Zakaj pes izgublja dlako?

0
46

Normalno je, da psi izgubljajo dlako, ampak koliko izgubljanja je preveč? Večini psov odpada dlaka, še posebej v poletnih mesecih. Če psu izpada dlaka v velikih količinah in če opazite na psu mesta brez dlake, je nekaj zagotovo narobe. Vzrokov za to stanje je lahko več in sicer: alergije, vnetja, hormonsko neravnovesje, vnetje ali poškodbe.

Vzroki, zakaj psi izgubljajo dlako:

Srbečica: pršice so glavni krivci za srbečico pri psu in lahko povzročijo prekomerno izgubljanje dlake. Povzročijo razdraženost kože, ki pa jo pes poskuša ublažiti s praskanjem, s tem pa povzroča še večjo škodo, saj mu zaradi pretiranega praskanja izpade dlaka.

Alergije: tako kot ljudje imajo tudi psi lahko alergije na določeno hrano, bolhe ali na kemikalije, ki se nahajajo v izdelkih za nego pasje kože. Za alergijska obolenja so nekatere pasme bolj dovzetne kot druge in sicer: zlati prinašalci, jorkširski terierji in bulldogi.

Vnetja: različna vnetja lahko povzročijo izpadanje dlake pri psu in sicer lišaji, kožna obolenja in rak. Izpadanje dlake, ki je povezano z vnetjem, se običajno kaže v rdeči, razdraženi koži.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri: