Zakaj pes izgublja dlako?

2345

Normalno je, da psi izgubljajo dlako, ampak koliko izgubljanja je preveč? Večini psov odpada dlaka, še posebej v poletnih mesecih. Če psu izpada dlaka v velikih količinah in če opazite na psu mesta brez dlake, je nekaj zagotovo narobe. Vzrokov za to stanje je lahko več in sicer: alergije, vnetja, hormonsko neravnovesje, vnetje ali poškodbe.

Vzroki, zakaj psi izgubljajo dlako:

Srbečica: pršice so glavni krivci za srbečico pri psu in lahko povzročijo prekomerno izgubljanje dlake. Povzročijo razdraženost kože, ki pa jo pes poskuša ublažiti s praskanjem, s tem pa povzroča še večjo škodo, saj mu zaradi pretiranega praskanja izpade dlaka.

Alergije: tako kot ljudje imajo tudi psi lahko alergije na določeno hrano, bolhe ali na kemikalije, ki se nahajajo v izdelkih za nego pasje kože. Za alergijska obolenja so nekatere pasme bolj dovzetne kot druge in sicer: zlati prinašalci, jorkširski terierji in bulldogi.

Vnetja: različna vnetja lahko povzročijo izpadanje dlake pri psu in sicer lišaji, kožna obolenja in rak. Izpadanje dlake, ki je povezano z vnetjem, se običajno kaže v rdeči, razdraženi koži.

[members_only]

Hormonsko neravnovesje: je še eden od vzrokov, zakaj lahko psi izgubljajo dlako.

Genetika: nekatere pasme psov so gensko nagnjene k prekomernemu izpadanju dlake. Plešasta mesta na zunanjosti ušes, hrbta, stegen ali vratu se lahko pojavijo pri jazbečarjih, hrtih in čivavah, običajno po prvem letu starosti.

Kako pomagati psu, ki prekomerno izgublja dlako?

Zdravljenje psa, ki izgublja dlako je odvisno od vzroka, zakaj je prišlo do izpadanja dlake in zato je ob težavah obvezno obiskati veterinarja.

Veterinar lahko psu predpiše antibiotike, če je izpadanje dlake povzročeno zaradi vnetja. Če veterinar misli, da pes izgublja dlako zaradi alergije na hrano, boste morali psu spremeniti prehrano. Najbolj pogoste pasje alergije na hrano lahko povzročajo pšenica, koruza, soja, jajca in celo govedina ter perutnina.

Pred obiskom veterinarja se lahko pripravite na nekatera vprašanja in sicer:

  • Kdaj je pes začel izgubljati dlako?
  • Ali ima vaš pes razdraženo kožo?
  • Ali je vaš pes že v preteklosti imel težave z izpadanjem dlake?
  • Ali vaš pes trenutno jemlje kakšna zdravila ali prehranska dopolnila
  • Kakšna je prehrana vašega psa?
  • Ali ste opazili še kakšne druge nenavadne znake?
  • Ali imate še kakšne živali? Imajo ali so imele podobne težave?
  • Ali imajo vaši družinski člani kakšne težave s kožo?

Če opazite prekomerno izpadanje pasje dlake, obiščite veterinarja, ki vam bo pomagal najti vzrok izpadanja ter vašemu psu predpisal zdravila ali terapijo.

[/members_only]

Doroteja Turković

Viri: