje pri psu?

Če se bruhanje pojavi le enkrat ali dvakrat v dnevu, pes pa se obnaša normalno, pije, ima apetit in se redno (in normalno) iztreblja, potem ni razloga za preplah. Mirno lahko počakate še kakšen dan, priporoča pa se, da uvedete bodisi post (12 – 24 ur), ali psu ponudite lažjo hrano (npr. kuhan riž in piščančje meso). Poskrbite, da dovolj pije. Izgubljene elektrolite lahko nadomestite z uporabo praškov ali napitkov, ki so namenjeni vzpostavljanju elektrolitskega ravnovesja – le-te je vedno dobro imeti pri roki. Če se stanje v štiriindvajsetih urah ne popravi ali se celo poslabša, nemudoma poiščite pomoč veterinarja.

Maja Kalaš