Mops

5036

Primeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Starejše ljudi
Manj aktivne posameznike

Na kratko o Mopsu:
Inteligenten
Družaben
Zaupljiv
Nežen

 

Posebne zahteve:

  • Mops spada med zgolj in samo notranje pse in je posledično primeren za bivanje v stanovanju. Pesjak zanj ne pride v poštev, saj slabo prenaša hud mraz in visoke temperature.
  • Ker je pasma izredno navezana na družinske člane, zelo rada spi v vaši neposredni bližini, zato svetujemo, da ga ponoči ne pustite samega spati v prostoru.
  • Pasma je izredno ljubeča in družinska, zato ne pozabite, da je zanj izredno pomembna prisotnost in pozornost, ki mu ga posvečate. V nasprotnem primeru lahko ta hitro zapade v hudo depresijo ali celo zboli.

Zgodovina

Mops velja za eno najstarejših pasem na svetu, ki naj bi se na Kitajskem pojavila že leta 400 pred našim štetejem. Veliko število Mopsov so pripeljali v Evropo po Britanskem napadu na Kitajsko, leta 1860 in pasma je takoj postala priljubljena spremljevalka visokih slojev. Še danes pa je Mops, s svojim prikupnim videzom pomanjšanega mastifa, izredno priljubljena družna pasma, ki jo tudi pri nas pogosto srečujemo.

Videz

Mops je majhen, čokat pes, z okroglo glavo in značilnim potlačenim gobčkom. Tehta od 6 do 8 kg, njegova plečna višina pa je med 25 in 30 cm. Ima značilne velike, okrogle, izbuljene, temno rjave oči in majhna, temna, žametna ušesa. Njegove nagubane obrvi mu dajejo nekakšen zaskrbljen videz, hkrati pa so prav specifične obrazne gube tudi najbolj prepoznavna in prikupna značilnost te pasme. Zobje so običajno postavljeni v rahlo predgrizavost. Mopsove noge so razmeroma dolge in ravne, kar mu daje živahen korak. Visoko pozicioniran rep je zvit preko hrbta, lahko celo dvakrat. Dlaka je kratka, gladka in sijoča, v barvah marelične, rjave, črne in srebrne, s temno obrazno masko.

Temperament

Mops je stabilna in potrpežljiva pasma. Po naravi je zabaven, igriv, prijazen pes in samozavestni spremljevalec. Zna biti trmast in svojeglav, vendar je na splošno pripravljen ustreči lastniku in se dobro odziva na pozitivno motivacijo, zato šolanje ne bi smelo biti zahtevno. Za Mopsa je še posebej značilno da ni razdražljiv, temveč izredno zvest in ljubezniv kuža, ki je primeren tudi za neizkušene pasje lastnike. Dobro se razume tudi z drugimi psi ter z ostalimi hišnimi ljubljenčki, se brezhibno obnaša do otrok in obiskovalcev, zato je izredno primeren za družine. Ker je precej nezahteven kar se tiče potreb po aktivnosti, pa je lahko odličen družabnik tudi starejšim ljudem in manj aktivnim posameznikom.

Zdravje in nega

Mops na splošno velja za zdravo pasmo. Zaradi oblike gobčka je pasma nagnjena k težavam z dihanjem, slabše prenaša visoke poletne temperature in se ob pretirani aktivnosti zlahka pregreje. Previdnost je potrebna tudi pri uporabi splošne anestezije, saj je pasma nanjo lahko preobčutljiva.
Zaradi številnih kožnih gub je Mops nagnjen k kožnim vnetjem, zato je treba kožne gube je redno in skrbno čistiti. Pasma je, zaradi svoje ješčnosti in bolj lenobnega značaja izpostavljena tudi nevarnosti prekomerne telesne teže, zaradi česar je skrb za ustrezno, pravilno in količinsko kontrolirano prehrano zelo pomembna. Za dnevno nego pasma ni posebno zahtevna, v času menjave dlake pa se priporoča redno krtačenje, ki bo omejilo količino izpadadle dlake na vaših oblačilih in pohištvu. Kopanje izvajajte po potrebi.

Vesna Popovič

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com