Zakaj psi strmijo v nas, medtem ko iztrebljajo?

5740

zakaj-psi-strmijo-v-nas-medtem-ko-iztrebljajoSte na popoldanskem sprehodu s svojim psom. Vaš štirinožec začne ovohavati košček trave, ki se mu zdi še najbolj primeren za njegovo opravilo, se nekajkrat zavrti v krogu in počepne. Vi si na roko nadenete vrečko in pozorno opazujete, kam natančno bo reč padla, da je slučajno ne izpustite z oči in po možnosti med iskanjem še pohodite, ko kar naenkrat opazite, da pes med opravljanjem potrebe nepremično strmi v vas, očesnega kontakta pa ves čas svojega “opravka” ne prekine.

Pes upa na nagrado

Če ste lastnik psa, vam je zgoraj opisana situacija verjetno blizu, intenzivno strmenje pa ste že večkrat doživeli. Študija, objavljena leta 2009 v reviji Hormoni in vedenje je raziskovala pomen trajnega očesnega stika med ljudmi in psi na splošno in prišla do zaključka, da je fiziološki odziv, do katerega pride med očesnim kontaktom človeka in psa, podoben tistemu med materjo in dojenčkom. Behavioristka Madeline Friedman meni, da včasih pes, ko med iztrebljanjem z nami vzpostavlja očesni kontakt, upa na nagrado, ker je svojo potrebo opravil zunaj in ne v hiši. Psa smo na opravljanje potrebe zunaj, ko je bil še mladič,  navajali in ga vsakič tudi nagradili in četudi je zrasel v 40-kilskega odraslega psa, še vedno išče naše odobravanje. Nič ne bo narobe, meni Friedmanova, če torej psa, ko nas med svojim opravilom pogleda, pohvalimo.

Pes išče naše odobravanje

Nick Jones, še eden v vrsti behavioristov, verjame, da pes s strmenjem v nas preverja, ali izbrano mesto za opravljanje potrebe odobravamo ali ne. “Pes se želi najverjetneje prepričati, ali za iztrebljanje uporablja pravo mesto. Če bi lastnik svojega psa v tistem trenutku ozmerjal, bi to lahko vodilo celo v anksioznost vašega ljubljenčka,” je povedal za revijo Dodo.

Početje je nagonsko

Še ena v vrsti možnosti je, da pes to počenja povsem nagonsko, meni Friedmanova. “Položaj, v katerem je pes med iztrebljanjem, ga v tistem trenutku napravlja ranljivega. Ta občutek jim je ostal še od njihovih divjih prednikov, ki so bili sicer vselej na preži in tako ali drugače v boju za preživetje. Pes torej v trenutku ranljivosti preverja našo prisotnost in se želi prepričati, da mu krijemo hrbet,” je dodala.

Veterinarka dr. Sonja Olson se z vsemi možnostmi strinja in verjame, da “pes ne glede na vse želi z nami komunicirati. Z očesnim stikom nas bodisi prosi za dovoljenje, nekatere pasme, ki imajo med opravljanjem potrebe rade zasebnost, pa nas prosijo, naj umaknemo pogled ali pa se med njihovim početjem v celoti odstranimo.” Možnih razlogov za opisano pasje vedenje je torej več, pravi razlog pa, glede na to, da svojega psa mi sami še najbolje poznamo, še najlažje odkrijemo sami. In nikar ne bodimo presenečeni, če bo pes tudi nas spremljal na stranišče, morda se bomo počutili samo malenkost bolj varne ob dejstvu, da nam varuje hrbet.

Lina Zalaznik