Sealyhamski terier

557

Zgodovina

Sealyhamski terier je dobil ime, po kraju Sealyham, posestvu stotnika Tuckerja Edvarda v Walesu. Tucker Edvard, je v 18. stoletju razvil pasmo, za lov na majhno a trdoživo divjad, kot so jazbeci, vidre in lisice.  Pasma je bila uradno priznana leta 1910.

Poleg lova, je bila pasma priljubljena na pasjih razstavah.

Primeren za:

  • Izkušene skrbnike
  • Družine
  • Aktivne posameznike
  • Ljudi z alergijami

Na kratko o sealyhamskem terierju:

  • Družaben
  • Prijazen
  • Ne laja veliko
  • Zelo inteligenten
  • Neodvisen

Videz

Po izgledu je sealyhamski terier zelo majhen pes. Ima močno, kompaktno postavo s kratkimi tačkami. V višino doseže do 31 cm. Tehta od 8 kg do 9 kg. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka je trda in resasta. Podlanka je mehka in gosta. Dlaka mu minimalno izpada. Barva dlake je vedno bela ali umazano bela, lahko bež s temnejšimi lisami na glavi in ušesih.

Temperament

Sealyhamski terier je po naravi tipičen terier. Je samozavesten in radoveden. Je zelo družaben in prijazen. Sealyhamski terier je običajno zelo samozavesten. Je zelo ponosen in sam sebe smatra za enakopravnega člana družine. Od skrbnika pričakuje, da ga tudi sam obravnava tako.

Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da postane svojeglav in trmast. Je zelo inteligenten in samostojen. Ne laja veliko. Vseeno je njegov glas zelo globok za tako majhnega psa.

Do otrok, ki znajo ravnati s psom, je prijazen in ljubeč. Ne mara cukanja, jemanja hrane in otroškega nadlegovanja. Ob primerni socializacije se dobro razume z morebitnimi ostalimi domačimi živalmi. Ostale, prostoživeče živali rad preganja, saj ima v sebi močan lovski nagon. Do tujcev je zadržan, kasneje prijateljski.

Sealyhamski terier, je nekoliko težja pasma za šolanje. Kar pomeni, da bo ukaze ubogal le, če se  sam tako odloči. Sicer velja za zelo inteligentnega in učljivega a le, ko sam želi sodelovati. Skrbnik naj bo umirjen, potrpežljiv, vztrajen in pravičen. Na agresijo in grobost, se bo sealyhamski terier odzval s še več neposlušnosti in trme.

Ima visok nivo energije. Potrebuje več aktivnih dnevnih sprehodov. Pomembno je, da mu zaposlite um in telo. Uživa v pasjih športih, kot je agiliti, prinašanje, igre z žogo in tek. Rad je vključen v dnevne aktivnosti svojega skrbnika in tudi na tak način sprosti svojo odvečno energijo.

Nega in zdravje

Sealyhamski terier je poznan, kot zdrava pasma. Lahko se zgodi, da ima občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam. Pozorni bodite, pri izbiri zaščitnih sredstev proti klopom in bolham. Nagnjeni so k gluhosti in izpahu očesne leče.

Nega dlake je dokaj zahtevna. Priporočljiv je reden obisk pasjega salona. Pomembno je, da mu nekajkrat na leto trimate odmrlo dlako. Krtačite ga vsaj dvakrat na teden. S tem odstranite odmrlo dlako, ki drugače ne bi izpadla. Kopanju se koliko se da izogibajte, saj ima občutljivo kožo. Če je nujno potrebno, ga umijte z blagim šamponom. Redno mu tudi krajšajte dlako med blazinicami na nogah. Po potrebi mu strizite nohte. Ušesa, so nagnjen k infekcijam, zato jih redno pregledujte.

Posebne zahteve

Sealyhamski terier je nekoliko težji za šolanje, kot drugi terierji. Ob neprimerni vzgoji, opravlja naloge in ukaze le, če se njemu tako zazdi. Dlaka potrebuje nekoliko več nege. Vsake toliko, je priporočljiv obisk pasjega salona.

 

Deja Drobne

Viri: – www.vetstreet.com