Visoka napetost, pes v bloku

Vloga psov se skozi leta spreminja in večina jih danes opravlja funkcijo spremljevalca, družabnika in hišnega ljubljenčka. Prag stanovanja so že zdavnaj prestopili in v večjem blokovskem naselju lahko pogosto preštejemo skoraj toliko štirinožcev kot na vasi. To prinaša nove oblike sobivanja in nove izzive tako za ljubitelje živali kot za njihove sosede.

Kužek – sostanovalec

Simbioza psa in človeka je v odnosu, kjer si delita bivalni prostor, največja. Tako za psa kot za človeka prinaša sobivanje med štirimi stenami obilo prednosti: poveča se občutek povezanosti in bližine, zmanjša osamljenost in okrepi količina smeha, druženja in gibanja. Lastniki psov poznajo več sosedov in pogosto poročajo, da je bila odločitev, da bo pes živel skupaj z njimi v stanovanju, ena od najboljših. A kosmatinci nemalokrat prinesejo v stanovanjsko skupnost tudi nevšečnosti in prepire.

Pes – vir nasprotij

Dejstvo je, da vsi ljudje niso ljubitelji živali. Nekateri imajo morda radi mačke, psov pa ne, drugi se jih celo bojijo, spet tretji so jim naklonjeni, a jim njihovi iztrebki ali lajež niso po godu. V demokratični družbi se svoboda enega konča tam, kjer se začne svoboda drugega, zato imajo vsi pravico do svojega miru. S psom ali brez. Za tiste, ki nimajo radi psov, to pomeni, da se morajo z njimi sprijazniti. Za druge, ki pse imajo, pa zanje odgovorno skrbijo, kar med drugim pomeni, da psa pripnejo na vrvico, za njim pospravijo iztrebke, preprečijo, da bi povzročal škodo in da bi s svojim vedenjem motil okolico.

Preudarna izbira, osnova za mirno sožitje

Za vse, ki živijo v stanovanjskem naselju in si želijo psa, je na prvem mestu vprašanje, ali so psi sploh dovoljeni. Sledi izbira pasme. Nekateri kužki se bodo v mestno življenje laže vključili, druge bo okolica morda laže sprejela. Ovčar, ki potrebuje veliko gibanja, najbrž ne bo prav srečen v majhni garsonjeri, rotvajlerja se bodo znanci iz sosednjega vhoda bolj izogibali kot majhnega maltežana, miren kužek, ki ne laja prav veliko, pa bo pri sosedih bolje sprejet kot bevskajoč terier.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jana Puhar

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek