Zakaj je pomembno uravnavanje mikroflore pri psu?

Vsak organizem je sestavljen iz mikro in makro-organizmov, ki živijo v simbiozi z gostiteljem (v našem primeru je to pes). Na telesu in v telesu psa, živi na milijone različnih mikroorganizmov, ki mu koristijo pri obrambi pred vdorom škodljivih bakterij, pomagajo pri asimilaciji hranil, vplivajo na pretočnost hrane in imajo velik pomen pri proizvodnji energije, ki jo dobijo iz hrane. To energijo pa telo rabi za normalo delovanje, rast in razvoj.

Tokrat bomo govorili o vzdrževanju mikroorganizmov, ki živijo v telesu psa. Največ jih najdemo v prebavilih.

V tuji literaturi najdemo izraz microbiom, kar mi pogosto imenujemo kar mikroflora. Gre za celoten ekološki sistem mikroorganizmov, ki živijo v telesu. Ti mikroorganizmi, njihovo okolje in njihovi pogoji za življenje pa imajo velik vpliv na več sistemov v telesu (imunski, hormonski in prebavni). In mi kot lastniki lahko z uravnavanjem pogojev življenja teh mikroorganizmov, vplivamo bodisi na zdravje bodisi na bolezen.

Če je ravnotežje mikrobioma porušeno, lahko pride do zdravstvenih težav: zmanjšana imunska odpornost, težave z nabiranjem zobnega kamna, obolenja dlesni, različna vnetja – ušes, notranjih organov, kože, težave s paraziti, nihanje krvnega tlaka, hormonska neravnovesja itn. Zato je pomembno, da razumemo kako lahko izboljšamo pogoje življenja teh organizmov in jih ohranjamo v ravnotežju.

Vzdrževanje mikrobioma v pasjem telesu lahko učinkovito izboljšamo ter uravnamo z:

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

                                                                    Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition