Vzgoja psa: preprosto, vendar ne lahko

Vzgoja psa je precej kompleksen proces. Treba jo je jemati zelo resno, saj je življenje z nevzgojenim psom lahko prava nočna mora. Začeti je treba takoj, ko psa pripeljemo v svoj dom. Za doseganje najboljših rezultatov je priporočljivo, da sodeluje vsa družina. V vzgoji pravzaprav ni velikih skrivnosti. Gre za dosledno, vztrajno in trdo delo. Če ga opravite pravilno, ste nagrajeni s psom, na katerega ste lahko ponosni in vas lahko povsod spremlja.

Predstavili bomo pet glavnih pravil, na katera mora biti pozoren vsak novopečeni lastnik psa. Če boste upoštevali naslednje napotke, vam zagotavljam, da bo vzgoja vašega psa šla kot po maslu, vi pa boste pri tem celo uživali.

Navežite psa nase. Tukaj naredi napako največ lastnikov. Svojega psa navajajo predvsem na druge pse, pozabljajo pa, da so oni tisti, ki ga bodo vzgajali in ne sosedov Runo, s katerim naj bi se igral vsak dan. Osredotočite se na močno vez med vami in vašim psom. Tako si boste pridobili njegovo zaupanje in naklonjenost. Ločite se od okolice in postanite najpomembnejši člen v njegovem življenju.

Naučite psa, da nič v njegovem življenju ni zastonj. Psi v naravi so navajeni uporabljati vse svoje psihofizične sposobnosti, da si priborijo dobrine ali čim boljši položaj v krdelu. To je zanje popolnoma naravno. Tudi v leglu so morali garati, seveda, glede na svoje sposobnosti, da so si priborili hrano. Ko psa pripeljete domov, ohranite ta sistem. Izkoristite njegov potencial ter nagone in ga naučite, da naj se za vsako stvar potrudi. Na prvem mestu, seveda, za hrano in svobodo. Kasneje pa za vse, kar mu je vredno.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.


Jure Pribičevič, ALFAKAN

 

Objavljeno v sedmi številki revije Kužek