Angleški buldog

7694

angleski-buldogPrimeren za:
Družine z majhnimi otroki
Manj aktivne ljudi
I
zkušene pasje lastnike

Na kratko o angleškem buldogu:
Trmast
Zvest
Ljubeč
Vztrajen

Posebne zahteve:
Je izjemen družinski pes, ki brez težav živi v manjšem stanovanju, saj ne potrebuje veliko gibanja.

Zgodovina:

Buldog je bil prvič omenjen v sedemnajstem stoletju. Uporabljali so ga pri borbah z biki (od tu je dobil tudi ime) ter v pasjih bojih. Takrat so bili to agresivni in neustrašni psi, ki so bili sposobni napasti odraslega bika in ga od spodaj zgrabiti za vrat. Izvira iz starodavnega azijskega mastifa, pasma pa se je razvila v Veliki Britaniji. V devetnajstem stoletju se je zaradi prepovedi bikoborb v Veliki Britaniji pasma korenito spremenila- postala je manjša, s krajšim gobcem, takrat pa so buldoga začeli tudi razstavljati. Popolnoma se mu je spremenil karakter- postal je ljubeč in nežen družinski pes. Iz svoje bojne preteklosti je ohranil le trmasto in odločno naravo, s katero se tako radi primerjajo prebivalci Velike Britanije, saj je buldog njihova najstarejša in najbolj cenjena pasma psov.

Videz:

Buldog je majhen, kompakten pes s kratko dlako in relativno veliko glavo. Zrastejo do okoli 40 cm in so za svojo višino precej težki- do 25 kg. Ima kratek gobec z velikim črnim nosom in gubasto kožo na glavi, kar pa mu ne sme oteževati dihanja. Zanj je značilen podugriz, saj ima spodnjo čeljust nekoliko daljšo od zgornje, kar mu daje prepoznaven izraz. Vrat je srednje dolg in močan, z nekoliko odvečne kože. Rep je nizko nastavljen in nošen ravno ali zavito. Sprednje noge ima nekoliko krajše od zadnjih, močno omišičene in ravne. Hodi s kratkimi koraki, v gibanju niso najbolj elegantni. Dovoljene barve so rdečkaste, rjave, brindle in bela z lisami prej omenjenih barv. Črna in modrosiva nista zaželjeni.

Temperament:

Kljub ustrahujočem izgledu in preteklosti pasme, je buldog en najbolj nežnih in ljubečih psov. Do lastnika in družine je izjemno prijazen, tudi z otroci se odlično razume. Vseeno pa je pogumen in dober čuvaj.  Je izjemno vztrajen in včasih lahko nekoliko trmast, od svojih ljudi zahteva veliko pozornosti. Do drugih psov so nekoliko dominantni, zato jih je treba že zgodaj pravilno socializirati. Ko so mladi, so buldogi polni energije in igrivi, vendar pa se s starostjo precej umirijo. Značilno za njih je glasno dihanje, smrčanje in slinjenje. So odlični psi za v stanovanje, saj ne potrebujejo veliko gibanja. Buldoga se da s šolanjem s pozitivnimi metodami naučiti osnovnih ukazov in trikov, vendar ni najboljši v poslušnosti.

Zdravje in nega:

Dlaka je za nego zelo enostavna, saj ne zahteva česanja in pogostega kopanja. Pomembno je le, da jim vestno čistimo gube na obrazu, saj lahko zaradi vlage hitro pride do vnetja kože. Buldogi so na žalost zelo dovzetni za mnoge dedne bolezni, kot so rak, slabovidnost in težave z očmi, dihanjem in kožo. Ekstremnih temperatur ne prenašajo dobro. Mladiči se pogosto rodijo s carskim rezom, v leglu jih je malo. Imajo kratko življenjsko dobo- okoli 8 let. Za zdravje najbolj poskrbimo s kvalitetno prehrano in rednim gibanjem. Mladiča moramo kupiti pri odgovornem vzreditelju, ki skrbi za zdravje pasme.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be