Ali se psi lahko smejijo?

1535

Se vam zdi še kaj tako prisrčnega kot kuža, ki se na široko smeji? Preden se posvetimo vprašanju ali se psi smejijo, se osredotočimo na to ali sploh imajo ustnice. Pasje ustnice se močno razlikujejo od človeških, zato bi marsikdo trdil, da jih sploh nimajo. Pri ljudeh lahko z lahkoto ločimo zgornjo in spodnjo ustnico, toda pri psih je njihova zgradba precej drugačna. Podobno kot pri ljudeh tudi pri psih ustnice tvorijo sklenjen krog okoli zunanjosti njegovih ust.

Zgornje ustnice so pri psih lahko različnih dolžin, tako so pri mastifih zelo dolge in se raztezajo čez celotno površino zgornje čeljusti, lahko pa so celo tako dolge, da zakrijejo tudi spodnjo ustnico. Glavna razlika v ustih ljudeh in psov pa je, da imajo psi zelo dolgo čeljust in relativno malo prostora za lica. Pri ljudeh mišice lic in ustnic sodelujejo pri zadrževanju hrane v ustih, medtem ko imajo psi tudi drugačno sestavo trdega neba, zaradi česar je njihovo zadrževanje hrane v ustih manj natančno in je tako med žvečenjem več pade skozi usta na tla.

Nekateri psi imajo črne ustnice, kar ste verjetno že opazili. To sovpada z barvo smrčka in je povezano s produkcijo melanina, ki je odgovoren za obarvanje oči, kože in dlake. Torej, temnejši smrček in ustnice pomenijo, da je tu nakopičenega več melanina.

Položaj ustnic

Glede na položaj kotičkov ustnic lahko določimo kako se kuža počuti, tako kot bi to storili z opazovanjem mahanja repa ali laježa. Poznamo vsaj dva najbolj pogosta načina smejanja pri psih. Nasmeh lahko sporoča, da se je pes podredil ali da je vesel. Kadar se pes podredi lahko opazite, da ob renčanju stisne ustnice in pokaže zgornje zobe. Opazimo lahko, da so kotički ustnic močno napeti. Kadar pa je kuža vesel, igriv in se želi družiti pa bo reakcija ravno obratna. Morda se ne smejijo ravno na takšen način kot ljudje, vendar pa je njihov izraz na obrazu najbolj podoben nasmešku, če so ustnice sproščene, še posebej v kotičkih. Če to pokombiniramo še z bistrim pogledom in sproščenim, visečim jezikom lahko z zagotovostjo trdimo, da se kuža v tem trenutku počuti sproščeno in zadovoljno.

Zakaj se psi tako pogosto »smejejo«?

Preprosto zato, ker so zelo učljiva bitja in se hitro zavejo kakšno obnašanje se jim izplača. Tako so ugotovili, da jih ljudje za smejanje nagrajujejo, saj je tipična reakcija skrbnika, da se nasmehne, psa pohvali in nagradi s priboljškom. Psi pa seveda obožujejo priboljške in zato so se priučili, da je zanje dobro, če se večkrat nasmehnejo. Pogosto pa lahko opazimo »nasmeh« podrejanja, še posebej v videih, ko skrbniki karajo svojega ljubljenčka, ker je nekaj naredil narobe in takrat lahko opazimo močno stisnjene ustnice ter odkrite zobe. Pomembno je, da kot skrbniki znamo ločiti različne vrste nasmehov pri našem ljubljenčku, saj mu bomo le tako lahko zagotovili ustrezno in prijetno okolje.

Barbara Reher

Viri:
www.dogster.com
www.petmd.com