Beagle

Primeren za:

  • življenje v stanovanju
  • družine z otroki
  • aktivne skrbnike

Na kratko o beaglu:

  • prijazen
  • trmast
  • aktiven
  • inteligenten

Posebne zahteve:

Zaradi njegovega močno izraženega slednega nagona beagla nikoli ne smemo spuščati s povodca v nenadzorovanem okolju, saj lahko odtava za vonjem, ki ga zazna, in se pri tem ne zmeni za nas, ko ga kličemo nazaj.

Zgodovina

Prvi beagli izvirajo že iz 16. stoletja. Angleški lovci so trope teh psov vzeli s seboj na lov za zajci, kunci, fazani, prepelicami in drugimi majhnimi živalmi. Pasma izvira iz Harrierja in drugih vrst angleških lovskih psov. Pasma je že takrat postala ena najpopularnejših pasem v Združenih državah Amerike. O izvoru beaglovega imena obstaja več različnih teorij. Prva pravi, da ime beagle izvira iz francoske besede »be’geule«, ki pomeni »široko grlo«, kar se nanaša na beaglov globok glas. Druga pravi, da ime izhaja iz beaglove velikosti, in sicer iz staro-angleške besede »begele«, ki izvira iz francoske besede »beigh«. Beagli poleg pomoči pri lovu uporabljajo tudi za iskanje narkotikov, sicer pa so odlični tudi kot družinski psi.

Izgled

Beagle je robusten trdoživ majhen sledni pes, ki izgleda kot majhen foxhound. Telo je kvadratno grajeno, lobanja pa je dolga in na vrhu nekoliko okrogla. Gobec je kvadrataste oblike, raven in srednje dolg. Velike oči so rjave ali lešnikove barve, postavljene so daleč narazen. Viseča ušesa so široka in dolga, postavljena so nizko. Črn nos je širok s polnimi nosnicami. Tace so okrogle in močne. Rep je postavljen srednje visoko in pri vrhu nikoli ni zavihan. Dlaka je srednje dolga, močna, sijoča in preprosta za nego. Lahko je limonine barve, tribarvna, črno-rjava, oranžno-bela, limonasto-bela, pikčasta modra (modro siva) ali pikčasta rdečerjava. Samci so običajno veliki med 36 in 41 centimetri in težki od 10 do 12 kilogramov, samice pa so visoke med 33 in 38 centimetri, težke pa od 9 do 10 kilogramov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri:
www.fci.be
www.dogbreedinfo.com