Zakaj psi kopljejo luknje?

Psi imajo kar nekaj vedenjskih značilnosti, ob katerih se najpogosteje nasmehnemo (morda tudi malo zavzdihnemo) in si rečemo, to je pa popolnoma pasje vedenje. Med najljubše pasje aktivnosti sodi tudi kopanje lukenj. Z največjim veseljem nam prekopljejo najljubšo cvetlično gredico ali se brez težave s kopanjem zaposlijo na sprehodu po naravi. Preden nam lasje zaradi petih novih lukenj na našem vrtu znova skočijo v zrak, pa se vprašajo, kaj psom kopanje lukenj sploh pomeni?

Kot smo že omenili, sodi kopanje lukenj v standardno pasje vedenje, značilnost pa je nastala v zgodnji razvojni zgodovini psov. Kopanje lukenj na dvorišču ljudem morda predstavlja neprimerno vedenje, pes pa se kopanja loti predvsem zaradi nagonskega iskanja užitka in zadovoljstva. Kopanju se preprosto ne more upreti. Poleg zabave pa za kopanje lukenj lahko najdemo še nekatere druge razloge, kot so dolgčas, zakopavanje stvari, iskanje hrane ipd. Lahko s kopanjem želijo tudi pobegniti na drugo stran ograje in preveriti, če se pri sosedovih dogaja kaj zanimivega.

Dolgčas in zakopavanje zakladov

Ko so skrbniki na delu ali po opravkih, je večini psičkov doma dolgčas (ali pa se soočajo celo z občutki tesnobe). Takrat se zdi kopanje odličen preprečevalec stresa ali zaposlitev za čas, ko mora kosmatinec čakati svojega človeka. Dremeža je imel kuža že dovolj, s strmenjem skozi okno je tudi že opravil in takrat se je spomnil novega razvedrila. Da bi mu to preprečili, mu moramo za čas naše odsotnosti najti drugo zaposlitev, kot so zanimive igračke (gotovo bodo navihancu ugajale takšne, iz katerih si bo lahko priboril kakšen priboljšek ali pa takšne, pri katerih bo lahko treniral svoje možgančke).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
pets.thenest.com
www.peteducation.com
www.petful.com