Saarloosov volčjak

saarloosov-volcjakPrimeren za:

  • Zelo izkušene lastnike
  • Enega človeka

Na kratko o saarloosovem volčjaku:

  • Samosvoj 
  • Trmast
  • Plah
  • Sramežljiv

Posebne zahteve:

Saarloosov volčjak je prelep pes, ki na videz in po temperamentu zelo spominja na volka, to pa ga naredi zelo zahtevnega in neprimernega za neizkušene lastnike. 

Zgodovina

Leendert Saarloos je bil ljubitelj narave in psov. Še posebej so mu bili pri srcu nemški ovčarji, vendar pa so se mu zdeli že preveč spremenjeni, zato je želel v pasmo spet vključiti nekatere prvinske lastnosti. Želel je ustvariti delovnega psa, ki pa bi bil na videz podoben volku. Zato je leta 1932 križal samca nemškega ovčarja s samico volka iz Rusije, nato pa je potomce zopet križal s psi. Tako je dobil psa s četrtino volka v sebi in nekatere celo uporabil kot pse vodnike za slepe in policijske pse. Kljub temu pa se psi te pasme niso izkazali pri delu, saj jih pri tem ovira plaha volčja narava. Pasmo so leta 1975 priznali, vendar je dandanes zelo redka.

Videz

Saarloosov vočjak je močen pes, ki po videzu in načinu gibanja močno spominja na volka. Samci dosežejo do 75 cm plečne višine in do 40 kg teže. Glava je volčja, klinasto oblikovana in se med samci in samicami močno razlikuje. Oči so zanimive rumenkaste barve in mandljasto oblikovane, nezaželena je rjava barva oči. Ušesa so srednje velika in čvrsto postavljena navzgor. So zelo mobilna in kot taka dober pokazatelj pasjega počutja. Vrat je močan in mišičast, v lepi liniji se nadaljuje v hrbet. V zimski dlaki ima značilen košat ovratnik. Hrbet je raven, rep pa širok in dobro odlakan. Noge so ravne in močnih kosti, vendar so v splošnem zelo delikatne in elegantne. Gibanje tega psa je za pasmo zelo značilno, saj je v kasu izjemno gracilen in neutruden – podoben volku. Prav tako kot gibanje, daje saarloosu poseben videz tudi kožuh. Zimska in poletna dlaka se precej razlikujeta, saj pozimi prevladuje podlanka, kar daje psu bolj košat videz. Barva varira vse od svetlorjave do temnosive, s svetlimi volčjimi oznakami, ki se raztezajo po spodnjem delu telesa, notranjem delu nog ter pod repom. Na obrazu imajo nekoliko temnejšo masko.

Temperament

Temperament te redke in prvinske pasme je prav tako poseben in je primeren le za zelo izkušene vodnike psov. Od svojih prednikov volkov so podedovali plaho in sramežljivo naravo, zaradi katere je nesiguren na javnih mestih in v večjih množicah. To ni pes za v mesto, saj potrebuje ogromno gibanja v naravi – s svojim skrbnikom lahko prehodi kar nekaj ur na dan. Ima močno krdelno mentaliteto in je zelo nezaupljiv do tujcev. Tesno se naveže na enega človeka, hkrati pa potrebuje močnega vodjo krdela, ki ga potrpežljivo in disciplinirano vodi. To nikakor ni pes za na vrt ali za v pesjak, saj tudi ni dober čuvaj. Je inteligenten pes, vendar ni najbolj primeren za šolanje, saj je zelo trmast in samosvoj. Saarloosov volčjak ni pasma za neizkušene ljudi, ki bi takega psa imeli le zato, ker na videz spominja na volka.

Zdravje in nega

Kot veliko drugih večjih pasem lahko imajo težave s sklepi, zato je odgovorna vzreja ključ pri preprečevanju displazije.
Dlaka je odporna na vse vremenske razmere, jo je pa potrebno redno razčesavati, da odstranimo odmrlo dlako. Pogosto kopanje se odsvetuje, saj s tem odstranimo zaščitno maščobno plast kože.

 

Vir: fci.be in
dogbreedinfo.com