Do kdaj je pes mladič – kako razlikovati obdobja mladiča?

2237

Pasji karakter in način obnašanja se spreminjata z njegovim odraščanjem. Da bi svojega mladička čim bolje razumeli in znali delati z njim, je pametno, če se pozanimamo o določenih značilnostih, ki jih ima v določenem starostnem obdobju. Tako bomo morda kdaj bolj razumevajoči, ko se najde kakšen nov pogrizen čevelj ali nova luknja v kavču, ki je posledica ustvarjanja kužka, hkrati pa bomo imeli upanje, da se tako obnašanje preneha po določeni starosti.

Da bi svojega mladička čim bolje razumeli in znali delati z njim, je pametno, če se pozanimamo o določenih značilnostih, ki jih ima v določenem starostnem obdobju.

ROJSTVO DO DVEH TEDNOV

Ob rojstvu se pes rodi s čuti za dotik in okus, največ vpliva na mladiča pa ima njegova mama. V tem času so psi zelo občutljivi in potrebujejo veliko pozornosti. Mladički so v tem času seveda popolnoma nesamostojni, dotik in bližina mame je zelo pomembna.

DVA DO ŠTIRI TEDNE

V tem času na mladička zelo vplivajo mama in vsi drugi mladički iz istega legla. Počasi se razvijata tudi sluh in voh, postopoma se odpirajo oči in hkrati se začne rast zob. Mladiček poskuša stati, hoditi, lahko tudi že maha z repom in preizkuša svoj lajež. V času od štirih do petih tednov je pasji vid že dobro razvit.

TRI DO DVANAJST TEDNOV

To je zelo pomemben čas za socializacijo psa. Sicer je kar nekaj odvisno tudi od tega, koliko je socializirana mladičkova mama, torej odnosa, kakršnega ima ona do ljudi in drugih psov. V tem obdobju je zelo pomembno, da ima mladiček možnost spoznati oz. biti izpostavljen drugim psom in ljudem. Prav tako je zelo pomembna igra, saj se kužek začne zavedati svoje okolice in tega, kdo mu je všeč in kdo ne. Odnosi so pomembni tako s psi kot z ljudmi.

V obdobju od štirih do šestih tednov imajo večji vpliv drugi mladiči iz istega legla, saj se tudi sam mladič začne bolj zavedati samega sebe in se učiti, kako biti pes. Z drugimi mladiči se kužek nauči igrati, razvije družabne sposobnosti, začne razumevati hierarhijo in določene meje, hkrati pa izboljša tudi svojo koordinacijo in fizično stanje.

Od štirih do dvanajst tednov pa se poveča vpliv odnosov z ljudmi. V tem času je pomembno, da so izkušnje z ljudmi pozitivne, saj bo to imelo največji vpliv na nadaljnji razvoj in odnos do ljudi. V tem času mladič postane tudi zelo radoveden in raziskuje nove stvari.

V času od sedem do devet tednov ima mladič do konca razvite vse čute in jih torej lahko vse uporablja.V času od sedem do devet tednov ima mladič do konca razvite vse čute in jih torej lahko vse uporablja. Od osem do deset tednov lahko prvič izkusi tudi strah, do stvari ali do situacije. V tem obdobju nujno potrebuje podporo in v primeru negativne izkušnje pozitivno nadomestilo.

V času od devet do dvanajst tednov se lahko začne najbolj osnovna vzgoja mladiča, saj se bo mladič lahko osredotočil na svojega lastnika. Povečajo se odgovori na določene dražljaje, izboljšajo se socialne veščine in začne se prava radovednost. V tem času je primerno, če mladička skozi igro pripravimo, da se nauči osnovnih stvari.

TRI DO ŠEST MESECEV

To obdobje je za psa zelo pomembno, saj se poskuša uveljaviti v svojem ”tropu”, torej v svoji družini. Poskuša postaviti dominanco tako pri drugih psih, če so v ožjem okolju, kot pri svojih lastnikih. Tudi pri igri z drugimi psi poskuša mladič vzpostaviti dominanco, oz. se podredi v primeru, da je drug pes bolj močen.

Prav tako se v tem času začne žvečenje vseh možnih stvari, tukaj bomo velikokrat našli razna presenečenja, kot so pogrizeni vogali, raztrgane nogavice, čevlji, kavč in podobno.

Hkrati je to čas, ko pri psu nastopi drugi val strahu, torej moramo biti ponovno pozorni, če se mladič boji kakšnih stvari ali situacij, da lahko ustrezno ukrepamo in ta strah čim bolj izkoreninimo.

ŠEST DO OSEMNAJST MESECEV

6-18 mesecev, v tej starosti so kužki v t. i. pasji puberteti. V tem času imajo največji vpliv na mladiča lastniki in morebitni drugi psi iz istega ”tropa”, torej ožja družina. To obdobje bi lahko imenovali tudi pasja puberteta, kužki ponovno preizkušajo svoje meje, izzivajo lastnike in poskušajo priti na višji položaj v svojem krogu. Osnovne ukaze, ki jih je prej že znal ubogati in jih izvesti, lahko v tem času ”pozabi”, torej preizkuša, kaj vse si lahko privošči. Od sedem do devet mesecev bo pes začel raziskovati širši teritorij, pri čemer se spet lahko ponovi faza žvečenja vsega, kar je mogoče. Prav tako se bodo tu pokazali prvi nagoni po spolnosti, v primeru, da psa ne steriliziramo ali kastriramo.

KDAJ VIDIMO, DA PES NI VEČ MLADIČ

Poleg prej opisanih lastnosti lahko vidimo tudi fizične spremembe. Pri približno šestih mesecih se mlečni zobje umaknejo stalnim. Zmanjša se nagon po uničevanju okolice, preneha se grizenje predmetov. Pes se nauči razlikovati med tem, kaj je dovoljeno, da žveči in kaj ne. Spremeni se mu tudi način prehranjevanja, ne hlasta več po hrani ampak si kljub zdravemu apetitu vzame malo več časa. Ve tudi, da se potreba opravlja zunaj na travi in ne notri v dnevni sobi, tako da je tudi veliko manj pripetljajev, ko se ponesreči na tleh v hiši pojavi lužica ali kakšen kupček. Zamenja se tudi dlaka, tako da mladičkovo puhasto dlako zamenja daljša dlaka, zato je potrebno tudi veliko več česanja psa. Kužek postane tudi malo manj igriv, hkrati pa se spremeni njegov odnos do drugih psov. Lahko rata bolj ali manj socialen, odvisno od tega, kar mu ugaja.

RAZLIKA MED MANJŠIMI IN VEČJIMI PASMAMI

Navadno se manjše pasme razvijejo hitreje in prej dosežejo stopnjo odraslosti. Po nekaj letih se sicer stopnja zrelosti med pasmami različne velikosti približno uskladi, v kasnejšem obdobju pa so večji psi prej smatrani kot seniorji kot manjše pasme.

ČUSTVENA ZRELOST IN ODRASLA PASJA OSEBNOST

Načeloma psi razvijejo čustveno zrelost in temperament odraslega psa med dvanajstim in osemnajstim mesecem, kljub temu pa lahko še vedno izražajo nekatere lastnosti mladička, npr. občasno grizenje predmetov, ščipanje z zobmi drugih psov in ljudi. Tako obnašanje se navadno ustavi do starosti dveh let. Načeloma pes do osemnajst mesecev dokončno razvije svojo osebnost in si določi svoje mesto v družini. To pa ne pomeni, da po tem času izgubi svojo mladostniško energijo – ta lahko poteka še kar nekaj let, zato je pravilno gibanje, zaposlitev in vzgoja psa pomembna tudi kasneje, da se kužek nauči pravilnega obnašanja.

Neja Pirnat

Viri:

https://dogtime.com

https://www.hillspet.com

https://petcentral.chewy.com/