Ali ima vaš pes kronični slab zadah?

5621

ali-ima-vas-pes-kronicni-slab-zadahKronični slab zadah, ki prihaja iz pasjih (pa tudi mačjih) gobcev, s strokovnim izrazom imenujemo halitoza. Za to stanje so krivi številni vzroki, eden najpogostejših je parodontalna bolezen oziroma parodontoza. Gre za bolezen obzobnih tkiv, razvije pa se iz dlje časa trajajočega vnetja dlesni ali gingvitisa, izraženega s pordelostjo in otečenostjo robov dlesni. Bolezen oziroma njen razvoj poteka brez bolečin, zato vaš štirinožec brez kakršnih koli ovir grize brikete in gloda kosti, o bakterijski okužbi pa se vam potemtakem niti ne sanja. Vendar pa je bolezen še kako treba jemati resno, saj lahko zobje sčasoma izpadejo. Majavost in izpadanje zob je znak, da je poleg dlesni parodontoza prizadela tudi ostala obzobna tkiva, ki omogočajo, da so zobje zasidrani v kosti. Majhne pasme psov, zlasti tiste s krajšimi dihalnimi potmi in sploščenimi gobčki, so toliko bolj nagnjene k omenjeni bolezni, pa tudi k drugim boleznim ustne votline, saj je zanje značilno, da imajo zobe precej bolj skupaj, kot je sicer običajno.

Simptomi

V večini primerov ni razen neprijetnega vonja, ki se širi iz gobčka obolelega psa, nobenih drugih simptomov, ki bi nakazovali na prisotnost bolezni. Vsekakor pa morate biti pozorni na barvo dlesni. Kadar so te zdrave, so svetlo rožnate, če postanejo pordele ali če pes ob hranjenju iz obzobnih tkiv krvavi, je skrajni čas za obisk veterinarja. Kadar je bolezen že močno napredovana, nekateri psi nimajo več apetita in odklanjajo hrano, poleg tega se lahko pojavi tudi prekomerno slinjenje, v slini pa je včasih prisotna tudi kri.

Vzroki

Daleč najpogostejši vzrok halitoze pri psih je, kot že rečeno, parodontalna bolezen, vendar je slab zadah lahko tudi simptom katere druge bolezni. Lahko gre za spremljajoči simptom sladkorne bolezni, v nekaterih primerih se pojavi zaradi vnetja nosne votline oziroma rinitisa, tudi vnetje sinusov ali sinusitis je lahko vzrok. Gastrointestinalne težave so sicer redkejši, vsekakor pa ne zanemarljiv vzrok halitoze, ki je lahko posledica razširjenega požiralnika, ki vodi iz grla v želodec. Tudi druge virusne, bakterijske in glivične okužbe v telesu so včasih vzrok slabega zadaha pri psih, poleg tega pa izvor težav lahko tiči tudi v prehranskih težavah; nekateri psi določene hrane iz takšnih in drugačnih razlogov ne prenašajo dobro, posledica takšne napačne izbire pa so lahko poleg slabega zadaha tudi prebavne motnje, bruhanje itd. Nemalo psov na sprehodih poje iztrebke drugih psov in povsem jasno je, da imajo tudi oni slab zadah. Nazadnje naj omenim še prisotnost tumorja v ustni votlini, ki je tudi eden od možnih povzročiteljev halitoze, vendar gre v večini primerov za nezdravljene težave vnetih dlesni.

Diagnoza in zdravljenje

Da bi veterinar postavil diagnozo, da gre za parodontalno obolenje, mora najprej izključiti ostale možnosti. Če je vaš pes sicer v dobrem zdravstvenem stanju, bo veterinar morda napravil še rentgenski posnetek ustne votline, s čimer bo izključil možnost tumorjev, nato pa bo preveril stanje dlesni in zob vašega psa. Temeljito čiščenje zob in zobnega kamna bo najverjetneje zadoščalo, v primeru, da so dlesni močno vnete, bo morda še pred samim posegom potrebno nekajdnevno zdravljenje z antibiotiki. Če boste z obiskom veterinarja predolgo odlašali, bo morda med samim posegom izpulil še kakšen zob, ki bo preveč poškodovan in bo za vašega psa v primeru, da ostane neizpuljen, predstavljal potencialno nevarnost sepse. Vendar pa se morate zavedati, da se bo, četudi veterinar popravi trenutno stanje v ustni votlini vašega psa, le-to najverjetneje prej ko slej ponovilo. Tako kot vsak dan umivate svoje zobe, jih morate umivati tudi svojemu psu. Pri nekaterih zadošča glodanje kosti in raznih priboljškov, ki pomagajo ohranjati čiste in zdrave zobe, pri drugih pa to žal ni dovolj. Z mehko ščetko in z malo naravne zobne paste vsak večer ali vsaj trikrat na teden neno očistite zobe svojega ljubljenčka. Večina se jih bo na začetku sicer upirala, tako da imejte pri tem opravilu obilo potrpljenja, po ščetkanju pa psu ponudite kak priboljšek, da bo to neprijetnost začel povezovati z nagrado.

 

Lina Zalaznik

 

Vir: petmd.com