Ali je pes lahko vegetarijanec?

3118

Dog and cat choosing between veggies and meatVegetarijanstvo je pri ljudeh sprožilo veliko znanstvenih in laičnih razprav. Nekateri so zagovarjali brezmesne jedilnike, drugi so kljubovali, da je človek vsejedec. Medtem ko so eni trdili, da nam brez mesa primanjkujejo vitamini, predvsem B12, so drugi trdili, da vegetarijanci v povprečju živijo dlje od vsejedcev. Študije so pokazale, da je vegetarijanstvo, če se ga pravilno lotimo, lahko zdrav način prehranjevanja za ljudi. Kako pa je s tem pri naših ljubljenčkih? So kužki lahko vegetarijanci? Kako psu ponuditi kakovostno brezmesno prehrano, z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi?

Pes vegetarijanec: da ali ne?

[members_only]

Novejše razprave na temo pasjega vegetarijanstva so poročale v prid tistim, ki bi psa želeli navaditi na brezmesne obroke. Čeprav so mnogi ostro nasprotovali tovrstnemu načinu prehranjevanja pri psih, kaže, da vendarle lahko vsebino pasje posodice napolnimo z vegetarijanskimi meniji. Pri tem pa mnogi opozarjajo, da še ni jasno dokazano, ali vegetarijanska prehrana našim kužkom resnično ponudi vse, kar ti potrebujejo. Predvsem jih skrbi, da kombinacija izdelkov iz soje, zelenjave ter sintetičnih vitaminov ne nadomesti ustrezno vitaminov, mineralov, beljakovin in maščob, ki jih naš štirinožni prijatelj dobi iz mesnih obrokov. Po drugi strani pa raziskave, ki so bile opravljene na aktivnih psih, niso pokazale negativnih učinkov vegetarijanske prehrane. Zagovorniki vegetarijanstva tudi menijo, da je trik v tem, da moramo znati ustrezno nadomestiti, kar naš pes potrebuje.

Kako psu ponuditi, kar potrebuje

Psu moramo ponuditi zadostno količino aminokislin, mineralov, vitaminov in maščob, ki so ključnega pomena za zdrav razvoj in ohranjanje vitalnosti. Kužki so lahko vsejedci, zato so glede prehrane precej prilagodljivi in jih lahko navadimo na vegetarijanske obroke. Nujno pa je, da v prehrani nadomestimo beljakovine in vitamine, pri čemer nutricionisti še posebej izpostavljajo vitamin D. Ta je pomemben za naše kužke, ker tvori močne kosti in prispeva h kontroli mišic, ter uravnava količino fosforja in kalcija v telesu. Čeprav na slovenskem trgu še ni veliko ponudbe briketirane vegetarijanske pasje prehrane, je le-to že možno zaslediti, nekateri skrbniki pa se celo odločajo, da svojemu psu vegi menije pripravljajo kar sami. Taka odločitev terja veliko znanja, saj lahko z nepravilno prehrano ogrozimo zdravje naših kužkov. Na to temo obstaja kar nekaj knjig, priročnikov in receptov, ki skrbnike psov poučujejo, kako svojim ljubljenčkom pripraviti svež in zdrav brezmesni obrok. Drastična sprememba v prehrani psa, kot je vegetarijanstvo, zahteva tehten premislek. Nič manj pomemben pa ni, ko se za ta korak že odločimo. Ob spremembi prehrane psa je nujno, še posebej v prvih mesecih, spremljati telesne odzive. Pozorni moramo biti ali se je pes zaradi tega močno zredil ali izgubil težo, se je spremenila njegova dlaka ali koža, so se pojavile kakšne prebavne motnje in se je pojavila kakršnakoli sprememba, med katere prištevamo tudi vedenjske, npr. upad energije.

Možni zapleti

Spremljanje odzivov psa na vegetarijanstvo je nujno, da lahko pravočasno ukrepamo in ne škodujemo zdravju našega ljubljenčka. Tako psi kot mačke potrebujejo večje količine beljakovin in kalcija kot jih potrebujemo ljudje, zato ne moremo enačiti vegetarijanstva pri ljudeh in hišnih ljubljenčkih. Naši psi, ki imajo sicer precej prilagodljiv prebavni trakt, potrebna hranila najenostavneje pridobijo iz mesnih izdelkov, mačke pa zahtevajo še več znanja, trikov in pozornosti. Vegetarijanska prehrana za naše ljubljenčke je v povprečju dražja, posebno previdnost pa zahteva tudi kakovost. Pomembno je, da se zavedamo, da četudi določeni vitamini (npr. kalcij) v vegetarijanski prehrani dosegajo nivo, ki ga potrebujejo naši kužki, ni nujno, da se tudi pravilno absorbirajo. Tisti, ki so svoje pse želeli navaditi na vegi prehrano, so pogosto naleteli tudi na težavo, da psi, čeprav so bili nadomestki ustrezni, tovrstne hrane enostavno niso marali.

Teorija v praksi

Teoretično torej naši kužki lahko postanejo vegetarijanci. V praksi pa ob tem naletimo na številne ovire, trike in težave. Za vegetarijanstvo psa se sicer lahko odločimo, vendar moramo poznati nujne potrebe v njihovi prehrani, se o tem poučiti in biti dosledni v spremljanju morebitnih neželenih odzivov našega psa. Vsemu znanju in trudu navkljub, lahko naletimo na trmaste kužke, ki ne bodo pripravljeni na sprejemanje kompromisov glede vsebine njihove posodice in v tem primeru nam ne bodo pomagala niti poznavanje niti zdravi nadomestki.

[/members_only]

Enja Zagoršek

Objavljeno v enaindvajseti številki revije Kužek