Tujek v črevesju

5046

Neprestano bruhanje je vsekakor glavni znak, da posumimo na tujek v črevesju, ki pomeni, da je naš pes pojedel kos igrače, lesa, kost, koščico od breskve in podobno, ki se je zagozdila v črevesju in ne more naprej. V tem primeru gre vedno za nujen primer, saj tak predmet pritiska na del črevesja. Ta del ni prekrvavljen, zato ni prehranjen in lahko odmre. Črevo se nato predre, črevesna vsebina pa steče v trebušno votlino. Tudi oster predmet ali kost lahko predre črevo. V tem primeru pride do vnetja potrebušnice, sepse in posledično do smrti. Zato je neprestano bruhanje pokazatelj, da gre za nujen primer.

Kako ravnati?

Ko pes začne bruhati, mu najprej umaknemo vodo in hrano. Vsekakor ga ne silimo z njima in ne pustimo, da vodo pije, če po tem bruha. Zgodi se, da lastniki psu kljub bruhanju nudijo vodo ali ga celo silijo z njo, da ne bi dehidriral. Nekateri mu ponudijo njihovo najljubšo jed. Vendar je rezultat ta, da tudi če pes vodo zaužije, mu ta razdraži želodec in je izbruha več, kot jo je popil. Tako poskrbimo za vedno večjo dehidracijo, namesto da bi se želodček umiril. V pol dneva ali dnevu se mora bruhanje umiriti, kadar gre samo za prebavno motnjo ali pa je pes pojedel pokvarjeno hrano, mrhovino, dražečo snov. V tem primeru se pes izbruha in nato umiri. Če ne, poiščemo veterinarsko pomoč.

Ko pes ne bruha več pol dneva, mu ponudimo za jedilno žlico postane vode vsake pol ure. Če tudi po tem ne bruha, mu ponudimo vedno večje količine vode v polurnih razmakih.

Če se bruhanje ne umiri, obiščemo veterinarja.

Kako veterinar poišče tujek v črevesju?

Rentgensko slikanje nam lepo pokaže tujke, ki so iz trših snovi – kosti, kovina, kamni, medtem ko koščki lesa, koščice, koščki plastike, guma z rentgenom niso vidni. Tu se lahko poslužimo slikanja s kontrastom. Pes poje kontrast (neka vrsta barve, ki je vidna na rentgenu), ki potuje skozi črevo. Slikamo v časovnih razmakih in gledamo, če kontrast napreduje in ali je kje kakšna zožitev. Vendar je včasih lažje rečeno, kot storjeno, in kljub kontrastu tujka ne odkrijemo, vendar nanj vseeno sumimo, na primer, če je v črevesju kos polivinila, ki spusti tekoči kontrast mimo.

Ultrazvočna preiskava trebuha nam prav tako lahko pomaga pri iskanju tujka, še posebej, ko gre za večje kose gume, plastike, koščic … Mogoče bi našli tudi polivinil, če gre za dovolj velik kos. S to tehniko ne moremo odkriti manjših tujkov – na primer trnkov, ki jih psi radi pojejo svojim lastnikom ribičem.

Lahko se zgodi, da bomo morali preiskati trebuh z obema tehnikama, da bomo tujek našli.

Zgodi pa se tudi, da ga ne najdemo in le sumimo, da je. V tem primeru pride v poštev diagnostična laparatomija – to pomeni, da pod splošno anestezijo (narkozo) odpremo trebuh in pogledamo, kaj je narobe.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Mateja Plevnik, dr. vet. med.

 

Objavljeno v sedmi številki revije Kužek