Najraje ima Kužka

1527

najraje-ima-kuzkaPrisoten je v vsaki številki vaše najljubše revije. A to opazi le malokdo, kar pravzaprav ne čudi. Ni namreč podpisan pod članki, naredil ni še nobenega intervjuja, ne fotografira. In tudi pisali še nismo o njem nikoli doslej. Pa vendar. Če pogledate v kolofon, v podatke o reviji, ga najdete vsakokrat. Žan Nekrep je namreč idejni oče, ustanovitelj in direktor Kužka. Če odmislimo ekipo urednice, piscev, fotografov, lektorjev…, je prav on tisti, ki je zaslužen, da je revija nastala. In da je, seveda, postala vaša najljubša.

Pogovor z njim v tokratni številki ni naključje. Mogoče je treba trikrat ali štirikrat pogledati na koledar, a je vendarle res. Naša revija letošnje leto, v tem času nekako pravzaprav, praznuje peti rojstni dan. In smo si rekli, da je pa zares že skrajni čas, da besedo ali dve o tem pove tudi Žan, ki se po navadi skriva pred spraševanjem in fotografiranjem. In smo mu zato rekli, naj vendarle že pove stavek ali dva. Ampak potem, kakopak, je nastal intervju.   

Od kje ideja za revijo Kužek? Za takrat popolnoma nov projekt, ki je bil, roko na srce, glede na velikost tržišča, splošno stanje v Sloveniji … in drugo, riziko? Ne nazadnje si ga začel tudi povsem sam, brez vlagateljev, sponzorjev …

Vedno sem imel zelo rad živali in še danes pravim, da je moj najboljši prijatelj moj Jon, ki je tudi kriv za to, da sem sploh začel z revijo. Ko sem iskal informacije, da bi dobil znanje o psih v slovenskem jeziku, nisem našel ničesar omembe vrednega. Moja začetna ideja je bila, da začnem s spletno stranjo kuzek.si. Potem pa sem si rekel da bom poskusil tudi z izdajanjem revij. Res je, da sem šel v to čisto sam, kar danes gledano ni bilo le pogumno, ampak drzno in tudi malce noro ravnanje (smeh). Sploh zato, ker še zdaleč nisem imel dovolj denarja za uresničitev projekta. Imel pa sem precej izkušenj, saj sem dotlej sodeloval pri nastajanju več revij pri različnih izdajateljskih hišah. In gorečo željo, da bi revija vsebinsko in vizualno bila maksimalne kvalitete. Denar sem si sposodil pri banki in se podal v uresničitev zamisli. Če sem iskren, ne vem, kako bi odplačal kredit, če mi ne bi uspelo. Ampak danes mi ni žal.

V izdajanje revije si šel zares pogumno.

Da, vendar ne pretirano v neznano, glede na povedano o izkušnjah. Treba je imeti tudi neke meje, se zavedati stvari in predvsem dejstva, da človek kljub želji, načrtom, volji in drugemu vsega pač ne more naenkrat. Kužek kot revija je bil najprej mišljen, da izide dvakrat letno. Potem pa smo se odločili, da preskočimo kar na šestkrat (smeh). Smo si rekli, zakaj pa ne … Kasneje smo dodali še revijo Mucek in danes imamo že dvajset izdelkov, ki jih izdajamo vsako leto. Knjige, rokovnike, zloženke, koledarje …

Kar pa ne pomeni, da je rokovnik tvojih idej in načrtov že poln.

Nikakor. Letos pričakujemo, da bomo naredili velik preskok naprej, saj bomo začeli snemati video posnetke in se tako približali bralcem z video vsebino. Na tak način tega ni naredil še nihče v Sloveniji. Do konca leta bomo izdali tudi novo knjigo, kar je še skrivnost. Idej je še nekaj, ampak je treba lepo po vrsti.

Na kateri projekt si najbolj ponosen?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Roman Turnšek

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek