Zoran Janković: župan Mestne Občine Ljubljana

1342

Kot vedno, velja tudi tu: dva čudovita psa, ki ga osrečujeta, očarljiv Baloo in ljubeča Keika. Skupaj z njegovo družino jim ni nikoli dolgčas.

Kdo je Baloo?
Baloo je veliki švicarski planšarski pes, star osem let. Je naš drugi kužek, ki je zelo šolan. Včasih je bil tudi razstavni pes in je pobral kar nekaj nagrad.

Kdo je Keika?
Keika je prijazna, zelo ljubeča nemška doga, stara štiri leta. Dobili smo jo od Vesne in Jureta, ker je bila za njihov prostor in način življenja neprimerna. Potrebuje družbo ljudi in živali, na Balooja se je zelo navezala.

Kdaj ste s kužki vzpostavili prvi odnos?
Ko sem bil otrok, smo imeli doma pri babici psičko Beso, zelo prilagodljivo mešanko, ki je z nami prišla v Ljubljano. Nato smo imeli zlatega prinašalca po imenu Mike.

Ali se osredotočate na določeno pasmo, preizkusite značaj psa?
Ne, a rad imam velike pse z lepim značajem. Menim, da je dober gospodar tisti, ki psa ne počloveči. Pes je v osnovi žival in tako mora ostati. Pes odraža karakter gospodarja. Tako vzgojeni psi ne bodo napadali. Keika in Baloo sta šolana psa. Krotka, mirna, z njima se veliko ukvarjamo.

S časom različno ravnamo. Vi delujete zelo organizirano. Kakšne dolžnosti imate pri skrbi za psa?
Za pse največ skrbi soproga Mija, dvakrat ali trikrat na teden pa jih jaz sprehodim po bližnjem hribu Golovcu. Trenutno je spremljevalka na sprehodih le Keika, saj je bil Baloo pred kratkim operiran.

Kaj pa finančni vidik? Veliki psi niso poceni.
Kot lastnik psa moram poskrbeti za redna cepljenja, zdravstvene preglede, pravilno prehrano itd. Če se odločiš, da boš imel psa, se moraš zavedati, da boš prevzel odgovornost tudi pri stroških, saj je pes odvisen od tebe. Tudi svoj prosti čas moraš organizirati glede na to, da imaš psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viktorija Stoger

Objavljeno v drugi številki revije Kužek