Praskanje pri psu 

  1772

  Velikokrat je vzrok za konstantno praskanje zajedavec, ki se oprime dlake vašega kužka. Praskanje, grizenje in lizanje pri psih ima lahko različne vzroke, ki jih s pravilnim in hitrim ukrepanjem in zdravljenjem lahko hitro odpravimo. Kar je ključno, pa je, da dobro opazujemo obnašanje kužka, in v kolikor se njegovo stanje poslabša nujno obiščemo veterinarja.

  Zunanji zajedavci

  Velikokrat je vzrok za konstantno praskanje zajedavec, ki se oprime dlake vašega kužka. Med te uvrščamo bolhe, uši, pršice in še nekatere druge insekte. Z ugrizi, sesanjem krvi in iztrebki povzročijo alergijsko reakcijo kože, ki sproži avtomatsko reakcijo srbečice psa. Pomembno se je zavedati, da so ti insekti tudi potencialni prenašalci bakterij, trakulj in ostalih mikroorganizmov, ki predstavljajo potencialno nevarnost za kužka. Z ugrizi preko sline povzročijo prenos le teh v kužka. Če opazite, da se vaš kuža konstantno praska, dobro preglejte njegovo kožo in, v kolikor opazite insekte na njegovi koži, le-te čim prej odstranite. Pomembno je, da ukrepamo čim hitreje, saj lahko v nasprotnem primeru praskanje vodi do hudih poškodb kože, vnetja in celo izgube dlake.

  Priporočljivo je tudi, da kužka preventivno zaščitite pred zunanjimi zajedavci s pomočjo zaščitnih sredstev, ki so danes na voljo. Izbirate lahko med

  • insekticidnimi ovratnicami,
  • ampulami in kapljicami,
  • pudri in spreji,
  • elektronskimi odganjalci,
  • zdravili proti zunanjim zajedavcem (žvečljive tablete, injekcije),
  • naravni zaščitnimi sredstvi (eterična olja, neemovo olje, kokosovo olje, svež zdrobljen česen, kis).

  Alergije pri psu

  Eden izmed najpogostejših vzrokov za praskanje, lizanje in grizenje, je alergija. Alergije v osnovi delimo v tri skupine glede na način, kako pridejo kužki v stik z alergenom:

  • okoljske alergije,
  • alergije na hrano
  • in kontaktne alergije.

  Kontaktne alergije pridejo v stik s psom preko njegove kožein na le tej povzročijo alergijske reakcije. V to skupino uvrščamo med najpogostejše pršice, travo in podobne alergene, ki prihajajo v stik s pasjo kožo. Alergije na hrano, pri kateri pride kuža v stik z zaužitjem, pa sproža snov ali snovi v določeni vrsta hrane, ki jo je vaš kuža zaužil. Pri tej skupini alergije pa je vrsta alergena različna od kužka do kužka, med najpogostejše pa uvrščamo določena živila, kot so piščanec, jajca, mlečne izdelka, nekatera žita in še mnogo drugih. Okolijske alergije pa povzročajo alergeni, ki pridejo v stik s psom preko vdihavanja. V to skupino uvrščamo cvetni prah, pršice, travo, plesni in še mnoge druge vrste.

  Še več o alergijah pri psih pa si lahko preberete tukaj.

  Kožne bolezni

  Vzrok za ponavljajoče se grizenje in lizanje je lahko tudi kožna bolezen, med najbolj poznanimi pa so:

  • garje (parazitska kožna bolezen, ki jo povzroča pršica srbec),
  • dermodikoza (parazitska kožna bolezen, ki jo povzroča pršica Canis demodex),
  • tumorji na koži,
  • bradavice,
  • lupus (avtoimunska bolezen, pri kateri lastni organizem napade svoje celice),
  • spremembe v strukturi in barvi kože (različni vzroki od glivičnih okužb do metaboličnih ali hormonskih neravnovesij),
  • vnetje kože (povzročijo jo bakterije ob oslabljenem imunskem sistemu kužka),
  • folikulitis (bakterijsko vnetje mešičkov, kjer izraščajo dlake).

  Vsekakor pa je, če poleg srbenja opazimo nenavadne spremembe na njegovi koži, nujen obisk veterinarja, da le-ta najde vzrok za spremembo in jo začne zdraviti čim prej, saj se v nasprotnem primeru bolezen lahko dodatno razvije in razširi po celotni koži kužka.

  Psihološki vzroki

  Včasih je lahko vzrok za konstantno praskanje in grizenje psihološkega izvora. In sicer v kolikor se v svojem življenjskem okolju kuža ne počuti dobro, je v stresu in mu življenjski položaj povzroča tesnobo, lahko to vodi do kompulzivnega vedenja v obliki grizenja, lizanja in praskanja.Včasih je lahko vzrok za konstantno praskanje in grizenje psihološkega izvora.  Če se v svojem življenjskem okolju kuža ne počuti dobro, je v stresu in mu življenjski položaj povzroča tesnobo, lahko to vodi do kompulzivnega vedenja v obliki grizenja, lizanja in praskanja.

  Hkrati pa se je treba zavedati, da so nekatere pasme psov bolj nagnjene k razvoju ponavljajočih se vedenj. V to skupino spadajo predvsem labradorci, dobermani in tudi zlati prinašalci, ki velikokrat razvijejo lizanje kot ponavljajoče se vedenje.

  Ostali vzroki

  Vzrokov za praskanje je lahko še več, od poškodovanih živčnih končičev do psiholoških travm, ki so jih morda doživeli v preteklosti. Predvsem so k razvoju teh ponavljajočih se vedenj podvrženi kužki, ki so bili v svojem življenju zaprti v manjših prostorih ali celo zlorabljeni.

  Vsekakor pa je pomembno, da svojega kužka dobro opazujemo in skušamo čim prej ugotoviti vzrok za takšno vedenje. V kolikor opazimo poslabšanje, je obvezen obisk veterinarja, saj bo ta dobro preučil simptome, ugotovil vzrok in svetoval za odpravo teh ponavljajočih se vedenj.

  Vesna Kropf

  Viri:
  https://pets.webmd.com
  https://www.merckvetmanual.com
  https://thebark.com
  https://www.conveniafacts.com
  https://www.petmd.com
  https://www.zoetispetcare.com