Ste ljubitelj teka in bi radi, da vaš pes teče z vami?

967

Po pravici povedano nisem bila nikoli posebej velik ljubitelj teka. V šoli smo morali pri športni vzgoji preteči raznorazne kuperje, krose in podobno, zaradi česar se je moje sovraštvo do teka še poglobilo. Že dolgo je odkar sem morala v šoli teči na ukaz in po zaslugi svojih psov sem začela teči iz užitka.

tek s psom

Tek kot zabava

Začelo se je tako, da sva se s fantom odločila, da del sprehoda s psoma pretečeva, da se bosta  Lux in Aska bolj utrudila, saj sta z energijo nabita mešančka. Začenjali smo s krajšimi razdaljami, ki sem jih z lahkoto premagovala, saj sem opazovala psa, ki sta med tekom delala razne vragolije. Pa tudi, če nista zganjala norčij, je bilo zelo zabavno gledati njune mahajoče repke, zato se nisem niti zavedla, da smo začeli razdaljo postopoma podaljševati. Tek je postal del mojega vsakdana in kar naenkrat ni več muka.

Ali ste vedeli, da tako kot ljudje, tudi psi postopoma nabirajo kondicijo?

Tako kot pri ljudeh se tudi pri psih pojavljajo fiziološke spremembe ob rednem intenzivnem teku. Srce se poveča in v stanju počitka je srčni utrip počasnejši pri psih, ki so redno in močno fizično aktivni v primerjavi s tistimi, ki niso. Zaradi teh telesnih sprememb je pametno kilometre dodajati postopoma – na primer vsak teden razdaljo podaljšajte za en kilometer.

Potek treninga

Tek začnite z ogrevanjem, da si vi in vaš pes ste-ljubitelj-teka-in-bi-radi-da-vas-pes-tece-z-vamiogrejeta mišice in sklepe. Kot ogrevanje je na primer primerna hitra hoja. Nato začnite z intervalnim tekom – nekaj minut tečeta, nekaj minut hodita in tako naprej. Da bi ugotovili koliko aktivnosti prenese vaš kuža, ga med tekom opazujte. Če opazite, da ves čas zaostaja za vami, se ob vsaki priložnosti uleže, globoko diha, mu jezik visi iz gobca in ima kotičke ust potegnjene daleč nazaj ter odprt gobec je bolje, da se počasi vrneta domov. Kadar pa kuža med tekom še ni pokuril vse energije in je ob prihodu domov še vedno razigran, lahko razdaljo povečate.

Opozorilo: Na daljše razdalje nikar ne tecite z mladičem, saj lahko dolgotrajen, monoton tek negativno vpliva na njegovo rast in sklepe. Prav tako za tek niso primerne pasme, ki se hitro pregrejejo kot na primer angleški buldog.

Kako psa naučite, da bo tekel ob vas?

Videti skrbnika in psa, ki tečeta drug ob drugem v popolni harmoniji je res lep pogled. Da to dosežete, pa je potrebno vložiti nekaj truda.

Na primer: Lux je zelo vztrajno vlekel povodec in ni nikakor zdržal na najini levi (kjer naj bi bila pravilna pozicija), Aska pa ni nikoli vlekla povodca, vendar ga je kadar smo začeli teči zgrabila z zobmi in začela na vso moč stresati z glavo.

Kako torej psa naučite, da teče ob vas? Tako, da ga najprej naučite hoditi ob vas. Midva sva se tega lotila tako, da sva psa med sprehodom hranila. Ko sta bila v pravilni poziciji, sva ju pohvalila in jima dala priboljšek. Postopek je dolgotrajen, zato morate biti potrpežljivi. Če vam to ne uspe, lahko kupite oprsnico proti vlečenju, ki naj bi bila učinkovita pri preprečevanju vlečenja povodca.

Ko pes obvlada hojo na povodcu, lahko začnete s krajšim intervalnim tekom. Tecite po isti poti, da psa ne bodo motile nove vonjave ob poti ter mu tako nekoliko olajšajte delo. Bodite pozorni na motnje v okolju in psu pravočasno preusmerite pozornost, na primer s priboljškom. Postopoma iz intervalnega, počasnega teka preidite v hitrejši tek na daljše razdalje.

Opozorilo: Na trgu je nekaj prostoročnih povodcev za tek, vendar jih ne uporabljajte dokler psu ne zaupate, da obvlada tek ob vas in ga motnje ne bodo vrgle iz tira, saj lahko pride do hudih poškodb. Še posebej bodite previdni, če je vaš pes velik in močan.

Nina Bartol

Vir: chicrunner.com