Kaj so probiotiki in prebiotiki in zakaj jih potrebujemo?

706

kaj-so-probiotiki-in-prebiotiki-in-zakaj-jih-potrebujemoLjudje se v zadnjih letih trudimo jesti čim bolj zdravo. Zavedamo se, da je napačen način prehranjevanja pogosto krivec za slabo počutje, utrujenost in številne bolezni. Enako pa seveda velja tudi za naše hišne ljubljenčke. Prebava in njena učinkovitost sta zelo tesno povezani s stanjem imunskega sistema. Zato je pomembno, da za dobro in zdravo prebavo našega kužka kar najboljše poskrbimo!

Veliko je govora o prebiotikih in probiotikih v prehrani. Nekateri morda sploh ne vemo, da sta to dva različna pojma in kaj pomenita ter kakšna je funkcija prebiotikov in probiotikov v naših, pa tudi pasjih prebavilih. Zato bomo v tem članku nekoliko pobližje spoznali probiotike in prebiotike, načine, kako jih vključiti v pasjo prehrano, ter kakšne so njihove funkcije!

Probiotiki so bakterije, ki živijo v našem črevesju in nam pomagajo pri prebavi. Vendar, ali niso bakterije slabe in se jih po navadi želimo kar najhitreje znebiti? Probiotiki so tako imenovane »dobre bakterije«, ki jih v prebavni sistem dobimo s prehrano in naselijo naše črevesje in tako zavzamejo življenjski prostor slabim bakterijam, kot so na primer E. coli in podobne. Prav tako probiotične bakterije pomagajo ohranjati sluzno bariero črevesja in izboljšujejo obnavljanje celic. Psu pomagajo izboljšati prebavo pri menjavi hrane, pri razdraženem želodčku ali v stresnih situacijah, kot so potovanje ali težji fizični napori. Dodajanje probiotikov je izjemno koristno tudi v času, ko mora pes jemati antibiotike, saj tako v telo vnašamo koristne bakterije in tako po koncu antibiotične terapije preprečujemo razrast škodljivih.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek