Kako psu pravilno očistimo zobe?

Redna skrb za čiščenje zob vašega psa ga lahko zaščiti pred različnimi težavami. Najpogostejša posledica slabe higiene je parodontalna bolezen oziroma parodontoza.Kakor človeška je tudi pasja ustna higiena zelo pomembna. Danes še vedno veliko ljudi posveča premalo pozornosti zobovju svojega kosmatinca, slaba skrb za pasje zobovje pa lahko povzroči veliko težav. Zdrava ustna votlina psa je odlična predispozicija za zdravo življenje, težave v pasjem gobcu pa lahko vodijo v resnejše zdravstvene težave.

Zakaj je ustna higiena psa pomembna?

Redna skrb za čiščenje zob vašega psa ga lahko zaščiti pred različnimi težavami. Najpogostejša posledica slabe higiene je parodontalna bolezen oziroma parodontoza. Ta se začne tako, da ima pes sprva vnete dlesni, kar opazimo kot pordelost in otečenost dlesni. Razen teh znakov je začetek bolezni precej neopazen, saj kuža navadno ni v bolečinah ter jé in gloda normalno. A težava se lahko hitro sprevrže v majavost in odpadanje zob. Pri parodontozi je navadno najboljša rešitev, da veterinar psu strokovno očisti zobe, po potrebi nekatere tudi izpuli. Če kuža izgubi veliko zob, mu lahko to bistveno otežuje hranjenje. Temu pa se seveda lahko izognete, če ustrezno in pravočasno poskrbite za ustno higieno vašega kosmatinca.

Poleg parodontoze lahko slaba ustna higiena privede do bolečin v zobeh. Ne samo, da je za psa to boleče, lahko je tudi nevarno; če psa bolijo zobje, bo ta navadno manj jedel. Lahko pride do hujšanja, celo podhranjenosti, in/ali primanjkovanja določenih snovi. Prav tako bo kuža ob bolečinah običajno manj aktiven, kar je na dolgi rok lahko slabo za njegovo splošno zdravje in počutje.

Kaj lahko naredimo za bolj zdrav gobec?

Velik vpliv na zdravje ustne votline ima ustrezna prehrana. Kakovostna pasja hrana povzroča manj oblog na pasjem zobovju. Prav tako bodo zobje močnejši, če bo pes dobil vsa potrebna hranila. Če sumite, da mu nečesa primanjkuje, je smiselno spremeniti hrano oziroma primanjkljaj nadomestiti z ustreznimi prehranskimi dodatki.

Ne glede na prehrano pa se psu prej ali slej začnejo na zobeh nabirati zobne obloge. Zato je ključnega pomena, da zobe redno čistimo. Načinov, kako očistiti pasje zobovje, je več. Pri nekaterih kosmatincih zadostuje že, da jim redno ponudite žvečljive priboljške in/ali kosti. Imejte v mislih, da vse kosti niso primerne za pse ter izbirajte take, ki niso nevarne, in ki so tudi po velikosti primerne za vašega štirinožca. Žvečljivi priboljški in/ali kosti so odlični iz več vidikov, saj bo tudi vaš pes ob glodanju zadovoljen in se bo zamotil. Če pa je vaš kosmatinec igriv in ima igrače raje od priboljškov, pa si lahko omislite tudi pasje igrače, ki so narejene tako, da med igro psu delno očistijo tudi zobe. Navadno gre za gumijaste igrače, ki imajo na sebi mehkejše „bodice“ oziroma ščetine. Medtem, ko štirinožec žveči igračo, mu ta odstrani nekaj zobnih oblog. Najbolj temeljita in zanesljiva metoda, ki pa jo žal redno prakticira premalo skrbnikov, pa je umivanje zob.

Umivanje pasjih zob

Idealno je, če psu umivate zobe vsak dan, priporočljivo pa je, da to počnete vsaj nekajkrat na teden. V trgovinah za male živali so na voljo različne zobne ščetke. Morda jih boste morali najprej nekaj preizkusiti, da boste ugotovili, katera vašemu psu najbolj ustreza. Za nasvet lahko seveda povprašate tudi zaposlene v trgovinah ali pa kar svojega veterinarja. Poleg zobnih ščetk na držalu obstajajo tudi takšne, ki si jih nataknete na prst. Zobe lahko očistite tudi samo s prstom in gazo. Če se odločite uporabljati zobno pasto, nikar ne uporabljajte človeške, temveč kupite tako, ki je primerna za pse.

Kako najlažje psu umiti zobe, demonstrira veterinarka Živa Viktoria Turk v spodnjem videu:

Pregledovanje gobca

Poleg redne ustne higiene, je pomembno tudi, da psu redno pregledujemo gobec. Opazujte, če se spreminja barva dlesni, ali pa, če se v gobcu pojavljajo kakšne nenavadne izbokline, bulice, ranice … Če zaznate karkoli nenavadnega, se posvetujte z veterinarjem in po potrebi opravite kakšno dodatno preiskavo.

Ostri predmeti

Za zdravje ustne votline psa bodite pozorni, da psu ne pustite, da žveči, gloda ali se igra z ostrimi predmeti. Ti lahko poškodujejo pasji gobec, poleg tega pa lahko prinesejo še cel kup drugih izredno nevarnih težav (se zataknejo in poškodujejo požiralnik, prebodejo črevesje …). Najbolj priljubljeni potencialno nevarni predmeti pri psih so palice in krhke kosti. Oboje lahko pes z grizenjem zlomi, robovi pa postanejo ostri. Te lahko poškodujejo ustno sluznico. Tudi, če povzročijo čisto majhne ranice, lahko te hitro postanejo pravo leglo bakterij in privedejo do resnih vnetij v gobcu vašega kosmatinca.

Privajanje na ustno higieno

Da bo celotna skrb za ustno higieno tudi za psa čim manj stresna, je priporočljivo, da svojega najboljšega prijatelja že od mladiča navajate na vse zgoraj omenjene postopke. Postopoma ga navajajte na pregledovanje zobovja, dotikanja gobca in ščetkanja oziroma umivanja zob s prstom.

Pomembno je, da se zadeve lotite čim bolj mirno in potrpežljivo, ob navajanju pa uporabite veliko pozitivne motivacije, pohval in nagrad. Tako bo pes umivanje in pregledovanje gobca povezoval s pozitivno izkušnjo in bo vse skupaj potekalo lažje. Če je vaš kuža že zrasel ali pa ste posvojili že odraslega kosmatinca, pa brez skrbi; tudi odrasle pse je možno navaditi na zobno nego. Potrebovali boste morda malenkost več časa, a je z ljubeznijo in potrpežljivostjo možno prav vse.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.hillspet.com
http://www.vetstreet.com
https://www.akc.org