Ste vedeli, da aspirin pri psih lahko povzroči zastrupitev?

ste-vedeli-da-aspirin-pri-psih-lahko-povzroci-zastrupitevVzrokov za zastrupitev pri psih in ostalih malih živalih je ogromno. Sami namreč ne vedo, kaj je zanje dobro in kaj jim utegne škodovati, zato zastrupitve s sobnimi rastlinami, pa tudi s čistili in določenimi živili niso nikakršna redkost. Na nas je torej, da morebitne vzroke zastrupitve še pravočasno odstranimo in bdimo nad našim najboljšim prijateljem. Včasih pa se zgodi, da je nekdo, ki ni poučen, neposredno odgovoren za zastrupitev pri svojem psu, saj mu skuša pomagati in mu s tem škoduje. Govorimo seveda o človeških zdravilih, ki za živali nikakor niso primerna. Trditev seveda ne velja za vsa zdravila, nekatera človeška zdravila namreč na določena bolezenska stanja psov in mačk še kako ugodno delujejo, vendar jih mora predpisati veterinar. Tudi pri količinah in odmerjanju moramo biti previdni in skrbno upoštevati dana navodila. Nekatera zdravila pa, ki nam sicer pomagajo, lahko živalim močno škodujejo, zanje so lahko celo strupena. Tako je denimo z aspirinom, ki lahko pri psih (in mačkah) med drugim povzroči slabokrvnost in odpoved jeter.

Kako deluje aspirin?

Aspirin je nesteroidno, protivnetno zdravilo, ki ima mnogo ugodnih učinkov, med drugim deluje protibolečinsko, proti strjevanju krvi in preprečuje in odpravlja vnetja ter znižuje povišano telesno temperaturo. Za vse našteto je zaslužna učinkovina acetilsalicilna kislina, ki se po zaužitju zdravila razširi po celem telesu. Če vam je veterinar iz kakršnega koli razloga predpisal aspirin, bodite pozorni, da skrbno upoštevate njegova navodila in priporočenih odmerkov ne prekoračite.

Simptomi zastrupitve

Eden od prvih znakov zastrupitve je vsekakor izguba apetita. Drugi znaki so bruhanje, driska in črevesne krvavitve, ki jih povzročajo razjede v želodcu in v črevesju. Kadar je prizadet tudi centralni živčni sistem, ima pes lahko težave pri hoji, premika se s težavo in neusklajeno, pri tem tudi pada. Pri zastrupitvi z acetilsalicilno kislino lahko naposled pride tudi do izgube zavesti in celo nenadne smrti. V primeru, da je vaš pes pomotoma zaužil aspirin (če gre za večjo količino tablet, je stanje še toliko bolj alarmantno), nemudoma obiščite veterinarja. Ta bo diagnozo postavil na podlagi vašega pričevanja in analize krvi, ki bo pokazala, kakšne so vrednosti v krvi in kako zelo slabokrven je pravzaprav pes.

Zdravljenje

Možnosti vašega ljubljenčka za preživetje so največje, če ga do veterinarja odpeljete v roku dvanajstih ur po zaužitju aspirina. Z umetno izzvanim bruhanjem (izpiranjem želodca) bo veterinar poskušal iz pasjega želodca odstraniti toliko aspirina, kolikor bo mogoče. Psu bo dal najverjetneje tudi aktivno oglje, ki bo absorbiralo aspirin iz prebavil. Navadno veterinarji zraven predpišejo tudi zdravila, ki spodbujajo celjenje ali zaščito gastrointestinalne sluznice, hkrati pa se na psu izvaja tudi podporna terapija z nadomeščanjem tekočin. Kakorkoli že, preventiva je nedvomno boljša od kurative, zato bodite pozorni, da vsa zdravila spravite nekam, kjer jih pes ne bo dosegel, poleg tega pa jih ne dajajte psu na lastno pest. Ne pozabite, nekaj, kar pri vas zgolj odpravi glavobol, je lahko za vašega psa usodno.

Lina Zalaznik