6 nasvetov, kako vaš dom napraviti bolj varen za psa

1673

6-nasvetov-kako-vas-dom-napraviti-bolj-varen-za-psa-1Naš dom naj ne bi predstavljal varnega zatočišča samo nam, temveč tudi našim ljubljenčkom, najsi gre za psa ali mačko. Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov lahko od doma odidete brez skrbi, da bi se psu ali stanovanju v vaši odsotnosti karkoli zgodilo. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

1. Zmanjšajmo prisotnost alergenov

Drobci odmrle kože, ki jih poznamo kot pasji prhljaj, lahko pri nekaterih psih razdražijo dihalne poti, povzročijo kihanje in ostale alergične reakcije. Da bi se temu izognili, vsak dan skrtačite svojega psa (zunaj, kadar je le mogoče), redno ga tudi kopajte (priporočljivo je od enkrat na mesec do vsaj trikrat letno, odvisno od vrste dlake). Pozorni bodite tudi, da boste dovolj pogosto posesali stanovanje, s tem boste namreč odstranili marsikateri alergen, ki bi utegnil vašemu štirinožcu škodovati, enkrat tedensko pa tudi pomijte tla.

2. Nagrajujte želeno vedenje

Psa vzgajajte ves čas, z vzgojo začnite ob njegovem prihodu, nato pa nadaljujte do konca življenja. Lepo vedenje nagrajujte s pohvalo, pozornostjo, igro in priboljški, neželeno vedenje pa prezrite. Če je pes vzgojen, skorajda ni verjetno, da bo med vašo odsotnostjo uničeval pohištvo ali grizel vaše čevlje, saj vaš najboljši prijatelj že med samim vzgajanjem od vas dobi dovolj pozornosti. Zavedati se moramo, da so psi, ki se v življenju dolgočasijo, bolj nagnjeni k početju, ki je za nas nesprejemljivo.

3. Odstranite majhne predmete

Poskrbite za to, da bodo drobni predmeti, kot so kovanci, koščki sestavljank, zamaški, tablete itd. varno spravljeni v predalih ali na visokih mestih, ki jih pes ne more doseči. Bodite pozorni tudi na odročna mesta, ki jih vaš sesalec sicer ne more doseči, medtem ko zdolgočaseni in vztrajni štirinožec iz njih izbeza še tako majhno stvar.

4. Straniščna deska naj bo spuščena

Iz nam neznanega razloga mnogi psi raje pijejo vodo iz straniščne školjke kot iz svoje posode. Mnoge kemikalije, ki so v čistilih, so za naše ljubljenčke lahko zelo strupene, zato poskrbimo za to, da bo straniščna deska vselej spuščena.

5. Neželeno žvečenje

Psi s pomočjo žvečenja raziskujejo svet okrog sebe, pri čemer ne prizanesejo ne vašim najljubšim čevljem ne robovom pohištva. Najlažji način za preprečevanje neželenega žvečenja je, da psu enostavno preprečimo, da bi v naši odsotnosti žvečil določene predmete. Čevlje pospravimo, omare zapiramo, v skrajnem primeru lahko v neko sobo v naši odsotnosti zapremo tudi psa, vendar moramo poskrbeti, da mu prej zagotovimo dovolj gibanja. Včasih pomaga, če pohištvo poškropimo z mešanico limone in vode, vonj citrusov psom namreč ni všeč, zato je verjetnost, da bodo pohištvo še vedno grizli, manjša.

6. Strupene rastline

Če imamo psa, strupene rastline nikakor ne sodijo v naš dom. Nekateri psi se za rastline sicer ne zmenijo, vendar je vseeno najboljše zagotovilo, da do zaužitja strupenih rastlin ne bo prišlo, to, da jih sploh ne prinesemo domov. Ko kupujemo rastline, imejmo vedno s sabo seznam strupenih rastlin, saj tako med nakupovanjem ne bomo v dilemi.

Lina Zalaznik