5 razlogov, zakaj je med koristen za kužke

2734

Vsi poznamo in se vedno bolj zavedamo koristnosti čebel in produktov iz njihovega čebelnjaka. Med je živilo, ki je bilo med ljudmi poznano že davno pred prvimi zapisi o človeku. Že od nekdaj je med veljal za cenjeno hranilo. Med velja za eno od vsestranskih živil. Vsebuje veliko hranilnih snovi. Največji del medu sestavljata fruktoza in glukoza. V njem so prisotne še aminokisline, beljakovine in  minerali (kalcij, železo, magnezij, kalij, natrij).

Pa ste se že kdaj vprašali, ali je med dober za vašega kužka? Odgovor na to vprašanje je pritrdilen. Vseeno obstaja nekaj zadržkov pri vpeljevanju medu v prehrano vašega kužka. Če ima vaš kuža kakršnekoli zdravstvene težave, ki bi mu prepovedovale hranjenje z medom, se tega vsekakor držite. Vaš veterinar vam lahko najbolje svetuje ali lahko tu in tam v prehrano in nego svojega kužka vključite med.

Če ima vaš pes sezonske alergije, je lahko med zanj koristna rešitev. Med namreč vsebuje cvetni prah v sledovih. Ko hranite svojemu kužku med, mu počasi v telo vnašate cvetni prah. To mu pomaga ustvariti protitelesa. Pa poglejmo, na kak način lahko med pomaga vašemu kužku.

Ko pomislimo na med, ne pomislimo samo na med v kozarcu, temveč je pred nami še paleta drugih čebeljih izdelkov. To so:

 • cvetni prah,
 • propolis,
 • matični mleček in
 • čebelji vosek.

Prav tako kot ljudje tudi kužki potrebujejo za zdrav razvoj in obstoj organizma minerale, beljakovine in aminokisline, ki se nahajajo v medu. Tudi za njihov imunski sistem je dobro, da prejme čim več hranilnih in zdravilnih snovi. Le tako lahko ohranjamo zdravo telo pri našem pasjem ljubljencu.

Alergije in med

Če ima vaš pes sezonske alergije, je lahko med zanj koristna rešitev. Med namreč vsebuje cvetni prav v sledovih. Ko hranite svojemu kužku med, mu počasi v telo vnašate cvetni prah. To mu pomaga ustvariti protitelesa. Ko nastopi toplo vreme in čas cvetenja ter povišane količine cvetnega prahu, ta protitelesa preprečijo avtoimunski odziv na cvetni prah v zraku.

Ko izbirate med, ki ga želite ponuditi svojemu kužku, izberite lokalni med, ker vsebuje okoliški cvetni prah.

Cvetni prah vsebuje naravno protivnetno, antibakterijsko in protivirusno učinkovino, kvercetin. Kvercetin je bioflavonoid z antihistaminiki. Ta pripomore k zmanjšanju solzavih in srbečih oči, ki sta posledica alergije na cvetni prah.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem in raziskovanjem pasje prehrane, svetujejo, da psu hranite surov, nefiltriran med, ki bolj učinkovito krepi imunski sistem.

Težave s kožo in med

Če se pri vašem kužku pojavijo:

 • akutni vlažni dermatitis (HOT SPOT),
 • rane,
 • ugriz žuželke,
 • ekcem.

Lokalni nefiltriran med je odlična izbira pri tegobah te vrste. Nepasteriziran in surov med ima namreč antibakterijske in protiglivične učinke. Zaradi svoje sestave vsebuje namreč zelo nizke vsebnosti vlage, bakterije v njem težko nastanejo in živijo. Ker pa med po naravni poti ustvarja nizko raven vodikovega peroksida, obenem deluje kot antiseptik in čisti, ne da bi pri tem poškodoval zdravilna tkiva. Encimi v medu spodbujajo rast in obnavljanje kože, obenem pa med še zmanjšuje vnetja in bolečino povezano z njimi.

Ko želite svojemu kužku na kožo nanesti med, poskrbite, da na predelu kjer bo med, ni dlake, saj mu bo med le-to zlepil. Če je med v trdem stanju, ga v vodni kopeli utekočinite. Pazite, da ga ne pregrevate in da ni prevroč, ko ga uporabite na svojem kužku. Ko med nanesete na rano mu jo obvežite. S tem preprečite, da bi rano kuža lizal ali grizel.

Bolezni dihal in med

Verjetno vam je že poznano, da med blagodejno vpliva na dihala in požiralnik. Med lahko dejansko naredi čudeže pri pomirjanju vnetega ali srbečega grla. Ne samo, da odlično deluje pri ljudeh, njegove učinkovine pri pomirjanju vnetega grla so dokazane tudi pri kužkih.

Kaj hitro se zgodi, da vašega kosmatinca doleti kašelj ali druge dihalne težave. Tudi kužki se lahko prehladijo in zbolijo. V takem primeru je med koristen način za lajšanje težav.

Kužku med ponudite skupaj z njegovo najljubšo hrano ali mu ga namažite na kak priboljšek. Poskrbite, da mu ga ne nudite preveč in niti premalo. Če se zgodi, da se vaš kuža prehladi ali da ga mučijo težave z dihali, mu vsak dan ponudite priporočeno količino medu.

Težave s prebavo in med

 Prebavne težave so predvsem dlje trajajoče zaprtje in diareja. Žlička medu na dan lahko reši te težave in je učinkovit način za pomoč pri boleznih želodca. Ima vaš kuža pogoste težave s prebavo? Kaj bi sploh opredelili kot prebavne težave? Prebavne težave so predvsem dlje trajajoče zaprtje in diareja. Žlička medu na dan lahko reši te težave in je učinkovit način za pomoč pri boleznih želodca. Obenem poskrbite, da vaš kuža zaužije dovolj vode. Z zadostno količino vode bo zaprtje prej odpravljeno, obenem pa ob diareji nadomeščamo izgubljeno količino tekočine.

Pri ohranjanju zdrave prebave so ključnega pomena probiotiki in prebiotiki. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Probiotiki namreč pomagajo pri presnavljanju hrane in sintetiziranju koristnih snovi iz nje. Prebiotiki pa so snovi, ki v črevesju ustvarjajo okolje, ki je primerno za rast in razvoj koristnih črevesnih mikroorganizmov. Služijo kot hranila za mlečnokislinske bakterije. Med vsebuje veliko količino obojega.

Izogibajte se hranjenja medu psom, mlajšim od enega leta.

Obvladovanje teže in med

Nedavne raziskave so pokazale, da lahko uživanje medu upočasni željo po hrani. Kljub temu da je med sestavljen večinoma iz sladkorjev, se ti sladkorji v telesu razkrajajo drugače kot navaden sladkor.  Potrebuje manj inzulina in se počasneje absorbira v krvni obtok. Na tak način lahko upočasni prebavo in pretvorbo glukoze.

Če spada vaš kužek med tiste pse, ki z lahkoto pridobivajo na teži in nimajo nikakršnih zdravstvenih težav, mu lahko v prehrano dodate malo medu. S tem mu pomagate ohranjati zdravo težo in brezskrbno življenje.

Ostali koristni izdelki iz čebeljega panja

Kot že omenjeno, med ni edini koristen izdelek iz čebeljega panja za naše kužke. Kot že omenjeno, med ni edini koristen izdelek iz čebeljega panja za naše kužke.

 • Cvetni prah. Cvetni prah je popoln vir hrane za čebele. Če vaš kuža na sprehodu zaužije kaj cvetnega prahu, je to lahko zanj koristno. Znano je namreč, da cvetni prah čisti poškodovane celice in proste radikale, ki se nahajajo v telesu.
 • Propolis. Čebele zraven cvetnega prahu v svoj panj prinašajo tudi smole iz dreves in rož. Te smole, se v panju spremenijo v propolis. To je tudi vezivo, ki naredi satje še bolj trdno in obstojno. Propolis je naravni antibiotik, ki se že tisočletja uporablja za nego okužb.
 • Matični mleček. Matični mleček hrani čebelje ličinke. Prav tako lahko delavsko čebelo spremeni v matico. Z matičnim mlečkom lahko svojemu kužku zagotovite večjo vzdržljivost.
 • Čebelji vosek. Čebelji vosek se uporablja za gradnjo panja. Vosek stopite in ga zmešajte z oljem. Nato mešanico uporabljajte za mazanje komolcev in tačk vašega psa.

Kakšna količina medu, je koristna za mojega psa?

Obstaja nekaj smernic, koliko medu ponuditi svojemu kužku.

Če tehta vaš kuža:

 • do 5 kg, mu ponudite ¼ čajne žličke na dan;
 • od 5 do 10 kg, mu ponudite ½ čajne žličke na dan;
 • od 10 do 30 kg, mu ponudite 1 čajno žličko na dan;
 • Nad 30 kg, mu ponudite 2 čajni žlički na dan.

Začnite z majhnimi vnosi, dokler se vaš kuža ne navadi okusa. Če dajete kužku cvetni prah, začnite še počasneje. Lahko mu dodate le nekaj zrnc na dan.

Nikoli ne pozabite opazovati reakcije kužka in morebitnih sprememb v vedenju psa. Preden vključite v prehrano svojega psa kakršnekoli spremembe, se predhodno pogovorite s svojim veterinarjem ali strokovnjakom s tega področja. Le on vam lahko objektivno in celostno svetuje o zdravju vašega psa.

Drobne Deja

Viri:
https://www.dogster.com
https://www.akc.org
https://trupanion.com/