Pogovor: Gianni Rijavec

Prisega že na štirico

Eden najbolj znanih slovenskih glasbenikov Gianni Rijavec sodi med ljudi, ki jih lahko etiketiramo. Pravzaprav je to sicer moč za tako rekoč vsakega človeka, a etiketiranje pri njem pomeni uvrščanje med ljudi, ki jim rečemo pasjeljubci. Pri njihovi hiši je namreč že kar nekakšna tradicija psov nemških ovčarjev. Sedanji, Tery, je namreč že četrti po vrsti, ki sobiva z njimi. Pse te pasme je Gianni preprosto vzljubil. Dva od njegovih prijateljev iz kinoloških vrst sta mu nekoč ob neki priliki pasmo opisala kot Mercedes. Kakorkoli, Gianni ovčarje glede na njihove lastnosti smatra za pse v pravem pomenu besede. »Itak pa pravijo, da je pes zrcalo lastnika, hehe,« šaljivo pojasni svoje mnenje o pasjih Nemcih.

Tery je seveda zunanji pes, kar je razumljivo. Na voljo ima prostrano dvorišče ob veliki podeželski kraški domačiji, kjer stanuje Gianni. Ne moti ga burja, ne moti ga mraz, ki tudi na Krasu pritisne. Prav nasprotno. Sedaj, ko je hladnejše in že tudi mrzlo, uživa. Obožuje tudi sneg. Ko zapade, se kar uleže vanj, in tudi ponoči se zgodi, da ga zgrabi želja skakati po beli preprogi. Le kako bi ga motilo, saj ima daljšo dlako. Prav nasprotno pa je poleti, kajti vročino prenaša veliko slabše.

Navdušen ni Gianni

Tako kot Gianni prisega na ovčarje, se mu nadvse pametna in potrebna zdi tudi pasja šola. »Kuža mora biti obvladljiv ne glede na poreklo ali velikost. Zato je tudi Tery obiskoval šolo in osvojil potrebno znanje. Poleg tega je tudi velik in močan in ga je s šolskim znanjem moč lažje obvladati. »Šolanje pa je potrebno in koristno tudi za lastnika,« pravi.

Edino, kar mu manjka, je po Giannijevih besedah družba. Dvorišče hiše je namreč zaprto, zato do stikov z drugimi živalmi ne prihaja pogosto in je Tery včasih malce nesocializiran. Žal pa tako mora biti, zaradi varnosti, kajti ljudje so ljudje, psi psi, oboji pa za ušesi še kako kosmati! Ampak zato pa prav nikakršne težave Teryju ne predstavlja avto. Brez vsakega problema se pelje tudi v svojem boksu. »Verjetno si misli, da kamor gre potovalni boks, gre tudi on, hehe,« doda Gianni. Tery je očitno tudi pasji gospod, ki je rad urejen. Čeprav s tem zaradi njegove velikosti in dolžine dlake ni malo dela, ga Gianni redno češe. »To je treba kar sproti, kar je tudi najboljše. Sprotno se neguje kožuh, odstranjuje tujke in umazanijo, še posebej pa je to nujno spomladi in jeseni, ko se menja dlaka. Takrat jo je še posebej veliko in če je ne odstranjuješ sprotno s krtačenjem, leži povsod,« pove.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.