Tudi vaš pes »sedi na ušesih«?

Zagotovo vsak od nas pozna vsaj enega psa v svoji neposredni okolici, ki ignorira odpoklic, vleče na povodcu, se zaganja v druge pse, laja v stanovanju, prosjači pri mizi, uničuje stvari v lastnikovi odsotnosti … Morda ste se v kakšni od napisanih težav našli celo sami. In s tem ni popolnoma nič narobe.

Pes vleče na povodcu

Vsak pes v svojem življenju razvije vsaj eno neželeno vedenje, ki ga ni mogoče kar čez noč odpraviti. Z nekaterimi se naučimo živeti – sosedov Fifi se na primer ne sme družiti z drugimi samci, ker se rad stepe. Druga presežejo naš prag tolerance in zato poiščemo strokovno pomoč – ko Mimi zaradi varovanja igrače ugrizne malega Jako, se zavemo, kako resna je težava.

Neželena vedenja seveda niso vsa enako resna in enako moteča za lastnike ali okolico. Prav tako pa ne zahtevajo vsa enake količine truda, da jih nadomestimo z drugačnimi, želenimi vedenji. Seveda je to, če je pes reaktiven in se zaganja v druge pse na sprehodih, bolj moteče in nevarno kot to, če za mizo prosjači za hrano. Po drugi strani pa je lahko nekaj na videz relativno nedolžnega, kot je to, da pes ne pride vedno, ko je poklican, ali ne spusti predmeta na ukaz, tudi smrtno nevarno zanj.

Agresiven pes

Kako vemo, kdaj se je smiselno lotiti odpravljanja neželenih vedenj?

Edini odgovor na to vprašanje je vedno. Neželena vedenja so normalen pojav v vzgoji psa, ni pa normalno, da glede njih ničesar ne naredimo. Tudi, če je Cofi majhen, ni prav nič prikupno, ko laja na mimoidoče in se jim zaganja v gležnje.

Čeprav ignoriranje odpoklica morda ne ogroža nikogar drugega kot psa, pa to žal pomeni, da ga ne morete mirne vesti spustiti s povodca. Mu res privoščite, da preživi celo življenje na povodcu?

Vsa neželena vedenja, tudi najresnejša, je mogoče odpraviti z odločnostjo, trudom in doslednostjo. Najprej pa moramo seveda razumeti, zakaj posamezna neželena vedenja nastanejo, da bi lahko začeli z njihovim odpravljanjem.

Pes uničuje igrače

Če razumemo, zakaj pes razvije neko vedenje, lahko vedenjske težave v veliki meri  tudi preprečimo, še preden sploh nastanejo. Če vaš tri leta star pes nima nobenih vedenjskih težav, to ne pomeni tudi, da jih ne more razviti. Morda celo že kaže določene predispozicije, ki jih (še) ne prepoznate.

Razumevanje pasjega vedenja vključuje tudi poglobljeno razumevanje odnosa človek-pes in kako lahko to navezanost in medsebojno spoštovanje uporabimo pri vzgoji. V pomoč nam je tudi razumevanje pasje psihologije ter pasjih naravnih potreb in nagonov. Vse našteto je del vzgoje in del odpravljanja neželenih vedenj.

Kako torej uspešno preprečevati in odpravljati neželena vedenja?

Prvi korak pri preprečevanju in odpravljanju neželenih vedenj je razumevanje, zakaj nastanejo in kako naj ob tem lastniki pravilno reagiramo.

Knjiga Takoj pusti čeveljV priročniku Takoj pusti čevelj je predstavljenih 18 najpogostejših vedenjskih težav, njihovi vzroki in tehnike za njihovo preprečevanje in odpravljanje. Vodič, ki je kmalu po izdaji postal slovenska knjižna uspešnica in nato izšel v dopolnjeni izdaji, ponuja sistematično razlago posameznih neželenih vedenj, opis pravilnih reakcij lastnika, obenem pa opozarja tudi na tehnike in reakcije, ki pri odpravljanju posameznih vedenj niso priporočljive. Metode, opisane v knjigi, temeljijo na vzgoji s pomočjo pozitivne motivacije in nagrajevanja želenih vedenj.

Knjiga Takoj pusti čevelj je namenjena vsem novim skrbnikom psov, ki želijo svoje pse vzgojiti v prijetne družabnike, in lastnikom starejših psov, ki že imajo določena neželena vedenja.

Odpravljanje vedenjskih težav pa ni samo trdo delo – je tudi izjemno nagrajujoče, gradi vašo vez s psom in odpravlja šume v komunikaciji, za katere morda sploh niste vedeli, da obstajajo. Čeprav ste se svojega psa že čisto privadili, z vsemi njegovimi posebnostmi, lahko z uporabo tehnik, opisanih v knjigi, vaš odnos s psom le zrase in se poglobi. In kaj je lepšega od tega?

Knjigo lahko naročite TUKAJ.

in #ostanitedoma, saj je dostava brezplačna!

Če ima vaš pes več resnih vedenjskih težav, s katerimi ogroža sebe, druge pse ali ljudi, pa se obvezno obrnite po individualno pomoč k vedenjskemu strokovnjaku, ki vam bo lahko na podlagi opazovanja psa v njegovem domačem okolju in ocene vajinega odnosa svetoval bolj celosten pristop k vzgoji vašega pasjega prijatelja.