Najboljših 5 – dodatki k prehrani za podporo zdravja vašega psa

2112

V sami komercialni hrani lahko najdete veliko naravnih zelišč in velika propagandna sporočila: da vsebujejo koencim Q10 ali vitamin E in tako dalje. Seveda želite najboljše za svojega psa in mislite, da je to bolje od tistega kar ste prej kupovali in posledično tudi kupite to izboljšano verzijo. Pa vendar se ne zavedate, da prav s tem, ko še dražje plačate izboljšano verzijo komercialne hrane, psu niste nič dobrega naredili. Njegovo telo teh sestavin ne more uporabiti. Večinoma gre za sintetične dodatke in jih telo enostavno ne zna uporabiti. Vsa zelišča, ki so dodana v komercialni hrani, pa izgubijo svojo dragoceno vrednost z izpostavljanjem visokim temperaturam, ki jih uporabljajo za oblikovanje briket in past iz katerih nastane pasja hrana. Takšne reklame in zavajajoče izjave nas lahko hitro premamijo, a o njih in njihovi dejanski uporabnosti je res potrebno zelo dobro razmisliti.

Obstaja pa tudi veliko dodatkov, ki jih holistični terapevti, veterinarji in nutricionisti priporočamo. Če hranite psa s kakršno koli hrano, je priporočljiva uporaba dodatkov k prehrani, zgolj iz preventivnih razlogov in kot pomoč k naravnemu zdravljenju. Za optimalno hranilno vrednost pa je skoraj vedno še potrebno nadgraditi izbrano hrano, saj je čisto vsako še potrebno prilagoditi individualnemu psu. Ravno zaradi te razlike v individualnosti tako pri psih kot pri nas, ste verjetno že sami veliko slišali o raznih dodatkih k prehrani za človeško uporabo. In o njih berete kadar se vam pojavijo neki simptomi, zaradi katerih še ne želite k zdravniku. Če pa imate doma občutljivega – bolehnega psa pa verjetno tudi že poznate številne holistične/naravne dodatke.

Pri izbiranju in nakupu najboljših, pa vam zaupam kako lahko te najlažje pravilno ocenite. Najpomembnejši podatki, ki vam bodo pomagali pri odločitvi pred nakupom so, da je izdelek, ki ga kupujete naravno sredstvo z organsko ali bio oznako, preglejte sestavine navedene na embalaži, kjer manj pomeni več (manj jih bo navedenih pomeni da so sestavine čiste, več jih je pomeni da je več polnil) in pa kvaliteta vedno pogojuje ceno (torej cenejše kot je, manj kvaliteten je izdelek).

Tukaj vam bom naštela najboljših 5, s katerimi lahko znatno izboljšate zdravje in počutje vašega psa:

[members_only]

Pegasti badelj – v medicinske namene uporabljamo to rastlino pri nas v mediteranu, že več kot 2000 let. Delovanje zdravilnih učinkovin pomaga jetram pri razgradnji toksinov. Pri uporabi so pomembne tri sestavine, ki jih izolirajo iz rastline: silikristin, silidianin in silibin. Skupaj se imenujejo silimarin. Ljudje ga že več let uporabljajo za zdravljenje jeter, izkazalo pa se je, da je zelo uporaben pri zdravljenju psov ob vnetju ali bolezni jeter in ledvic. Pri vnetju in obolenju jeter in ledvic pa ne samo da pomaga preprečiti nadaljni razvoj bolezni, pač pa pomaga tudi zdraviti. Je močan antioksidant, celo močnejši od vitamina E. To je zelo pomembno, ker pri izpostvljanju celic toksinom, od česar je danes odvisen tudi življenjski stil naših psov, prihaja do oksidacije, kar povzroča staranje in še huje vodi v rakava in akutna obolenja. Pegasti badelj deluje v podporo jetram in ledvicam, ki telo in celice ščitita pred toksini in pomaga zavirati oksidacijo v telesu. Pri trajnejšem zdravljenju psa z zdravili je priporočljiva uporaba pegastega badlja kot dopolnilo. Razen če vam veterinar to strogo odsvetuje. Kajti deluje kot pomoč jetram in njihovi hitrejši obnovi, ko so te izredno obremenjene pri njihovem pretvarjanju snovi iz zdravil v telesu uporabne snovi. Uporaba je namenjena v preventivne namene in izboljšanju stanja pri dodatni obremenitvi jeter ali pri njihovi detoksikaciji.

Kurkuma – poišči recept za zlato pasto na spletu! Seznam pozitivnih učinkov te začimbe se nikoli ne konča. Uporabljajo jo kot naravno protivnetno sredstvo, kot antioksidant, za antibakterijske namene, proti gljivičnim obolenjem, za zdravljenje ran in kot zaščito proti rakavim obolenjem. Pogost namen uporabe je tudi kot protibolečinsko sredstvo, saj je njena moč primerljiva celo z ibuprofenom. Ob uporabi v prehrani psov se lahko zlata pasta pomeša s kefirjem ali vodo in doda k obroku. Zaradi učinka toplote se o njeni uporabi raje posvetujete s holističnim terapevtom ali veterinarjem. Povprašajte ali je primerna za vašega psa.

Omega 3 – esencialne maščobne kisline, ki se hitro uničijo. Esencialne pomeni, da jih moramo vnašati v telo s hrano in so nujno potrebne za življenje. Na pomanjkanje kaže oslabljen imunski sistem, slab videz dlake, izsušenost kože, pojavljajo se razna vnetja in alergije. Pomagajo pri prenosu informacij v možgane in izboljšujejo spominsko funkcijo. Vplivajo pa tudi na rast novih nevronov in izboljšujejo cirkulacijo v možganih. Neverjetno delujejo na kožo in dlako, tej se povrne naravni zaščitni ovoj, ki ščiti telo pred vdori bakterij. Ko so v telesu v pravilnem razmerju lahko vsi organi delujejo brezhibno (ob predpostavki da ni drugih okvar). Idealno razmerje omega 6 in omega 3 je 1:1. V našem načinu življenja in s tem posledično v življenju naših psov, pa je to razmerje krepko preko 20:1 in celo 30:1. Omega 3 maščobne kisline najdemo v morskih živalih.

Jabolčni kis – njegova uporaba je vsestranska. Če ga zmešamo z vodo v razmerju 50:50 ga v špreju lahko uporabljamo kot antiparazitno sredstvo, še posebej v obdobju ko se klopov nikakor ne moremo odbraniti. Z njim lahko tudi razkužimo pohištvo, prostor kjer pes leži, njegovo okolico. Ker pa se vsi bojimo vonja, se tega da omiliti do neprepoznavnosti tako da kanemo kapljico ali dve sivkinega olja v pripravljeno mešanico. Pri prehrani se lahko dodaja kot dodatna zaščita proti klopom in bolham, če res ne želimo špricati psa. Izboljšuje prebavo saj vsebuje naravne encime, ki povečujejo dobre bakterije v črevesju. In pa nenazadnje, uravnava kislo bazično ravnotežje v telesu. Pri komercialnem načinu prehranjevanja je v veliki meri ravnotežje porušeno tako, da je telo zakisano. Z uporabo jabolčnega kisa lahko to razmerje uravnamo. To lahko tudi preverimo z uporabo Ph trakcev. Zjutraj pri prvem uriniranju bodite pozorni na dvig tace saj je potrebno listič zmočiti. Če ti pokažejo vrednost med 6,2 in 6,5, ne spreminjajte ničesar. Če pa ti kažejo in verjetno bodo kazali 7,5 in višje, pa je telo vašega psa zakisano.

In pa sinbiotiki – so z eno besedo poimenovani pro in pre-biotiki. Ti urejajo prebavo. Zdrava prebava pa pomeni zdrav imunski sistem. Probiotiki so živi organizmi, ki pomagajo izboljšati zdravje v telesu. Prebiotiki pa so vlaknine, ki neprebavljene vplivajo na prebavno mikrobioto. Oziroma hranijo dobre bakterije v črevesju in izboljšujejo pretočnost hrane v telesu. Skupaj kot sinbiotiki tvorijo dodatno podporo prebavnemu sistemu in s tem celotnemu telesu. Z uporabo se izboljša sposobnost vsrkovanja hranil iz hrane in učinkovito pomagajo pri pretočnosti hrane skozi sistem. Priporočam jih pri spremembi hrane, ob zaužitju težje hrane (recimo surove goveje kosti), pri krčih in ob nastajanju plinov v črevesju. Za primere diareje(driske) pa jih imejte vedno na zalogi.

To so na kratko predstavljeni dodatki k prehrani, ki jih s pridom uporabljamo tudi doma, tako za naše pse, kot za nas vse. So eni izmed mojih najljubših sestavin za izboljšanje zdravja in dobrega počutja psov. Vsekakor priporočam, da se o njih posvetujete s holističnim terapevtom, veterinarjem ali nutricionistom, saj vam lahko priporoča primerno uporabo za vašega psa in vam svetuje kako dozirati. O njihovi uporabi zase pa povprašajte svojega zdravnika, nutricionista ali farmacevta.

[/members_only]

Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition