9 pripomočkov, ki vam bodo olajšali življenje s kosmatincem

  1. Ovratnica in povodec

Ovratnica in povodec sta pravzaprav obvezni opremi. Psu omejita gibanje, vam pa na drugi strani prineseta svobodo. Sprehod po mestu, tek ob prometni cesti, čakanje pred trgovino – vaš kužek bo vedno pod nadzorom in varen. Mladič potrebuje manjšo ovratnico in lažji povodec, ki ju po nekaj mesecih zamenjate z močnejšima. Če se pogosto sprehajate zvečer, razmislite o povodcu z odsevnim trakom, tako bosta bolj vidna.

  1. Transportni in/ali hišni boks

Transportni boks je nadvse uporaben pripomoček in na presenečenje mnogih lastnikov tudi zelo priljubljen pri kosmatincih, če je le pravilno predstavljen. Vaš kužek namreč uživa v majhnem, poznanem brlogu, kamor se lahko umakne bodisi doma bodisi na potovanju. Ko ga enkrat vzljubi, bo v njem brez težav počakal nekaj uric, ko boste zdoma, pa tudi v hotelski sobi vas ne bo počakalo razdejanje, ko boste odšli na večerjo. Če ostaja vaš kosmatinec pogosto sam v stanovanju, mu raje postavite hišni boks ali, če imate možnost, pesjak. Kužek bo srečen in varen, vaše pohištvo in vrt pa bosta v enakem stanju kot ob vašem odhodu.

  1. Igrače

Lastniki kosmatincev lahko pred policami z igračami stojijo dolge minute in omahujejo, s čim razveseliti kužka. Izbira je namreč res pestra. Kaj je zares nepogrešljivo? Žogica za prinašanje, igrača za vleko in trpežnejša gumijasta igrača, ki jo lahko napolnite s priboljški in bo kužka kratkočasila, ko vas ne bo doma. Igrače bodo veliko bolj zanimive, če ne bodo dostopne ves čas, temveč le med igro z vami. Mehke otroške živalce imajo kosmatinci sicer nadvse radi, a pozor: gumbi, polnilo in drugi manjši delci so lahko nevarni in povzročijo zadušitev, zato jih kužku ponudite le, kadar ga boste skrbno opazovali.

  1. Kliker in priboljški

Sodobne teorije vzgoje in šolanja psov temeljijo na pozitivni motivaciji, pri kateri so priboljški nepogrešljivi, kliker pa je nadvse priročen označevalec želenega vedenja. Pomislite, kako navdušeno zveni vaš »da«, kadar je vaš kužek zares priden in vi polni energije, a kako kislo ga izrečete, ko končno neha skakati po vaših novih hlačah ali ko spusti vaš najljubši čevelj. Kliker bo kosmatinca vedno pohvalil enako. Zanj boste odšteli le evro, za priboljške pa najbrž mnogo več. Bolj kot bo vaš kužek priden, več jih bo pojedel, zato izberite zdrave in ne preveč kalorične, kot na primer majhne koščke sadja, sira ali surovega mesa. Nekateri psi navdušeni delajo tudi za koščke kruha, korenčka ali za drugo, nevsakdanjo vrsto briketov.

  1. Torbica za priboljške

Nikoli ne veste, kdaj bo vaš kužek zelo priden in ga boste želeli izdatno pohvaliti, zato se na sprehod nikar ne odpravite brez priboljškov. Brikete ali piškote boste brez težav vtaknili v žep na jakni. Kaj pa lepljivo meso ali sadje? Torbica za priboljške je zato nepogrešljiva. Lahko jo obesite prek rame ali zataknete za pas, dodatna prednost pa je, da so tako spravljeni priboljški hitro dostopni.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jana Puhar

 

 

 Objavljeno v četrti številki revije Kužek