VIDEO: 10 pasem psov, ki so manj primerne za družine z majhnimi otroki

  0
  26

  Poznanih je ogromno pasem psov, a preden se družina z majhnimi otroki odloči za določeno pasmo, je dobro vedeti, katere izmed le teh niso ravno priporočljive za družine z majhnimi otroki in lahko celo predstavljajo nevarnost zanje, saj potrebujejo izkušenega skrbnika. V ta namen predstavljamo 10 najbolj prepoznavnih pasem psov, ki so bolj primerne za izkušene skrbnike in manj za majhne otroke.

  10. Akita Inu

  Pasma Akita Inu izhaja iz Japonske in je postala popularna po svetu šele pred kratkim. Kljub njihovi lepoti pa pasma lahko predstavlja precejšen izziv v vsakdanjem življenju, saj je izredno nezaupljiva do neznancev, kar vključuje tudi otroke, ki jih ne pozna. Prav tako zna biti agresivna do ostalih živali, sploh psov, kar lahko predstavlja težavo družini z majhnimi otroki in ostalimi hišnimi ljubljenčki, če jih družina ima.

  9. Dalmatinec

  Dalmatinci so poznani po filmu in risanki 101 dalmatinec, ki jih predstavlja kot ljubeče družinske člane v družini, pa vendar je potrebno vedeti določene stvari, preden se odločimo za to pasmo. Pasma je izjemno močna, aktivna in polna energije. Za dobro razumevanje z otroki v družini je pri tej pasmi ključna zgodnja socializacija, pa vendar zaradi svoje hiperaktivne narave vseeno ni najbolj priporočljiva za družine z majhnimi otroki.

  8. Ruski mali terier

  Ruski mali terier je izredno ljubeča in mirna pasma, a treba je vedeti, da je po naravi izredno občutljiva. Če je v njegovem pasjem življenju živahen otrok, bo le ta zaradi živahnosti vedno v stresu, kar lahko sproži strah in posledično celo vodi v agresijo. Zato je ta pasma bolj priporočljiva za samske osebe ali družine z večjimi otroki.

  7. Doberman

  Doberman je znan po svoji poslušnosti in ubogljivi naravi, zato veliko družin pomisli na posvojitev enega od teh predstavnikov pasem, vendar pozor poleg vseh teh lastnostih je ta pasma izredno dominantna pasma. Velikokrat zaradi svoje dominantne narave skušajo dominirati, ne samo drugih hišnih ljubljenčkov, ampak tudi otroke, zato se ta pasma odsvetuje za družine z majhnimi otroki.

  6. Sibirski haski

  Sibirski haski prav tako sodi v skupino pasem, ki so sicer znane kot izredno ljubeče, a zaradi svoje energične narave niso tako primerne za družine z majhnimi otroki. Sicer ta pasma ni poznana kot agresivna, vendar pa potrebuje veliko pozornosti in dolge ure sprehodov ali ostalih aktivnosti, ob katerih porabi svojo energijo. Prav tako je pasma izredno igriva in čustvena, kar izkazuje s skakanjem na ljudi, kar pa zaradi njihove velikosti in moči ni najboljše za majhnega otroka, saj ga lahko prestraši ali celo poškoduje.

  5. Basenji

  Basenji, ali z drugim imenom pes iz Konga, je na videz idealen hišni ljubljenček, saj ne laja. Pa vendar je ta pasma izredno inteligentna in radovedna, kar pa ne pomeni, da bo ubogala vsak naš ukaz. Vedno dobro ve, kaj pomeni kakšen ukaz, pa, vendar se sam odloči, ali bo le tega upošteval ali ne. Prav tako so ti kužki izredno iznajdljivi, ustavijo jih niti ne ograje, saj so jih sposobni tudi preplezati. Pomembno je, preden se odločimo izbrati to pasmo, da se vprašamo, ali se bomo lahko posvečali tako kužku kot tudi otroku.

  4. Srednjeazijski ovčar

  Srednjeazijski ovčar, kuža, ki je na prvi pogled videti kot velik bel kosmat medved, spada v skupino izredno velikih pasem psov. Po naravi so odlični zaščitniki, a so hkrati lahko izredno dominantni, med drugim tudi do otrok, saj jih štejejo kot del njegove črede. Zato je izjemno pomembno, da vsak lastnik psa nauči družinsko hierarhijo, saj bo s tem preprečil dominiranje kužka.

  Če želite izvedeti, katere so še ostale pasme, ki niso priporočljive za družine z majhnimi otroki (oz. potrebujejo izkušenega skrbnika) pa si poglejte spodnji video posnetek.

  Vesna Kropf