Amerika, “obljubljena dežela”

Sprehajanje po New Yorku s kavo Starbucks v roki zveni prav zabavno. Pa vendar ti samo en pogled v napačno izložbo lahko uniči ves dan. To se je zgodilo tudi meni, saj mi je ob pogledu na nemočne kužke v slami postalo rahlo slabo.

Majhni prisrčni kužki iščejo dom. In celo na božičnih razprodajah, 20 odstotkov cenejši kot sicer. Znak s popustom me je čakal, še preden sem vstopila v trgovino, in ljubke oči so me začudeno gledale, ko sem se ustavila pri izložbi. Izložbi psov. Kakšen čudno grenak prizvok ima ta besedna zveza.

Vstopila sem v trgovino in takoj me je presenetil vonj po iztrebkih. Grozno! Saj vendar ti psi živijo v lastnih iztrebkih. Pa vendar me je prodajalka veselo pozdravila in me vprašala, kaj si želim pogledati. Videla je, da mi pogled uhaja h kletkam, ki so skrite v desnem kotu trgovine. Kletka na kletki. Spomnila sem se na tisoč in še več pregledanih oddaj o pasjih farmah. V vsaki kletki kužek ali dva čakata na novega lastnika. Drugi prodajalec je videl, da sem se za trenutek več ustavila pri majhnem kužku, ki je bil videti kot pomeranec. Vzel ga je iz kletke in mi ga ponudil v naročje. To je prava marketinška poteza!

Slogan trgovine se glasi: Dom za newyorške majhne pse: jorkširske terierje, pudlje, shih-tzuje, francoske buldoge, mini buldoge, čivave, pomerance, maltežane, mopse in dizajnerske pasme, kot so puggle (mešanec med beaglom in mopsom), peagle (mešanec med pekinezerjem in beaglom), shihpoo (mešanec med pudljem in shih-tzujem), yorkiepoo (mešanec med pudljem in jorkširskim terierjem) in mnogo drugih.

Pa vendar noben pes ni bil podoben nobeni od naštetih pasem, razen mogoče dizajnerskim. Zagotavljajo, da pse dobijo pri dobrih vzrediteljih ter so zdravi in veseli, pa vendar mi je vse skupaj pošteno smrdelo (tako in drugače). Psi so imeli nekakšne psihične težave, saj so bili vsi živčni in se vrteli v krogih ter panično skakali. Kakšen vzreditelj bi svoje pse dal v pasjo trgovino? Dobri vzreditelji jih nikoli ne bi prodajali na takšen način. Psi so bili pripeljani iz pasje farme (puppy milla).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Zala Boštic

 

Objavljeno v četrti številki revije Kužek