5 nepogrešljivih stvari, ki jih lahko sami izdelate za svojega psa

  1530

  Verjetno se vsak skrbnik psa v svojem življenju znajde v položaju, ko se vpraša: »Ali lahko to, namesto da kupim, izdelam sam?«. Naj gre za pasjo ovratnico proti klopom, pleteno igračko ali pasje priboljške, marsikaj lahko izdelamo sami, če imamo le kanček domišljije in voljo. Včasih gre za to, da prihranimo kakšen evro, spet drugič, da izrazimo svojo ustvarjalno žilico, ali pa le za to, da točno vemo, kaj se skriva v priboljških, ki jih postrežemo svojemu psu.

  Naredi sam manija je obsedla tudi nas v uredništvu revije Kužek. Ustvarjamo vse od pasjih ovratnic do slastnih pasjih piškotkov. Če imate čas, voljo in pasjega prostovoljca, ki bo rade volje preizkušal vaše kreacije, vas vabimo, da se nam pridružite pri ustvarjanju!

  Pasji žepki za tablete

  Dajanje tablet je – sploh kadar je to vsakodnevna nuja – lahko prava nočna mora. Sploh, če je pes še posebej pretkan in tableto izpljune tudi, ko mu jo potisnemo globoko v grlo. In ker nismo pristaši grobih metod, moramo biti skrbniki še bolj pretkani od navihanih kosmatincev. Pasji žepki za tablete, ki so tako slastni, da se jim pes ne more upreti, so odličen način, da psu skrijemo tableto in dosežemo, da jo skupaj s priboljškom pogoltne.

  Uporabimo lahko katero koli od sestavin, ki jih kuža obožuje in ima močan vonj ali okus: arašidovo maslo, pašteto ali ribji namaz … Glavno sestavino zmešamo z žlico kokosovega olja in dvema žlicama moke, tako da ustvarimo prožno testo, ki ga je lahko oblikovati v majhne, za grižljaj velike kroglice. Kroglice rahlo sploščimo, zložimo na desko in jih postavimo v hladilnik za 30 minut. Nato z ročajem kuhalnice ali drugim pripomočkom ustvarimo luknjice v velikosti tablet, kamor bomo skrili tabletko. Žepke lahko hranimo v hladilniku približno 1 teden oziroma do 3 mesece v zamrzovalniku.

  Obešalnik za povodce in ovratnice

  Posebej v gospodinjstvih, kjer živimo z več psi, ovratnice, povodci in oprsnice ležijo vsepovsod, ali pa jih imamo pospravljene v škatli, kjer se radi prepletejo med seboj.

  Praktična in lepa rešitev je obešalnik za ovratnice in oprsnice. Potrebujemo le kos lesa (lahko pa uporabimo tudi slikarsko platno) in samolepilne kaveljčke za obešanje. Odvisno od tega, kako spretni smo z ustvarjanjem z lesom, lahko les oblikujemo v obliko kosti ali psa, ali ga pobarvamo in porišemo.

  Interaktivne pasje igračke

  Psi obožujejo igro in obožujejo izzive, še posebej pa obožujejo hrano, zato so interaktivne igračke pravi zlati gral med pasjimi igračkami. A kaj, ko jih pasje glavice hitro osvojijo in jih rešijo v nekaj minutah, mi pa smo zmetali celo premoženje za premetene plastične ali lesene igrače, ki naj bi psa zamotile za dlje časa.

  Interaktivne pasje igračke lahko ustvarimo tudi iz predmetov, ki jih imamo že doma. Recimo iz škatle in praznih rolic toaletnega papirja, ki jih tesno postavimo drugo ob drugo ter napolnimo s priboljški, psa pa opazujemo, kako bo skušal izbezati hrano iz rolic. Ali pa iz pekača za muffine in teniških žogic – v posamezne luknjice pekača skrijemo priboljške in jih pokrijemo s teniškimi žogicami, nato pa opazujemo psa, kako bo umikal žogice in iskal poslastice. Če pes obožuje tenis žogice, bo izziv še posebej zapleten, saj se bo težko odločil, kaj je bolj zanimivo – hrana ali žogice!

  Naravna ovratnica/rutka proti klopom

  Če nismo pristaši zdravil proti klopom ali želimo psa še dodatno zaščititi, povsem enostavno ustvarimo naravno ovratnico proti klopom, pri čemer izkoriščamo naravne vonje, ki odganjajo zajedavce.

  Katero koli pralno ovratnico (samo tkane dele, ne plastičnih) ali bombažno rutko namočimo v mešanici destilirane vode in eteričnih olj (citronele, sivke, mete in čajevca) in posušimo na zraku, preden jo nadenemo psu. Ker se eterična olja razdišijo, postopek ponovimo vsakih 14 dni. Zapomnimo si, da gre za naraven repelent, ki klope odganja, ne tudi ubije, zato psa kljub zaščiti redno pregledujemo.

  Dva psa z rutkami proti klopom

  Pasje stopničke

  Starejši psi, psi s kroničnimi težavami ali poškodbami, okrevajoči  psi in manjši kužki imajo lahko težave pri vzpenjanju in  sestopanju s postelje in/ali kavča, zato jim lahko pomagamo tako, da jim naredimo mehke penaste stopnice.

  Kupimo vsaj dva do tri kose čvrste pene debeline 10 cm (odvisno od velikosti psa in višine kavča oziroma postelje). Kose pene položimo enega na drugega in jih odrežemo tako, da je vsak višji kos nekoliko krajši od drugega – s tem ustvarimo stopničast učinek. Kose pene čvrsto zlepimo enega na drugega s silikonskim lepilom, peno pa nato še oblečemo v blago po lastni izbiri. Poskrbimo, da so stopnice čvrsto fiksirane ob kavč ali posteljo, če je potrebno, na spodnji del stopničk namestimo protizdrsno blago ali jih na tla prilepimo z obojestranskim lepilnim trakom.

   

  Kje dobimo ideje?

  Knjiga Naredi sam za svojega psaŠe več idej za ustvarjanje poiščite v knjigi Naredi sam za svojega psa, ki jo lahko kupite v naši spletni trgovini in v kateri boste našli kar 30 preprostih projektov za pasjeljubce. Knjigo lahko naročite tukaj.

  Naredi sam (DIY) projekti so odlična zabava za celotno družino. Pri ustvarjalnih projektih se vam lahko pridružijo tudi najmlajši in s tem krepijo svoj občutek odgovornosti za psa, obenem pa se še zabavajo!

  Kdor ima vsaj kanček ustvarjalne žilice ali vsaj željo po ustvarjanju, ve, da ni lepšega kot tisto, kar naredijo naše roke. Seveda lahko vse opisano kupite v kateri koli od prodajaln s pasjo opremo, a ob tem ne boste občutili takšnega ponosa, da ste nekaj ustvarili sami, in kupljene stvari nikoli ne bodo imele vašega osebnega pečata.

  Torej, kaj še čakate? Veselo na delo in ustvarjajte!