Pasji priboljški: sadje in oreščki

Priboljški sodijo v življenje psa kot nagrada, kot pozitivna stimulacija in kot potrditev, ki daje psu vedeti, da nekaj dela prav. Včasih jih s priboljški malo razvajamo, spet drugič pa morajo trdo delati, da bi si zaslužili nagrado. In ker želimo svojemu psu najboljše, postane edina logična izbira med veliko sortimana zapakiranih in v trgovini kupljenih poslastic, da izberemo še bolje.

Najboljša izbira, ki jo lahko kot lastnik psa ponudite za pasji priboljšek so sadje in oreščki. Ali pa, če radi ustvarjate doma v kuhinji, dodajte sadje in oreščke v maso in specite piškotke. Raje se izogibajte komercialnim priboljškom, ker vsebujejo veliko preveč aditivov, arom in konzervansov. Sadje in oreščki so zdrava in boljša izbira. Bolje delujejo na telo in zdravje in nenazadnje psi jih imajo radi. Moj labradorec Donald si v času zorenja malin le te kar sam postreže. Postavi se pod malino in izbira tiste najboljše, ki so ravno prav zrele. Odličnost oceni z vonjem, nato pa jih posmuka in poje. Isha, ta moja princeska, pa se raje pusti razvajati. Ona sadje poje le, če ji ga olupim in narežem na male koščke. V tem primeru lahko poje celo jabolko. Medtem ko jeseni pobira orehe, si jih olušči in poje. Kadar gremo na obisk k Bori, nemški ovčarki, Isho najdemo v lopi, kjer so orehi. Tam so vedno in čez celo leto shranjeni samo zanjo. In ona to ve.

Tudi kadar treniramo uporabljamo sadje in oreščke za priboljšek. Včasih vzamem jabolko ali dve in treniramo poslušnost, vmes se tudi meni zalušta kak grižljaj. Zakaj pa ne?! Si delimo, saj je to tudi prvoten namen in razlog, da imamo danes psa kot kot udomačeno žival. Jeseni pa so moji žepi večinoma polni orehov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

                                                                   Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition