Velikonočni ostanki hrane za kužke?

263

V teku so velikonočni prazniki, ko se ne prebuja le narava, ko v mislih nimamo le barvanja jajc, iskanja jajc po dvoriščih, ljubkih majhnih zajčkov in vseh znanilcev pomladi, ki prispevajo k pisanosti in pomembnosti tega praznika. Ko pomislimo na veliko noč, pomislimo tudi na vso hrano in tudi na hrano, ki ostane, ter kaj z njo narediti, ko sami ne zmoremo niti grižljaja več. Da ne bo dilema prevelika, smo za vas izbrali tipične velikonočne jedi, ki jih svojemu kužku smete ali ne smete ponuditi. Vsekakor pa z zaužito količino hrane ne pretiravajte, kužku jo ponudite postopoma in ne vso naenkrat.

  1. Čokolada

Recite ji ne. Čokolada je ob veliki noči običajno prisotna v večjih količinah (čokoladna jajčka, zajčki, pecivo in ostale čokoladne stvari). Čokolada vsebuje snov, imenovano teobromin, ki je za pse in mačke strupena. Če hišni ljubljenček zaužije čokolado, je rezultat pogosto zadihanost, bruhanje, driska, povečan vnos vode, tresenje ali nenormalen srčni ritem.

  1. Šunka

Šunka je tipična velikonočna jed. V zmerni količini jo lahko ponudite tudi svojemu kužku. Šunka namreč vsebuje veliko beljakovin, ki jih potrebujejo tudi psi. A pozor – šunke, kupljene v trgovini, vsebujejo veliko natrija in maščob, kar predstavlja potencialno nevarnost za psa. Vsekakor ponudite svojemu kužku šunko v minimalni količini.

  1. Jajca

Kot smo že večkrat pisali, so jajca odlična hrana za pse. Predstavljajo namreč dober vir beljakovin. So zdrava in hranljiva ter lahko pomagajo pasjim mladičkom, če imajo razdražen želodček. Psu lahko ponudite jajce vsak dan, a ne hranite jih z raznimi jedmi iz jajc, saj po navadi vsebujejo dodane začimbe ali omake, ki lahko kužkom škodijo.

  1. Potica

Tradicionalne slovenske jedi nikar ne ponujajte vašemu kužku. Kljub temu, da sami obožujete potico, tako ali drugačno, je zaradi velikih količin maščob in sladkorja ne ponujajte svojemu psu. Prav tako, so v potici rozine, ki pa so lahko smrtne za vašega psa, saj lahko povzročijo odpoved ledvic.

  1. Krompir

Krompir, tudi sladek krompir, lahko brez težav ponudite svojemu kužku. Pazite le, da v njem ne bo praženega česna. Prav tako prilagodite količino zaužitega krompirja, če ste vanj dali veliko masla in kisle smetane. Preveč zaužitih mlečnih izdelkov, namreč slabo vpliva na prebavo kosmatincev.

  1. Hren

Tudi če bi svojemu psu ponudili hren, ga ta po vsej verjetnosti ne bi sprejel, ravno zaradi pekočega okusa. Če pa vaš kuža po pomoti zaužije hren, vam ni potrebno skrbeti, saj mu po vsej verjetnosti ne bo napravil nikakršne škode.

  1. Zelenjava

Zelenjava, ki jo postrežete ob velikonočnih obrokih, je skoraj vsa primerna za pse. Zeleni fižol, grah, korenje, bučke ali šparglji so odlični nizkokalorični prigrizki za hišne ljubljenčke. Poskrbite le, da jim ponudite take, ki niso začinjeni. Prav tako jim ne ponudite česna in čebule, ki sta strupena za vašega hišnega ljubljenčka.

  1. Meso

Če ob velikonočnih obrokih uživate govedino, piščanca, jagenjčka ali kakšno drugo meso, ga lahko brez dvoma ponudite tudi svojemu kužku. Tako kot pri zelenjavi pazite, da to ne bo preveč začinjeno, prav tako se izogibajte kostem, ki slabo vplivajo na prebavo vašega psa.

Drobne Deja

Viri: