Hiperventilacija pri psih

  0
  119

  Hiperventilacijo bi lahko enostavno poimenovali pospešeno dihanje s kratkimi vdihi in izdihi.Skrbniki psov velikokrat psi svojem kužku opazimo, da pospešeno diha s hitrimi, kratkimi vdihi in izdihi. Bodisi se to zgodi zaradi vročine, utrujenosti ali vznemirjenja. Običajno pospešenemu dihanju ne dajemo veliko pozornosti, saj slej ali prej mine in kuža ponovno diha normalno.

  Tisti, ki ste hiperventilacijo pri  svojem kužku že doživeli, veste, da je to stanje lahko zelo strašljivo, tako za psa kot tudi za njegovega skrbnika. Predvsem se je potrebno zavedati, da lahko pogosto hiperventiliranje pri psu nakazuje na zdravstveno težavo ali bolezen psa.

  Kaj je hiperventilacija pri psih?

  Hiperventilacijo bi lahko enostavno poimenovali pospešeno dihanje s kratkimi vdihi in izdihi. Ko pes diha normalno, se njegova pljuča napolnijo z zrakom. Ta kisik nato preko ožilja dostavlja zrak po celotnem telesu. Rdeča krvna telesca, napolnjena s kisikom, potujejo po telesu in zagotavljajo, da ima vsaka celica v telesu dovolj kisika, da živi in diha. Ko pes hiperventilira, se zaradi kratkih vdihov pljuča ne polnijo s kisikom. To pomeni, da slej ali prej telo ne prejme dovolj kisika in kuža začne težko dihati.

  Znaki hiperventilacije pri psih

  Odvisno od razloga hiperventilacije, so lahko znaki le-te od kužka do kužka različni.

  V osnovi, pa so znaki hiperventilacije:

  • hitro dihanje,
  • dihanje z odprtimi usti,
  • kratki vdihi,
  • modra ali bledo roza sluznica,
  • nezmožnost normalnega, dolgega vdiha,
  • slabost,
  • omedlevica,
  • telesna šibkost,
  • slinjenje med dihanjem z odprtimi usti.

  Hiperventilacijo običajno prepoznamo po dihanju z odprtimi usti ali kratkih dihih, ki se ne ustavijo ali nimajo razloga za nenaden pojav. Običajno se ob tem prične kuža obilno sliniti, saj je zadihan in zaradi odprtih ust, ne more pogoltniti sline. Ravno zato, ker ima ob tem kužek neprenehoma odprta usta, ne zmore običajnega globokega vdiha. Posledično postane telesno šibek in omedli zaradi pomanjkanja kisika.

  Kratko, trenutno hiperventiliranje običajno ne povzroči spremembe v barvi sluznice. A če omejeno dihanje traja nekaj časa, lahko dlesni postanejo bledo roza ali modre barve. Če pri kužku ob omejenem dihanju opazite spremembo v barvi sluznice, takoj poiščite veterinarsko pomoč.

  Vzroki hiperventilacije pri psih

  Obstaja več razlogov, zakaj psi hiperventilirajo. Tudi številne bolezni ali neželeni stranski učinki zdravil, lahko pri psu povzročijo stres, bolečino in vznemirjenje.Obstaja več razlogov, zakaj psi hiperventilirajo. Tudi številne bolezni ali neželeni stranski učinki zdravil, lahko pri psu povzročijo stres, bolečino in vznemirjenje.

  Nekateri pogosti vzroki za hiperventiliranje pri psih so:

  • Povratno dihanje. Običajno nam povratno kihanje pri kužkih ne povzroča skrbi. Lahko pa se zgodi, da povzroči začasno hiperventilacijo. Ko pes zaporedoma kiha, namreč hitro vdihuje zrak, ki ga nato težko izdihne nazaj ven. Najpogosteje povratno kihanje opazimo pri majhnih psih in pri takih, ki imajo kratke nosne poti – angleški buldog, mops.
  • Vročinski udar. Vročinski udar je resno stanje, ki lahko povzroči hiperventilacijo pri psu. Če se telesna temperatura vašega psa nenadoma močno dvigne, se kuža običajno hladi tako, da pospešeno diha skozi usta. Na tak način prične hiperventilirati. Če se zdravstveno stanje vročinskega udara ne zdravi, lahko pes omedli ali v najhujšem primeru celo umre.
  • Bolečina. Ob hudih bolečinah lahko pes hiperventilira zaradi odziva telesa na bolečino in dražljaje ter zaradi povečanega srčnega utripa .
  • Stres, tesnoba. Prav tako kot ob bolečinah se ob stresu in tesnobi psu poveča srčni utrip. Ko se to zgodi in se nivo utripov srca dvigne, telo črpa več kisika iz celic. Posledično za svoje delovanje potrebuje še več kisika, ki pa ga ne more dobiti. Zaradi povečane potrebe po kisiku, lahko pes začne hiperventilirati.
  • Srčno popuščanje. Če srce ne deluje pravilno, potem tudi kisika polna kri, ne more normalno potovati po telesu. S hiperventilacijo poskuša telo nadomestiti pomanjkanje kisika.
  • Presnovna acidoza. Zaradi povišanih količin kislin v želodcu, pride do neravnovesja pH v telesu. To lahko povzroči hiperventilacijo. Običajno pa je to simptom kakšne večje zdravstvene težave.
  • Anemija. Anemija se pojavi, ko je v telesu premalo krvnih celic ali ko nezdrave krvne celice ne prenašajo dovolj kisika po telesu. S hiperventilacijo si kuža pridobiva kisik, ki ga potrebuje.
  • Bolezni dihal. Večina bolezni, ki prizadenejo dihala in pljuča, lahko povzročijo hiperventilacijo, v poskusu, da bi telo preskrbelo z več kisika.
  • Alergijska reakcija. Če alergijska reakcija na pik ali ugriz žuželk, zdravila ali kaj drugega, povzroči težave z dihanjem se običajno pojavi hiperventilacija. Če se pes obenem zaveda, da ima težave z dihanjem, mu lahko to povzroči še več stresa.
  • Navdušenje. Ob vznemirjenju se vašemu kužku poveča srčni utrip. Hiperventilacija se pojavi, ko je kuža tako navdušen, da ne more normalno zadihati in prične pospešeno vdihovati.
  • Težave v sapniku. Sapnik je del telesa, skozi katerega potuje zrak iz nosu v pljuča. Nekaterim psom, se hrustanec, ki je v sapniku, pretirano obrablja in propada. To zoži dihalne poti, kar lahko vodi do hiperventilacije, ko pes ne more normalno zadihati.

  Zdravljenje hiperventilacije pri psih

  Ker je osnovni vzrok hiperventilacije od kužka do kužka različen, se način in načrt zdravljenja razlikuje pri vsakem kužku posebej. Pomembno je, da poskrbimo in reagiramo glede na vzrok težave.

  Nižanje telesne temperature, zagotavljanje pomirjeval, steroidov, antihistaminikov in drugih primernih zdravil, ki jih predpiše veterinar, je lahko prva pomoč za stabilizacijo kuža, ki hiperventilira. Včasih se lahko zgodi, da je potrebno dodajanje kisika. Ko je zdravstveno stanje psa stabilno, lahko sledijo tudi drugi načini zdravljenja.

  Če gre pri ponavljajočih se hiperventilacijah za ovirano dihalno pot pri vašem ljubljencu, je občasno potrebna operacija. Vseeno se običajno uporabljajo zdravila za obvladovanje vzroka, ki povečajo stopnjo dihanja pri kužku.

  Kako torej preprečiti ali omiliti hiperventilacijo pri vašem štirinožnem prijatelju? Medtem ko je lahko nekatere primere hiperventilacije dokaj lahko preprečiti, z drugimi ni tako.

  Pomembno je, da svojega psa v vročih dneh varujete pred toplotnim udarom, mu nudite dovolj sence in vode. Poskrbite lahko, da se vaš kuža ne navduši preveč tako, da ga umirite. Ob morebitnih poškodbah, pri svojem ljubljencu redno preverjajte telesno temperaturo in preprečite, da bi vaš kuža doživljal tak ali drugačen fizičen ali duševni stres.

  Obenem, se zavedajte, da lahko redni pregledi pri veterinarju preprečijo morebitne nezaželene zdravstvene zaplete.

  Drobne Deja

  Viri:
  https://wagwalking.com/
  https://www.dogproductpicker.com