Ali so psičke pametnejše od psov?

Če psi izhajajo iz Marsa, so psičke potem iz … Plutona? Najnovejše študije raziskovalcev so namreč dokazale, da se možgani psičk in psov razlikujejo, vsaj v enem pogledu. Strokovnjaki sicer še niso prepričani o vzroku teh razlik v možganih psov moškega in ženskega spola, vendar pa je kognitivni biolog Corsin Müller navdušen, saj so izsledki prinesli nekaj zelo poučnih in zanimivih rezultatov.

Vstopimo v pasji um                         

Müller je s kolegi v raziskavo vključil večje število družinskih psov obeh spolov, saj so želeli ugotoviti, ali psi razumejo koncept, imenovan »trajnost objektov«, tj. spoznanje, da stvari ne izginejo in se ne spremenijo samo zato, ker jih ni več v našem vidnem polju. Otroci se tega fizičnega zakona naučijo okoli 1. leta starosti, pa ta koncept razumejo tudi psi?

V raziskavi so sodelujoči pripravili leseno tablo s sistemom modrih teniških žogic, pritrjenih na vrvice. Psi, 25 psov in 25 psičk, pa so opazovali enega izmed treh scenarijev. V prvem je majhna žoga izginila za leseno tablo in se nato ponovno pojavila, v drugem se je pojavljala in izginjala velika žoga, v tretjem pa so kosmatinci gledali veliko in majhno žogo, ki sta se izmenično pojavljali. Prva dva eksperimenta sta prinesla pričakovane rezultate, saj niso »kršili« nobenega zakona narave. Tretji poskus pa je poskrbel tudi za videz iluzije, saj se je zdelo, da se žoga krči oz. raste, medtem ko se premika.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: