Zakaj psi kopljejo luknje?

1921

Psi imajo kar nekaj vedenjskih značilnosti, ob katerih se najpogosteje nasmehnemo (morda tudi malo zavzdihnemo) in si rečemo, to je pa popolnoma pasje vedenje. Med najljubše pasje aktivnosti sodi tudi kopanje lukenj. Z največjim veseljem nam prekopljejo najljubšo cvetlično gredico ali se brez težave s kopanjem zaposlijo na sprehodu po naravi. Preden nam lasje zaradi petih novih lukenj na našem vrtu znova skočijo v zrak, pa se vprašajo, kaj psom kopanje lukenj sploh pomeni?

Kot smo že omenili, sodi kopanje lukenj v standardno pasje vedenje, značilnost pa je nastala v zgodnji razvojni zgodovini psov. Kopanje lukenj na dvorišču ljudem morda predstavlja neprimerno vedenje, pes pa se kopanja loti predvsem zaradi nagonskega iskanja užitka in zadovoljstva. Kopanju se preprosto ne more upreti. Poleg zabave pa za kopanje lukenj lahko najdemo še nekatere druge razloge, kot so dolgčas, zakopavanje stvari, iskanje hrane ipd. Lahko s kopanjem želijo tudi pobegniti na drugo stran ograje in preveriti, če se pri sosedovih dogaja kaj zanimivega.

Dolgčas in zakopavanje zakladov

Ko so skrbniki na delu ali po opravkih, je večini psičkov doma dolgčas (ali pa se soočajo celo z občutki tesnobe). Takrat se zdi kopanje odličen preprečevalec stresa ali zaposlitev za čas, ko mora kosmatinec čakati svojega človeka. Dremeža je imel kuža že dovolj, s strmenjem skozi okno je tudi že opravil in takrat se je spomnil novega razvedrila. Da bi mu to preprečili, mu moramo za čas naše odsotnosti najti drugo zaposlitev, kot so zanimive igračke (gotovo bodo navihancu ugajale takšne, iz katerih si bo lahko priboril kakšen priboljšek ali pa takšne, pri katerih bo lahko treniral svoje možgančke).

[members_only]

Iz zgodovine izvira tudi pasje zakopavanje dragocenosti in zakladov, saj so včasih tako shranjevali hrano in ostanke hrane za prihodnje obroke, pod zemljo je bila hrana namreč varna pred drugimi, poleg tega pa je tudi dlje časa ostala sveža. Če je na našem vrtu zakopanih že preveč pasjih zakladov, lahko poskusimo z alternativno nagrado, kot je še posebno dolg sprehod in/ali odlična igra, pri kateri uživata oba – pes in skrbnik.

Če želimo našega ljubljenčka uspešno odvaditi od kopanja, je priporočljivo nezaželeno vedenje spremeniti v želeno, vedenje, ki ga odobravamo. Psu lahko odstopimo del vrta/dvorišča, kjer lahko koplje po mili volji. Ko bo kopal na svojem delu dvorišča, ga pohvalimo in nagradimo in sčasoma se bo naučil, da drugje ne sme kopati. Še bolj učinkovita pa je alternativna zaposlitev, kot je igra, dolgi sprehodi in dovolj pozornosti in tako bo kuža sprostil nekaj odvečne energije ter ne bo pomislil na dolgčas ter na kopanje lukenj.

Luknja je tudi odlična osvežitev poleti in toplota v hladnejših dneh

Verjetno smo vsi že opazili, da psi naredijo nekaj krogov na mestu, preden se zleknejo na svoje najljubše mesto. Nemalokrat poleg vrtenja izvedejo tudi kopanje luknje. V zgodovini (in v divjini še danes) so psi v izkopano luknjo nanosili listje in si pripravili udobno ležišče, prav tako luknja divjim psom ponoči zagotavlja varno mesto za spanje. Poleg varnega zavetja lahko kuža koplje, ker si želi zagotoviti hladen/toplejši kotiček za počitek. Poleti bo zato v prijetni senci zagotovo nastala kakšna luknja, prav tako pozimi, ko psiček z luknjo želi preprečiti izgubo telesne toplote. Poleti za preprečitev kopanja kosmatincu omogočimo dovolj hladne sence in sveže vode, pozimi pa nekaj dodatnih odej v njegovem ležišču prav tako ne bo škodilo.

[/members_only]

Maša Pirnat

Viri:
pets.thenest.com
www.peteducation.com
www.petful.com