Najpogostejši vzroki za pasji zadah

  1858

  Do slabega zadaha lahko pride zaradi neustrezne prehrane ali pa samo hrane, ki ima malo močnejši (neprijeten) vonj. Zelo pogosto slab zadah povzroča morska hrana, denimo ribji briketi, sušeni ribji priboljški ipd. Najbrž ima vsak pes malce neprijeten vonj iz gobca – odvisno tudi od tega, s čim ga hranimo – a nekaterim psom iz ust prav neprijetno zaudarja – temu pravimo, da ima kuža slab zadah. Kronični pasji zadah imenujemo halitoza in lahko nastane iz več razlogov.

  Nekateri psi imajo že v osnovi nekoliko slabši zadah, je pa bolj skrb vzbujajoče, če se ta naenkrat spremeni oziroma poslabša.

  Do slabega zadaha lahko pride zaradi neustrezne prehrane ali pa samo hrane, ki ima malo močnejši (neprijeten) vonj. Zelo pogosto slab zadah povzroča morska hrana, denimo ribji briketi, sušeni ribji priboljški ipd. Lahko pa se razlog skriva tudi v kakšni drugi sestavini. Če je problem v prehrani, se slab zadah lahko enostavno prepreči tako, da zamenjate hrano svojega kosmatinca. V primeru, da psu kuhate doma, bodite pozorni, po katerih živilih je zadah najslabši in ta živila izključite iz pasjega jedilnika.

  So pa vzroki lahko tudi klinični in nekoliko bolj resni. Slab zadah ni samo nadležen, lahko je indikator zdravstvenih težav.Predstavljamo vam nekaj najpogostejših, lahko pa si preberete tudi, kaj lahko storite tako preventivno, kakor tudi kurativno.

  Pasja parodontoza

  Daleč najpogostejši klinični vzrok slabega zadaha pri psu je parodontalna bolezen oziroma parodontoza. Začne se tako, da ima štirinožec vnete dlesni. To se kaže tako, da so dlesni pordele in otečene. Parodontoza se razvije precej neopazno, saj pes ni v nobenih bolečinah. Posledično normalno grize, zaradi česar pogosto precej pozno opazimo, da nastopajo težave. A parodontoza še zdaleč ni nedolžna; iz vnetih dlesni bolezen napreduje v majavost in nato še izpadanje zob. K parodontalni bolezni so še zlasti nagnjeni manjši psi, še najbolj tisti s sploščenimi gobčki (brahicefaliki). 

  Parodontoza je, kot že omenjeno, dokaj neopazna. Med prve simptome spadata slab zadah in vnete dlesni. Zato je še posebej pomembno, da ste pozorni in psu redno pregledujete zobovje. Najbolje je, da ga na take preglede že od mladiča navajate in tako preprečujete nevšečnosti. Ko je bolezen že napredovala, lahko pride tudi do neješčosti in prekomernega slinjenja (v slini je lahko tudi kri).

  Bolezen ledvic

  Odpovedovanje ledvic lahko privede do vonja po amonijaku. Funkcija ledvic je med drugim tudi, da čistijo kri. Metabolične bolezni, kot na primer ledvične bolezni, so prav tako lahko vzrok za pasji zadah. Odpovedovanje ledvic lahko privede do vonja po amonijaku. Funkcija ledvic je med drugim tudi, da čistijo kri. Ko te  ne delujejo pravilno, se določene snovi, ki bi se sicer prefiltrirale, nalagajo v krvnem obtoku in se pojavljajo tudi v zadahu. Prav tako je lahko pasji zadah pokazatelj bolezni jeter.

  Zaužitje škodljivih snovi

  Veliko psov pojé praktično vse, kar najde. Tudi živila in snovi, ki niso primerni zanje. Tudi to lahko privede do neprijetnega zadaha. Včasih se lahko zgodi, da pes poje kakšno stvar, po katerih mu bo samo malo slabo, možno pa je pa tudi, da je zaužili kaj, kar ga lahko resno ogroža, denimo polžji strup, podganji strup, antifriz … Če sumite, da je vaš štirinožec pojedel kaj nevarnega, takoj obiščite veterinarja!

  Oralni tumorji

  Za slab zadah niso vedno krivi zobje in dlesni. Oralni tumorji so tudi lahko vzrok za slab zadah vašega štirinožca.Rast tumorja je včasih precej hitra, prehitra, da bi lahko istočasno rasle tudi žile. To privede do t. i. mrtvih območij v ustni votlini. Na teh območjih se pogosto nabira veliko bakterij, kar lahko privede do neprijetnega vonja iz gobca. Tumorji so lahko vseh oblik in velikosti, zato je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem takoj, ko v gobcu psa opazite nekaj nenavadnega.

  Sladkorna bolezen

  Diabetes lahko prav tako povzroči nenavaden pasji zadah, a ni nujno, da psu iz gobca zaudarja. Eden izmed znakov sladkorne bolezni pri psu je, da ima njegov zadah bolj sladek vonj, podoben sadju.Tudi, če mogoče tak zadah ni tako neprijeten, je znak, da se v pasjem telesu dogaja nekaj nenavadnega, zato je ob vsaki spremembi vonja iz pasjih ust potrebno posvetovanje z veterinarjem.

  Kaj lahko storite preventivno?

  Ker je najpogostejši vzrok slabega zadaha pri psu parodontoza, je ključnega pomena, da skrbite za higieno pasjih zob. Preventivno skrbite za redno čiščenje zob, ter skrbite, da redno dobiva tudi ustrezne žvečljive priboljške. Najbolje je, da psa že od mladiča počasi navajate na zobno ščetko, a seveda ni nikoli prepozno.

  Redno pregledujte pasji gobec in bodite pozorni na morebitne spremembe zob in/ali dlesni.Pomembno je tudi, da pes dobiva kvalitetno hrano in tudi, da se dovolj giba, saj vse skupaj prispeva k bolj zdravemu organizmu in posledično k manjšim možnostim za nastanek bolezni, ki so lahko vzrok za slab zadah.

  Kaj lahko storite, ko se pasji zadah že pojavi?

  Če se je zadah že pojavil in ne izgine, je najbolje, da obiščete veterinarja. Ta bo kosmatinca pregledal in na podlagi drugih morebitnih simptomov in preiskav postavil diagnozo.Če se je zadah že pojavil in ne izgine, je najbolje, da obiščete veterinarja. Ta bo kosmatinca pregledal in na podlagi drugih morebitnih simptomov in preiskav postavil diagnozo. Lahko mu pregleda gobec, krvno sliko, naredi rentgenski posnetek ustne votline … Ko enkrat veste, kaj je vzrok, se lahko lotite odpravljanja le tega.

  Če gre za bolezen ledvic, bo pes najbrž dobil posebno dieto, po potrebi tudi kakšna zdravila. Podobno je s sladkorno boleznijo in boleznijo jeter. Oralne tumorje se najpogosteje odstrani operativno.

  Če se vzrok skriva v parodontozi, se navadno izvede veterinarsko čiščenje zob in zobnega kamna. To opravlja veterinar. A če je bolezen že napredovala, bo poleg čiščenja mogoče potrebno tudi kakšen zob psu izpuliti. Morda bo kosmatincu pred posegom predpisal antibiotike za nekaj dni, če ima hujše vnetje dlesni. Čiščenje zob se opravlja, ko je pes pod anestezijo, zato bo vaš štirinožec prej dobro pregledan.

  Vsekakor pa je tudi po odpravljanju težav treba še naprej skrbeti za ustno higieno vašega psa.Kot že omenjeno, je izredno priporočljivo, da štirinožcu redno umivate zobe. Idealno je, če to počnete vsak dan, oziroma vsaj nekajkrat na teden. Prav tako psu redno ponudite žvečljive priboljške in/ali kosti (poskrbite, da so te kosti primerne za psa in niso nevarne!), s pomočjo katerih si bo pes delno tudi sam očistil zobe.

  Poskrbite tudi za ustrezno prehrano in ne pustite psu, da na sprehodih jé stvari po tleh. Za omilitev slabega zadaha lahko psu ponudite tudi priboljške, namenjene odpravljanju te težave. Ti najpogosteje vsebujejo meto, ki lahko delno izboljša slab vonj, ki prihaja iz pasjega gobčka. Poleg tega pa se lahko pozanimate, ali bi bili v vašem primeru v pomoč tudi kakšni prehranski dodatki, ki bi lahko pomagali odpraviti slab zadah.

  Ne glede na vse pa je seveda pomembno, da ob se ob morebitnih spremembah v zadahu posvetujete z veterinarjem in čim prej odkrijete, zakaj je do tega prišlo. Priboljški, ki pomagajo proti pasjemu zadahu, lahko namreč zakrijejo simptom, ne odpravijo pa prvotnega vzroka.

  Veronika Sivka

  Viri:
  https://www.akc.org
  https://www.petmd.com
  https://www.hillspet.com/