Basenji

basenjiPrimeren za:

Družine s starejšimi otroci
Izkušene pasje lastnike

Na kratko o basenjiju:

Inteligenten
Poseben
Živahen
Čist

Posebne zahteve:

Basenji je eleganten, tih in čist pes, ki je v primernih rokah zanimiv in prijeten pes spremljevalec.

Zgodovina

Prve slike psa, podobnega basenjiju lahko najdemo v egiptovskih grobnicah in stenskih slikarijah, ki so nastale pred več kot pet tisoč leti. V Afriki so te pse uporabljali kot pse vodiče v neprehodnih gozdovih, kjer so ljudi opozorili na bližino nevarnih divjih živali. Svojim lastnikom so pomagali tudi z nakazovanjem in prinašanjem plena. V Anglijo so prvi primerki prišli leta 1937, takrat so jih poznali tudi pod imenom ‘pes iz Konga’. Angleški rejci so pasmo nato dokončno oblikovali in jo zanesli po celem svetu. Dandanes so zelo priljubljeni psi, za katere je značilno posebno zavijajoče oglašanje, saj ti psi ne lajajo.

Videz

Je lahkotno grajen eleganten majhen pes na visokih nogah. Dosežejo do 43 cm plečne višine ter do 11 kg teže. Glava je drobna in fina, na čelu se pojavijo majhne gubice, ko so ušesa postavljena navzgor. Nos je črne barve, zobovje škarjastega ugriza, oči pa so temne in mandljasto oblikovane. Ušesa so majhna, koničasta in nošena navzgor. Vrat je dolg in močan, hrbet raven in čvrst, prsni koš globok, spodnja linija telesa pa se elegantno zakrivi navzgor. Rep je visoko nastavljen, in se zavije v enem ali dveh zavojih, tesno čez hrbet. Noge so ravne in fine, z majhnimi in kompaktnimi tačkami. V gibanju je neutruden in hiter. Dlaka je kratka in se tesno prilega telesu. Barve so črno-bela, rjavo-bela, brindle (tigrasta) in trikolor.

Temperament

Basenji je čuječ, energetičen in radoveden pes. Do svojega človeka je zelo ljubeč, do tujcev pa zna biti nekoliko sumničav. Je inteligenten in rad ustreže človeku, vendar je šolanje potrebno narediti zanimivo in uporabljati le pozitivno motivacijo. Dobro se razume s starejšimi otroci, ki znajo pravilno rokovati s psom. Ne marajo hladnega in vlažnega vremena, saj so radi čisti – po sprehodu se znajo umiti, prav tako kot mačke. Za njih je značilno zavijajoče oglašanje, podobno jodlanju, saj basenji ne laja. Kljub majhnosti pa potrebujejo redno in aktivno gibanje, pa tudi veliko miselne stimulacije. V nasprotnem primeru so lahko naporni in začnejo uničevati.

Zdravje in nega

Ta pasma je nagnjena k težavam z ledvicami, PRA (progresivna retinalna atrofija) ter problemom s prebavo. Zato je pomembno, da mladiča dobimo od odgovornega vzreditelja, ki nam lahko zagotovi, da so njegovi predniki zdravi.
So izjemno čisti psi, ki ne marajo umazanije in se očistijo kar sami. Ne oddaja neprijetnega vonja, zaradi majhne količine odpadle dlake pa so primerni tudi za alergike.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com