Iris Mulej o svoji čivavi, ki izvira iz Miamija

3273

V svoji uspešni karieri je osvojila, kar nekaj lepotnih nazivov. Njena velika ljubezen  je prav gotovo tudi njena čivava. Sta si zelo blizu. Še posebno zato, ker ju povezuje globoka čustvena vez.

Ste lastnica štiriletne dolgodlake čivave z imenom Tiger Winston, ljubkovalno Tay. Od kod izvira?
Taya sem kupila v Ameriki, natančneje v Miamiju.

Kako sta se našla?
Že od nekdaj sem vedela, da si bom nekoč kupila svojega kužka, saj imam živali zelo rada, za kužke pa verjamem, da se med njimi in ljudmi splete najgloblja čustvena vez, ki jo ima lahko človek z živaljo. Zato tudi pravijo, da je najboljši in najzvestejši človekov prijatelj prav pes. Tako sem se odločila za nakup kužka, se pozanimala o različnih manjših pasmah in se izbrala pasmo čivava. Ker v Sloveniji nisem našla posebne čivave – največ jih je bilo le kratkodlakih in bež barve , jaz pa sem želela imeti res posebno, sem se pozanimala o ponudbi na Floridi, kjer sem bila tisto leto kar nekaj časa. Tako sem v Miamiju našla posebno trgovino s kužki majhnih pasem in jih obiskala. V oči sta mi padla dva kužka, in ko mi ju je rejnica prinesla, se je med mano in Tayem takoj vzpostavila vez. Takoj mi je zlezel v naročje, se zazrl vame, me nepremično gledal v oči in neumorno mahal z repom, medtem ko z drugim kužkom nisem začutila posebne energije. Takoj sem se odločila zanj, uredili smo vse papirje in dobila sem Winstona, ki sem mu dodala še ime Tiger.

Je droben in pogumen ali nagnjen k pretiranemu lajanju? Kaj je še značilno zanj?
Nikoli v svojem pasjem življenju ni lajal, kot je to značilno za večino čivav. Zelo je prijazen do vseh živali in ljudi. Navdušenje pokaže do vsakega gosta, ki pride k nam, do vsakega kužka, ki ga sreča, nasploh daje od sebe samo pozitivno energijo in veselje. Laja samo, ko smo doma in sliši neke čudne glasove od zunaj ali lajež drugih psov. Takrat vedno priteče in se postavi med mano in vrata ter jezno gleda proti njim in je kot v nekem obrambnem položaju, saj laja in renči proti vratom, kot da bi me čuval pred tistim, kar lahko pride skozi. Povedati pa moram, da zelo malo laja, če pa mu rečem, naj bo tiho, je zelo poslušen in neha lajati, še vedno pa potiho renči v vrata. 

[members_only]

Ali potrebuje redno nego?
Lahko rečem, da potrebuje osnovno nego kot vsaka žival, saj nima posebej dolge in občutljive dlake. Krtačim ga nekajkrat na teden, pogosteje pa, ko menja dlako. Tudi kopati mi ga ni treba dosti, saj je sam zelo čist in skoraj nikoli ne smrdi. Nohte mu včasih postrižem, če si jih že sam ne pogrize … Le pri zobkih morava zaradi zobnega kamna malo bolj paziti. V dlako mu včasih vtrem negovalno bioolje za nego dlake kužkov. Ne bi rekla, da je njegova nega posebna ali pogosto potrebna, tisto, kar je je, mi je pa tako ali tako v veselje.

Če imamo nadzor nad sabo, imamo nadzor nad psi. Ste odgovorni za njegovo dobro počutje, je morda kaj, kar ga še posebej prestraši?
Lahko rečem, da imam vedno nadzor nad sabo, tega pa zanj ne morem reči, saj je, ko je zunaj nevihta in grmi, Tay zelo prestrašen in skrit nekje pod posteljo, medtem ko jaz v nevihti uživam in se dobro počutim.

Kakšen je njegov pasji ritem čez dan?
Zelo podoben mojemu. Dostikrat me spremlja po različnih opravkih, saj je zelo priden in ga brez skrbi vzamem s sabo. Na sprehodih je drugače zelo živahen, rad teče in je za tako majhnega kužka zelo močan in zmogljiv, doma pa se najraje crklja pri meni in Črtu ali spi zvit v klopčič na kakšni mehki odejici. Glede na to, da oba s Črtom hodiva pozno spat, je tudi on rad pokonci z nama in se mu zjutraj ne da zgodaj vstajati. Kar koli je pred deveto zjutraj, ga sploh ne zanima in se ne premakne iz postelje.

Zelo domiselno. Tay ima svoj profil na Facebooku. Koliko spletnih prijateljev si je že pridobil in zakaj je nastala takšna odločitev?
Taya obravnavava kot tretjega člana družine, do takšne odločitve pa sva prišla skupaj s fantom Črtom, ker imava ogromno njegovih slik in videoposnetkov, ki sva jih želela dati na Facebook. Ker ima tudi Tay veliko prijateljev od vsepovsod, ki ga imajo zelo radi, saj je res faca pes s super karakterjem, sva menila, da si zasluži svoj osebni profil na Facebooku. Z odločitvijo sem čedalje bolj zadovoljna, saj je vedno več prijateljev na njegovem profilu takšnih, ki imajo tudi sami kužke ali druge hišne ljubljenčke ter z drugimi delijo njihove slike na Facebooku, nekaj pa jih ima tudi samostojne profile za svoje kužke tako kot naš Tay. Lepo je tudi to, da se tako spoznavamo ljudje, ki smo ljubitelji živali in imamo domače ljubljenčke … Torej dobrodošli vsi, ki imate radi živali ali si radi ogledate fotografije simpatičnega kužka in njegovih prijateljev.

Vaš partner Črt je profesionalni fotograf, zagotovo poskrbi za dobre fotografije. Ali se Tay rad fotografira?

Ko ga fotografiramo, mislim, da on ne razmišlja o tem, da je fotografiran. Na fotografijah izpade fotogeničen, saj čuti, da ga občudujemo, in ko mu pri fotografiranju prigovarjamo, kako lep in priden je, se dejansko postavi v pokončno in samozavestno pozo, rep v loku zaviha nad hrbet in košato razpre dlako na repu ter okoli glave, zaradi česar je videti kot mali levček z grivo.
Da, res ga največ slika prav Črt. Moramo pač izkoristiti profesionalnega fotografa pri hiši.

Psi se radi igrajo. Kako izbirate igrače?
Nekaj igrač ima doma, ni bil pa nikoli noro navdušen nad njimi kot nekateri drugi kužki. Včasih ga prime in lahko cel dan teka z eno od svojih plišastih igrač po hiši, potem ga za nekaj dni mine in mu ni več zanimivo. Še vedno ima od iger najraje igro z drugimi kužki ali se z mano in Črtom valja ter igra na kavču.

Kaj pa modna oblačila in dodatki zanj? Zagotovo ima pester izbor oblačil. Znano je, da čivave pozimi rado zebe, velja to tudi zanj?
Tay ima res veliko stvari, največ zato, ker je bil nekaj časa model za pasjo znamko Buba in je veliko stvari, ki jih je reklamiral, tudi dobil. Od odejic, mehkih ležišč in igračk do najmodernejših zimskih in letnih oblačil. Največ ga oblačim pozimi, ker mu je brez tople zimske oblekice res hladno in ne mara ven, priporočljivo pa je tudi, da se pasmo čivava oblači, ker so zelo občutljivi na mraz.

Kaj posebnega ste Taya naučili in kakšno radost vam ponuja?
Tiger je zelo pameten in poslušen kuža, najbolj pa se odziva na priboljške tako kot večina kužkov. Naučila sem ga kar nekaj simpatičnih trikov, kot so »give me five, »sedi«, »lezi«, »tačko«, »roll« – se zarola po tleh čez hrbet, »hopa« – skače na dveh tačkah, »krog« – naredi krog za 180 stopinj, »play dead« – se vrže na bok in se dela mrtvega, »prosi«. Razume tudi »počakaj« in se usede in počaka, da pridem nazaj, »stop!«, ko teče, se ustavi, potem pa razume še druge besede, kot so živali, ki jih imamo tudi doma. Ko mu rečem, da gremo pogledat želvice, mucke, kužke, veselo teče do njih in se hoče igrati z njimi, za okusno hrano pa zelo dobro razume, ko mu rečem, »mmm, fino fino«. Zvečer, ko gremo spat, mu rečem »gremo ninat«, takrat po navadi teče na kavč ali posteljo ter se zvije v klopčič, če mu je hladno, pa se prerine pod pregrinjalo. Zelo dobro razume in upošteva tudi besedo ne. Še kaj bi se našlo, saj se pravzaprav stalno uči.

Kaj pa poletni in drugi dopusti? Ga vzamete s sabo, kako se prilagodi?
Za vse krajše dopuste, kot so vikendi, ga vzameva s sabo, če je le hotel, kjer dovolijo kužke. Ker je tako simpatičen in priden, se prikupi prav vsem. Na daljši dopust poleti, če ne greva z letalom, ga tudi vzameva s sabo in z nama preživlja dneve na plaži in v morju, čeprav ni ravno ljubitelj vode. Je pa takrat zelo srečen, saj smo na dopustu veliko zunaj in na sprehodih, srečamo pa tudi veliko drugih kužkov.

Kje in kateri so njegovi najljubši kotički?
Mehka odeja na postelji ali kavču. Če se boji, na primer takrat, ko grmi, je najraje pod posteljo ali pod kakšno omarico, pomembno je, da ima nad glavo streho.

Kdaj in s čim vas je najbolj razveselil/prestrašil/razjezil (opis kakšne prigode)?
Razveseljuje me popolnoma vsak dan in vsakič pomislim, kako sem lahko srečna, da sem se takrat v Miamiju odločila, da si kupim kužka, in naletela prav na njega. Razjezi in prestraši pa me takrat, ko ugleda kje kakšno malo belo psičko (take ima najraje) in brezglavo teče k njej, kar je zelo nevarno, če je v bližini cesta, saj takrat ne posluša in ne vidi nič drugega kot le tisto psičko. Takrat se vedno ustrašim, da ga bo zbil kakšen avto, kar se je tudi že dvakrat skoraj zgodilo. Sicer pa ga imam prav zato vedno privezanega, ko smo v bližini ceste.

Kaj menite o društvih proti mučenju živali. Ste jih kdaj obiskali?
Mislim, da so zelo potrebna in dobrodošla v našem okolju, saj se prevečkrat ljudje izživljajo nad ubogimi nemočnimi živalmi. Prav je tudi, da vsakič, ko odkrijejo zlorabo živali, to javno povedo in oglašujejo, saj se moramo zavedati, da obstajajo hudobni ljudje, mogoče celo blizu nas, in moramo biti na morebitno zlorabo živali pozorni tudi v svoji bližnji okolici in ukrepati. Tudi sama sem se skupaj z različnimi društvi že udeležila nekaterih akcij proti mučenju živali, kjer smo skušali ljudi opozoriti na zlorabo in zanemarjanje živali, zbirali pa smo tudi denar za zavetišče.

[/members_only]

Viktorija Stoger

Objavljeno v drugi številki revije Kužek