Srčnost pitbula

499

Med ljubitelji ameriških pitbulov (v nadaljevanju APBT) se pogosto uporablja beseda »game« ali »game-breed«[1], ko  se razpravlja o pasmi. Vendar, kaj točno ta izraz predstavlja? Ali je to izraz, ki je pravilno uporabljen izključno v povezavi z nezakonitimi pasjimi boji in kot tak izraz, ki ga ne bi smel uporabljati noben vzreditelj APBT, ki spoštuje zakon? Ali je morda to izraz, ki  se ga lahko pravilno uporablja za označevanje lastnosti različnih pasem psov? Pravilen odgovor ni en sam in je precej širok: Izraz game pomeni različne stvari različnim ljudem in se uporablja v različnem smislu pri različnih pasmah.

Ljudje, ki so vključeni v krut svet pasjih bojev, so mnenja, da je APBT edina pasma psov, ki premore »game« v pravem pomenu besede, nekateri celo poimenujejo pasmo american game dog.

V njihovih očeh se izraz game nanaša na prirojeno željo enega psa, da prečka pit (ring, v katerem se borita psa) z namenom, da pokonča drugega psa, kljub hudim bolečinam, izčrpanosti ali poškodbam. Končni cilj tistih, ki vzrejajo borilne pse, je »dead game« pes, kar pomeni psa, ki bo kljub dolgo trajajoči borbi še vedno nadaljeval »scratch« preko pita, ko je od svojega lastnika pozvan, da to stori, čeprav medtem umira zaradi vročinske izčrpanosti, notranjih poškodb, je v šoku, z zlomljenimi nogami, zdrobljeno nosno votlino ali drugimi življenjsko ogrožajočimi stanji, ki povzročijo njegovo smrt v samem pitu ali roku nekaj ur po boju.

Pes, ki pokaže tako stopnjo odločnosti in vztrajnosti, je game in dejstvo je, da tako mero poguma in odločnosti poseduje izključno APBT. To, da pes še vedno prečka pit proti svojemu nasprotniku, kljub temu da ve, da bo umrl, in ima polomljene vse noge, terja od psa posebno vrsto poguma. Točno to je lastnost, ki je najbolj spoštovana in cenjena pri vzrediteljih, lastnost, ki jo imajo pravi, game-bred APBT, zapisano v genih; to je dediščina pitbula – zmagaj ali izgubi »pravilno«.

Ampak, ali se gameness res nanaša le na krute spopade živali za njihovo lastno življenje? Še posebej borba psa z drugim psom enake teže? Ali pa ima gameness morda tudi širši pomen?

Standardna slovarska opredelitev za game bi bila: junaški in neustrašen v duhu, z veliko željo soočiti se z novim izzivom; odločen. Izraz »bulldog« se pogosto uporablja v slovarski opredelitvi za nepopustljiv. Ta povezava buldoga, z neustrašnostjo in trdno odločnostjo, sega v dni »bull-baitinga« (napadanje – borbe z biki). Na začetku so bili buldogi pomočniki mesarjev, ki so jih imeli za pomoč pri obvladovanju pobesnelih živali. Psi, težki od dobrih 15 do 35 kg, so morali zgrabiti  za nos veliko večje bike in se tam držati kljub hudemu opletanju bika z glavo, ker ga je pes seveda razjezil in mu povzročil bolečino. Izjemne fizične sposobnosti in edinstvena želja, da­ ­– ­­kljub temu da visi na robu gotove

smrti ali poškodbe – dokonča svoje delo in ustavi oz. zadrži bika na mestu, so postale zaščitni znak delovnega buldoga. Ta žilavost je še danes vidna v »tipskih« ameriških pitbulih, najneposrednejših potomcih srednjeveškega buldoga.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.